Doorzoek de collecties

U kunt hier zoeken in onze collecties archieven, boeken en tijdschriften en beeldmateriaal.
Meer informatie over:
- zoeken naar beeldmateriaal
- zoeken naar archieven
- zoeken naar boeken en tijdschriften

Uw zoekacties: Notarissen in Overijssel
x0122 Notarissen in Overijssel
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0122 Notarissen in Overijssel
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Voorwoord
2. Het notariaat
3. De situatie in Overijssel voor 1811
4. De invoering van het notariaat 1808-1812
5. De notariële wetgeving en de taak van de notaris
6. Het toezicht op de notarissen
7. De archieven
8. Verantwoording van de inventarisatie
sluiten
0122 Notarissen in Overijssel
Inleiding
8. Verantwoording van de inventarisatie
De inventarisatie omvat de archieven van de notarissen, die geresideerd hebben binnen de huidige provincie Overijssel. De in het koninklijk besluit van 1919 aangeduide archieven werden in 1921 door de respectievelijke bewaarders van de notariële archieven te Almelo en Zutphen overgedragen aan het Rijksarchief in Overijssel te Zwolle. Zij werden door de toenmalige chartermeester jhr. mr. D.P.M. Graswinckel geïnventariseerd *  . Op grond van de beschikking van 1969 werden in 1974 overgedragen aan het Rijksarchief de archieven van de notarissen van 1842 tot 1895, welke zich bevonden in de bewaarplaats te Zutphen. Zij werden in 1979 gevolgd door die over dezelfde periode te Zwolle. Die over de periode 1896-1905 werden overgedragen in 1985 en 1986.
Van de archieven over de periode 1842-1895 van de notarissen in de arrondissementen Zwolle en Deventer werd in 1976 door S.M. Pareira een summiere inventaris in machineschrift vervaardigd, toen die archieven zich in het hulpdepot te Schaarsbergen bevonden. S. Veltrop vervaardigde tenslotte in 1980 een plaatsingslijst van de archieven van de notarissen in het arrondissement Almelo over diezelfde periode.
Bij de herinventarisatie, die in 1985 begon, is de splitsing naar perioden opgeheven en werd de periode 1896-1905 meegenomen. De archieven van de notarissen, die geresideerd hebben in de gemeenten Deventer, Kampen en Zwolle zijn aan de aldaar gevestigde gemeentearchieven in bewaring gegeven. Aan Deventer zijn eveneens in bewaring gegeven de archieven van de notarissen te Olst.
De archieven zijn allereerst ingedeeld per notarisstandplaats, die weer in alfabetische volgorde zijn gebracht *  . Per standplaats volgen de notarissen elkaar in chronologische volgorde op voor zover zij elkaar in het ambt opvolgden. Zo zijn als het ware "notariskantoren" geconstrueerd. Per notarisarchief werd voor een vaste volgorde gekozen: eerst de minuten van de akten, daarna de registers van wisselprotesten en tenslotte de repertoria. Aangezien van sommige notarissen nog hulpmiddelen als indices bewaard zijn gebleven, volgen die ter bestemder plaatse als laatste.
Bij vorige inventarisaties is de oude bundeling van de minuten door de notarissen als uitgangspunt voor de beschrijving per inventarisnummer genomen. Dit leidde meerdere malen tot grote hoeveelheden minuten per inventarisnummer. Vooral in de inventarisnummers van de archieven in de periode 1811-1842 leidde dit ertoe, dat de inliggende orde nogal eens aardig verstoord raakte na raadpleging. Als gevolg daarvan is bij de herinventarisatie gekozen voor een geringer aantal minuten per inventarisnummer. Als standaard werd de hoeveelheid per jaar genomen. Was die hoeveelheid te groot, dan werd gesplitst naar halfjaar (aangegeven door I voor het eerste halfjaar en door II voor het laatste). Bleek dat de hoeveelheid dan nog te groot werd, dan werd gesplitst naar kwartaal ( a voor de maanden januari, februari en maart; b voor april, mei en juni; c. voor juli, augustus en september; d voor oktober, november en december). Bij een enkele notaris was het nodig naar maand of gedeelten daarvan te ordenen. Tenslotte werden nog per inventarisnummer de nummers van de minuten vermeld, die overeenkomen met de in de repertoria vermelde nummers.
De herinventarisatie van dit archief, dat ca. 250 strekkende meter telt, werd in het najaar van 1986 afgesloten. Met de aanvulling van 35 m' in 1993 is de totale omvang op exact 270 strekkende meter gekomen.
De notariële archiefbescheiden zijn openbaar, voorzover zij geen betrekking hebben op nu nog levende personen.
Zwolle, 12 juli 1987
Albertus Jans Mensema
Zwolle, 14 december 1993
J.H. Wigger
9. Indeling van de provincie Overijssel in arrondissementen en kantons tot 1877
10. De indeling van het ressort van het Gerechtshof te Arnhem, voorzover van belang voor de provincie Overijssel, 1877-1933
11. De indeling van het ressort van het Gerechtshof Leeuwarden
Inventaris
1. Almelo
2. Avereest
3. Blokzijl
4. Borne
5. Dalfsen
6. Delden
7. Diepenveen
8. Genemuiden
9. Giethoorn
10. Goor
11. Gramsbergen
12. Haaksbergen
13. Den Ham
14. Hardenberg
15. Hasselt
16. Heemse
17. Heino
18. Hellendoorn
19. Hengelo
20. Holten
21. Kuinre
22. Markelo
23. Nieuwleusen
24. Oldemarkt
25. Oldenzaal
26. Ommen
27. Ootmarsum
28. Raalte
29. Rijssen
30. Staphorst
31. Steenwijk
32. Steenwijkerwold
33. Tubbergen
34. Vollenhove
35. Vriezenveen
36. Wanneperveen
37. Weerselo
38. Wierden
39. Wijhe
40. IJsselmuiden
41. Zwartsluis
Kenmerken
Datering:
1811 - 1925
Omvang archiefblok:
331,37 m 4,5 m xeroxcopieën
Toegang:
Jong, R. de, A.J. Mensema, J.H. Wigger, Inventaris van de archieven van de notarissen in Overijssel (2e aangevulde versie), 1811 - 1925, Zwolle (1998).
Opmerkingen:
De volgende stukken zijn tijdelijk niet beschikbaar i.v.m. scanning: akten en repertoria van de gemeenten Steenwijk t/m Zwartsluis uit de periode 1861 – 1898 en de gemeenten Almelo t/m Hasselt uit de periode 1829 – 1910.
Bijzonderheden:
De archieven van de notarissen in de huidige gemeenten Kampen, Deventer en Enschede bevinden zich in de gemeentelijk archiefdiensten. Voor Olst, Wijhe en Raalte vanaf 1916 zie 0122.4. Testamenten uit de periode 1916-1925 zijn nog niet overgedragen.
Openbaarheid:
Akten van testament of codicil jonger dan 100 jaar zijn beperkt openbaar. Repertoria zijn wel openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS