Welke archieven bevinden zich bij het HCO?

Onze archieven stammen uit de 12e tot en met de 20e eeuw. Ze zijn afkomstig van overheidsinstellingen in Overijssel en Zwolle, zoals het stadsbestuur van Zwolle, het provinciaal bestuur, rechtbanken in Overijssel, notarissen, het kadaster, de waterstaat, de belastingen en de burgelijke stand. Naast de overheid hebben ook honderden 'particulieren' hun archieven aan ons in bewaring gegeven: het gaat om bedrijven, landbouwcoöperaties, vakbonden, kerken, families en maatschappelijke verenigingen; van de Koninklijke Textielfabrieken Nijverdal-ten Cate en Huisarchief De Berg tot PEC Zwolle en de hervormde gemeente Zwolle. Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina Collectie

U kunt de archieven en collecties zien en gebruiken in onze studiezaal. Tal van handleidingen helpen u op weg om te genieten en te leren van ruim 900 jaar geschiedenis van Overijssel. Komt u er zelf niet uit, dan helpen onze medewerkers u graag verder. Ook kunt u kennismaken met onze archieven en collecties via tentoonstellingen en activiteiten, houd hiervoor onze agenda in de gaten.

Voor een gedetailleerd overzicht van onze archiefcollecties kunt u het best de digitale zoekomgeving raadplegen.
Gebruik daarnaast ook de mogelijkheden voor het zoeken in de website of het doorzoeken van de collecties. Zoekvensters hiervoor vindt u bovenaan elke pagina.