Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: Familie Feith
x1172 Familie Feith
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1172 Familie Feith
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de familie Feith
2. Geschiedenis van het familiearchief en de bibliotheek
sluiten
1172 Familie Feith
Inleiding
2. Geschiedenis van het familiearchief en de bibliotheek
Al gelijk na de oprichting van de Familie-Vereniging zijn er door verschillende bestuursleden pogingen gedaan om de bewaard gebleven archivalia en publicaties van de verschillende voorouders bijeen te brengen en aan te vullen. Zo maakte jhr. mr. P.R. Feith (nr. 234) in 1950 een catalogus van de bibliotheek van de Familie-Vereniging Feith, met een overzicht van de verzamelde publicaties van en betreffende diverse familieleden (13).
Hij kon daarbij voortborduren op de ‘Bibliografie van geschriften, door leden der familie gepubliceerd’, die was opgenomen in de bovengenoemde genealogie van de familie Feith die in 1924 verschenen was. In dit werk was tevens een overzicht opgenomen van ‘geschilderde portretten en andere familieherinneringen en hunne bezitters’. Tot die ‘andere familieherinneringen’ behoorden diverse archivalia, waarvan het merendeel in 1982 in bewaring is gegeven aan de Gemeentelijke Archiefdienst Zwolle. In september 2006 werd ook de bibliotheek van de Familie-Vereniging in bewaring gegeven aan het Historisch Centrum Overijssel (waarin de Gemeentelijke Archiefdienst Zwolle inmiddels was opgegaan). In december 2006 volgde een verzameling alba amicorum en andere handschriften en gedrukte werken van leden van de familie Feith. Deze waren reeds beschreven door drs. R. de Bree onder de titel Inventaris van de Feithiana (boeken en handschriften), welke te vinden is in bijlage I.
Vervolgens gaf mevrouw D.J. Feith – de Graaff in juli 2007 nog een aantal archivalia in bewaring van haar man jhr. mr. Rhijnvis Feith (nr. 262) en diens vader en grootvader (14). Daarnaast werd in juni 2007 door mr. G.L. Simons een aantal prijsbanden van leden van de familie Feith geschonken aan het Historisch Centrum Overijssel. Deze banden waren 35 jaar daarvoor gevonden op de zolder van het Vredespaleis in Den Haag en mr. Simons had zich er toen over ontfermd (15).
Eind 2007 is het geheel aan archivalia van en betreffende de familie Feith, berustend bij het Historisch Centrum Overijssel, door ondergetekende geïnventariseerd. Het resultaat daarvan is te vinden in de hierna volgende inventaris. Van de bibliotheek van de familievereniging is een afzonderlijke catalogus opgemaakt. Deze is te vinden onder toegangsnummer 1172.1.
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Aanwijzingen voor het gebruik
5. Noten
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1654 - 2004
Omvang archiefblok:
12 m
Toegang:
Berg, F.W.J. van den, Inventaris van de archieven van de familie Feith, 1654 - 2004, Zwolle (2008).
Bijzonderheden:
Oud: FA015.
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 20 jaar mogen alleen worden geraadpleegd na schriftelijke en voorafgaande toestemming van de eigenaar, i.c. de Familie-Vereniging Feith te Vorden..
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS