Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: Huis Almelo, aanvulling
x0214.1 Huis Almelo, aanvulling
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0214.1 Huis Almelo, aanvulling
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: 0214.1
 
 
Inleiding
De hier beschreven stukken werden grotendeels op 24 augustus 2017 door mr. A.F.L. graaf van Rechteren Limpurg en zijn echtgenote naar het Historisch Centrum Overijssel gebracht.
Anderdeels zijn de stukken afkomstig van de ná de inventarisatie en verpakking/etikettering van het onder het toegangsnummer 0214 beschreven huisarchief overgebleven stukken. Het gaat hier om lege enveloppen met veelal lakzegels en originele omslagen met opschriften. Deze zijn opgenomen onder het rubriek VII Aanhangsel.
De door Van Rechteren Limpurg gebrachte stukken zijn ten tijde van de inventarisatie van het huisarchief, eerst te Den Haag, later te Zwolle in de 20e eeuw in het Huis Almelo achtergebleven. Deze zijn nu geordend en beschreven, uitgezonderd hiervan zijn 1) de stukken van privéaard van ná 1917 en van zakelijke aard na 1933, dit analoog met het onder het toegangsnummer 0214 beschreven huisarchief Almelo en 2) stukken die reeds in 1992 in twee tranches aan de familie Van Rechteren Limpurg teruggeven stukken. Deze teruggegeven stukken betreffen voornamelijk gedrukte werken als boeken en pamfletten en andere werken en enkele hieruit bleken onbedoeld weer te Zwolle terechtgekomen te zijn. Hoewel gedrukt zijn de aandeelbewijzen en programma's van concerten en theaterstukken toch als stukken van persoonlijke aard te beschouwen, hetgeen ik bij de desbetreffende personen ondergebracht heb. Voor de (aanvullende) genealogische gegevens van de in de onderhavige inventaris beschreven leden van de familie Van Rechteren en Van Rechteren Limpurg verwijs ik u naar de genealogie in de inleiding bij de inventaris van het Archief Huis Almelo, bekend onder het toegangsnummer 0214.
Op deze stukken zijn de bepalingen van de overeenkomst van inbewaringgeving met de Stichting Familie van Rechteren Limpurg uit 2011 van kracht. De hierin vastgelegde openbaarheidsbeperking voor stukken jonger dan 100 jaar na dato zijn hier niet van toepassing aangezien de stukken alle ouder dan 100 jaar zijn. De omvang van de stukken is 0,625 m'.

Zwolle, 15 november 2017
J.H. Wigger
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1650 - 1904
Omvang archiefblok:
0,60
Toegang:
Wigger, J.H., Inventaris van het archief van Huis Almelo, aanvullng, 1650 - 1904, Zwolle (2018).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Inventaris
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS