Hoe gaat dat in zijn werk als je naar de studiezaal komt?

Weet je niet zeker of datgene wat je zoekt bij het Historisch Centrum Overijssel te vinden is? Kijk dan eerst goed rond op deze website en raadpleeg de veelgestelde vragen rubriek over onderzoek doen. Ben je nog steeds niet zeker? Gebruik dan het contactformulier om jouw vraag te stellen. Zo voorkom je dat je de reis voor niets maakt.

Je hoeft geen afspraak te maken als je bij ons onderzoek wilt doen. Let wel op de openingstijden en sluitingsdagen.

Wat je moet weten bij een (eerste) bezoek aan het Historisch Centrum Overijssel staat hieronder beschreven:

Introductie en registratie
Bij jouw eerste bezoek word je door één van onze medewerkers bij de balie geregistreerd als bezoeker van het Historisch Centrum Overijssel, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Zonder legitimatiebewijs kun je niet als bezoeker worden ingeschreven. Vervolgens kun je naar de studiezaal gaan.

Informatiebalie
In de studiezaal vind je de informatiebalie. Hier kun je terecht met al jouw vragen over jouw onderzoek.

Archiefinventarissen (of toegangen) kun je op deze website raadplegen op de pagina 'Zoeken in de collecties'. Op de studiezaal zijn computers aanwezig die je kunt gebruiken. Daarnaast is er draadloos internet beschikbaar.

Aanvragen archiefstukken
Als je na jouw onderzoek weet welke stukken je wilt zien, dan vraag je deze aan door te klikken op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Er verschijnt dan een aanvraagschermpje waarin je jouw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van jouw aanvraag ontvang je een bevestigingsmail.
Je kunt maximaal twintig inventarisnummers tegelijk aanvragen. Wil je toch meer inventarisnummers inzien, dan lever je de stukken die je als eerste gezien hebt weer in. Als deze door ons zijn afgeboekt, kun je weer nieuwe aanvragen doen. Vraag echter liever niet meer aan dan je denkt in één dag te kunnen verwerken.

Een aantal archiefstukken is op film of microfiche gezet. Bij het aanvragen krijg je in dat geval de mededeling dat er een duplicaat aanwezig is.

De stukken die je hebt aangevraagd worden binnen circa 30 minuten bij jouw tafel in de studiezaal bezorgd. Als je de stukken hebt ingezien lever je ze weer in bij de balie en je neemt dan meteen eventueel nog meer aangevraagde stukken in ontvangst.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot een half uur vóór sluitingstijd.