Wanneer moet ik naar de studiezaal komen?

De inventarissen van de archieven van het Historisch Centrum Overijssel zijn digitaal beschikbaar en op deze site te bekijken via de pagina 'Zoeken in de collecties'. De archiefstukken zelf zijn veelal niet digitaal beschikbaar. Dit betekent dat je de stukken alleen op de studiezaal van het Historisch Centrum Overijssel kunt inzien. Je kunt het stuk vooraf thuis al aanvragen (zie 'Hoe kan ik stukken reserveren/aanvragen?'). Dan ligt bij jouw bezoek het stuk al voor je klaar zodat je gelijk aan jouw onderzoek kan beginnen.

De beschrijvingen in de archiefinventaris zijn vaak zeer algemeen van aard. Wanneer je niet zeker weet of een gezocht stuk zich in een bepaald inventarisnummer bevindt, zul je toch naar de studiezaal moeten komen. Het Historisch Centrum Overijssel verricht dan geen vooronderzoek.

Wanneer hoef ik niet naar de studiezaal te komen?

Wanneer je inzage wilt in een beperkt openbaar archief. Vaak gaat het dan om oorlogsdossiers en om archieven van gerechtelijke instellingen. Ook andere, twintigste eeuwse, archieven kunnen beperkingen kennen. In dit geval dien je eerst een schriftelijk verzoek in. Het Historisch Centrum Overijssel verricht dan het vooronderzoek en nodigt je daarna uit om een afspraak voor studiezaalbezoek te maken. Weet je niet zeker of een archief openbaarheidsbeperkingen kent? Stel dan jouw vraag via het contactformulier.