Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: St. Andreasparochie te Steenwijkerwold
x0440 St. Andreasparochie te Steenwijkerwold
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0440 St. Andreasparochie te Steenwijkerwold
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Toelichting
In Steenwijkerwold waren veel mensen na 1581 overgegaan tot de nieuwe leer, maar de familie Croeve, die op 't Slot woonde, was katholiek gebleven. Ook gaf de familie Croeve onderdak aan rondtrekkende priesters, die hier in het geheim hun diensten hielden. Toen in 1592 de Spanjaarden uit Steenwijk waren verjaagd, vluchtten veel katholieken naar Steenwijkerwold. Zo werd de hoeve van de familie Croeve een centrum voor het katholieke geloof op het Wold. In 1691 was de hoeve al omgebouwd tot pastorie en kerkgebouw. In 1830 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen, die in 1912/1913 werd vervangen door de huidige kerk. De huidige kerk werd ontworpen door de Deventer architect W.A.M. te Riele Gzn. De basilicale kerk staat in de buurtschap Gelderingen. Aan de westzijde van de kerk bevindt zich een in 1870 aangelegd kerkhof. Diepgaand onderzoek naar de geschiedenis van de in 1855 opgerichte St.Andreasparochie is in het kader van deze inventarisatie niet verricht.

Het archief van de St.Andreasparochie en rechtsvoorganger loopt over de jaren (1631) 1693-1980 (1988) en kent een omvang van 2, 12 m1. Het werd op 28 juli 1992 door het parochiebestuur aan het HCO in bewaring gegeven. Archiefbescheiden jonger dan 50 jaar worden ter inzage gegeven na schriftelijke machtiging van de inbewaargever.

Archiefbescheiden van de voormalige Statie te Steenwijkerwold waren bij het Museum Catharijneconvent te Utrecht terechtgekomen. Op 31 augustus 2010 besloot de directie van het Museum Catharijneconvent om deze archiefbescheiden, die thans de inventarisnummers 118-127 hebben, in bruikleen af te staan aan het Historisch Centrum Overijssel.
Inventaris
Archief van de Statie
Archief van de Pastoor
Archief van het Kerkbestuur
Archief van het Armbestuur
Gedeponeerd archief
Documentatie
Kenmerken
Datering:
(1631) 1693 - 1980 (1988)
Omvang archiefblok:
2,20 m standaard berging
Toegang:
Seekles, J.J., Inventaris van het archief van de St. Andreasparochie te Steenwijkerwold, (1631) 1693 - 1980 (1988), Zwolle (2017).
Openbaarheid:
Voor inzage van stukken jonger dan 50 jaar is schriftelijke toestemming vereist van het parochiebestuur.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS