Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordelijk Overijssel...
x0232 Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordelijk Overijssel te Zwolle, secretariaat
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0232 Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordelijk Overijssel te Zwolle, secretariaat
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van het archiefvormend orgaan
sluiten
0232 Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordelijk Overijssel te Zwolle, secretariaat
Inleiding
1. Geschiedenis van het archiefvormend orgaan
Op 19 september 1835 stelde de Raad der stad Zwolle een "Raad van Koophandel en Fabrieken" in, waarmee gevolg gegeven werd aan een besluit van de regering. Zijn taak was het om de Raad van de stad Zwolle te adviseren over de handel, fabrieken en scheepvaart. Op 26 mei 1842 werden bij Koninklijk Besluit de Kamers van Koophandel te Zwolle en te Kampen ingesteld. Daar ligt de oorsprong van de huidige Kamer van Koophandel Zwolle. In het gebied dat de Kamer thans bestrijkt zijn destijds nog andere Kamers werkzaam geweest, zoals de Kamer van Koophandel Avereest die in 1860 werd ingesteld en de Steenwijkse Kamer die uit 1892 stamde. Kenmerk van deze Kamers was dat zij een zuiver plaatselijk karakter hadden. Voor het overgrote deel werden ze door de overheid gefinancieerd en daarvan waren ze ook bestuurlijk afhankelijk. Met de Wet op de Kamer van Koophandel en Fabrieken die op 15 maart 1921 in werking trad, vond een grote reorganisatie plaats; de typisch plaatselijk werkende Kamers werden opgeheven en daarvoor in de plaats werden 36 Kamers van Koophandel ingesteld die ieder voor hun eigen district de economische belangen van het bedrijfsleven moesten behartigen. Sindsdien is de wet een aantal malen gewijzigd, voor het laatst in 1983, maar de hoofdtaak van de Kamers is gelijk gebleven, te weten de behartiging van de economische belangen van het bedrijfsleven in de regio.
Het gebied van de Kamer, dat aanvankelijk Noordelijk Overijssel omvatte (en zo ook heette), is met de inpoldering van Flevoland geleidelijk aan uitgebreid. Dit leidde tot de situatie dat de Zwolse Kamer het grootste district van alle Kamers had met in het uiterste westen de stad Almere en in het uiterste oosten het dorp Gramsbergen, 130 kilometer uit elkaar. Na de provinciewording van Flevoland per 1 januari 1986, was de wettelijke consequentie dat Flevoland een eigen Kamer van Koophandel zou krijgen. De Kamer in Lelystad, opgericht door de Zwolse Kamer, is per 1 januari 1988 op eigen benen komen te staan. Tegelijkertijd werd het gebied van de Zwolse Kamer met de helft ingekrompen; het aantal ondernemingen waarvan de Kamer de belangen behartigt, liep met 1/3 terug tot 11.000.
1.1. Organisatiestructuur en personeel
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventaris
4. Openbaarheid van het archief
Inventaris
A. Algemeen
B. Bijzonder
C. Gedeponeerde archieven
Kenmerken
Datering:
1922 - 1971
Omvang archiefblok:
4
Toegang:
Remst, B.C., Inventaris van het archief van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordelijk Overijssel te Zwolle, 1922 - 1971, 1922 - 1971 (2017).
Opmerkingen:
Stukken momenteel niet aanwezig wegens externe uitlening voor bewerking
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS