Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: N.V. Twentsche Katoendrukkerij te Goor
x0167.15 N.V. Twentsche Katoendrukkerij te Goor
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0167.15 N.V. Twentsche Katoendrukkerij te Goor
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
sluiten
0167.15 N.V. Twentsche Katoendrukkerij te Goor
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
De Twentse Katoendrukkerij (TKD) werd opgericht in maart 1933 door de directies van twee loonblekerijen, te weten de Twentse Stoomblekerij en de Boekelose Stoomblekerij.
Vanwege de crisis die in 1928 intrad zagen deze blekerijen hun productie sterk teruglopen. teneinde de productie op te voeren werd besloten om aan de blekerijen, waaraan reeds ververijen waren verbonden, ook een drukkerij afdeling te verbinden.
Om de kapitaalinvesteringen niet onnodig groot te maken en efficiënter te kunnen produceren, werd besloten een drukkerij voor gezamenlijke rekening op te richten.
Het bedrijf werd gedeeltelijk gehuisvest in de vrijgekomen fabrieksruimte van de Twentse Stoomblekerij te Goor. die de Twentse Katoendrukkerij tevens van elektrische stroom en stoom kon voorzien.

In mei 1935 trad de Eibergse Stoomblekerij (voorheen fa G.J. ten Cate& zonen) toe tot de samenwerkingsovereenkomst en werd deze vennootschap mede aandeelhouder in de TKD.
Bij de start van de onderneming werden drukmachines overgenomen van de recent failliet gegane Kralingse Katoendrukkerij. Tevens waren uit Rotterdam enkele technische mensen overgekomen alsmede de heer J. van Sillevoldt die als bedrijfsleider werd aangesteld.
Aanvankelijk begon men met het drukken van boeren(rode) zakdoeken, maar ook schorten en japonstof vormden een belangrijk deel van de productie (bron: Twents doek in druk , 25 jaar TKD).

De TKD ontving haar orders uitsluitend van de drie Stoomblekerijen (aandeelhouders) welke op hun beurt ook weer loonbedrijven waren. Een eigen verkoopapparaat bestond er dus niet. In 1948 werd overgegaan tot de oprichting van een eigen graveerderij om de drukwalsen te kunnen graveren.
De productie bewoog zich in de beginperiode (tot 1940) ieder jaar in een stijgende lijn, waardoor in 1939 bijna 8 miljoen meter doek werd verwerkt. De TKD fungeerde als een zuivere loondrukkerij in opdracht van de aandeelhouders en bracht zelf geen bedrukte goederen in de handel.


Medio jaren vijftig van de twintigste eeuw ontstond een geschil tussen de drie aandeelhouders, doordat de Eibergse Stoomblekerij (toen inmiddels ETVI geheten) een eigen filmdrukkerij in bedrijf had genomen. Het geschil werd bij akte van dading beslecht (sept. 1955), waarbij werd overeengekomen dat de filmdrukkerij zou overgaan naar TKD.
De uitvoering van deze overdracht leidde echter opnieuw tot onenigheid tussen de drie partijen/aandeelhouders, waarna een arbitragecommissie uitspraak deed over de kwestie. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de Eibergse Stoomblekerij in april 1957 is uitgetreden als aandeelhouder en opdrachtgever.

In de Algemene vergadering van aandeelhouders van 1961 werd besloten tot een nieuwe exploitatie vorm van de TKD. In hoofdzaak betekende dat :
- De TKD besteedde de exploitatie van de afdeling Rouleaux drukkerij en de graveerderij uit aan de (Kon.) Twentse Stoomblekerij. En de afdelingen filmdrukkerij en schablonenmakerij werden voortaan ondergebracht bij de Boekelose Stoomblekerij. De gebouwen en roerende zaken werden verkocht aan de exploiterende bedrijven; de machines en walsen bleven echter het eigendom van de TKD.

Enkele jaren later bleek de TKD toch niet langer levensvatbaar te zijn en werd de onderneming geliquideerd.

Verantwoording van de inventaris
Inventaris
2.1 Stukken van algemene aard
2.2 Stukken van bijzondere aard
3. Documentatie
Kenmerken
Datering:
1933 - 1967
Omvang archiefblok:
5,50 m
Toegang:
Bruijnis, A., Inventaris van het archief van de NV Twentsche Katoendrukkerij, 1933 - 1967.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS