Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: Dr. A. Doyerfonds te Heino
x1627 Dr. A. Doyerfonds te Heino
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1627 Dr. A. Doyerfonds te Heino
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding bij het archief van het dr. A. Doyerfonds te Heino
Over het Fonds.
De oprichting van de Stichting dokter A. Doyerfonds vond plaats te Heino op 24 augustus 1995. Ten overstaan van de Heinose notaris mr. J.H. Kappert werd door de heer B.J.M. Nijboer de stichting opgericht en de statuten vastgesteld. Het fonds had als doel: het stimuleren en het ondersteunen van activiteiten in Heino ten behoeve van het behoud en uitbouw van wederzijds respect en onderlinge verdraagzaamheid; met name zal er aandacht zijn voor de preventie tegen (en bestrijding van) extreem-nationalistische, racistische en fascistische elementen. Als leden van het eerste bestuur werden benoemd B.J.M. Nijboer, D.A. Weulink-Jansen en R. Buitenkamp.

De naam van het fonds was een eerbetoon aan de Heinose huisarts Antonie Doyer (1909-1981). Meer dan 40 jaar had hij zich als dokter ingezet voor alle lagen van de bevolking. Hij maakte deel uit van de groep "Artsen in Verzet", maar ondanks zijn diepgewortelde weerstand tegen het Nazi-regime verzorgde hij ook gewonde Duitse soldaten. Heino heeft hem leren kennen als een man met respect voor alle medeburgers.

De oprichting van het fonds viel samen met de viering van 50 jaar bevrijding. Om de vrijheid te behouden moeten begrippen als wederzijds respect, verdraagzaamheid en tolerantie voortdurend aandacht krijgen. Overal, dus ook in Heino. Het fonds wilde daaraan een bijdrage leveren.

In 2005 stond het toenmalig bestuur stil bij het 10 jarig bestaan van het fonds. De kracht van het fonds lag vooral achter de schermen. Er was aandacht voor protesten tegen racisme (1996), vooroordelen en pesten (1997 en 2001), racistisch stemgedrag (1998) en zinloos geweld (1999).
Het fonds keerde incidenteel ook een onderscheiding uit, de bronzen ploegschaar.
De stichting werd in 2015 opgeheven.

Over het archief.
Het archief van het Fonds loopt over de jaren 1995-2015 en kent een omvang van 0,24 m1. Het werd in juli 2017 door de oud-voorzitter Ben Nijboer aan het HCO geschonken. De archiefbescheiden zijn openbaar.
Plaatsingslijst
1 "De Ontdekking", een stripverhaal over de tweede wereldoorlog, verraad en jodenvervolging, samengesteld door E. Heuvel, in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland, 2003.
sluiten
1627 Dr. A. Doyerfonds te Heino
Plaatsingslijst
1 "De Ontdekking", een stripverhaal over de tweede wereldoorlog, verraad en jodenvervolging, samengesteld door E. Heuvel, in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland, 2003.
Datering:
2003.
Omvang:
1 deel
Kenmerken
Datering:
1995 - 2015
Omvang archiefblok:
0,24 m
Toegang:
Seekles, J.J., Inventaris van het archief van het dr. A. Doyerfonds te Heino, 1995 - 2015, Zwolle (2017).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS