Hoe gaat dat in z'n werk als ik naar de studiezaal kom?

Weet u niet zeker of datgene wat u zoekt bij Historisch Centrum Overijssel te vinden is? Kijk dan eerst goed rond op deze website en raadpleeg de veelgestelde vragen rubriek over onderzoek doen. Bent u nog steeds niet zeker? Gebruik dan het contactformulier om uw vraag te stellen. Zo voorkomt u dat u de reis voor niets maakt.

U hoeft geen afspraak te maken als u bij ons onderzoek wilt doen. Let wel op de openingstijden en sluitingsdagen.

Wat u moet weten bij een (eerste) bezoek aan Historisch Centrum Overijssel staat hieronder beschreven:

Introductie en registratie
Bij uw eerste bezoek wordt u door één van onze medewerkers bij de balie geregistreerd als bezoeker van Historisch Centrum Overijssel, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Zonder legitimatiebewijs kunt u niet als bezoeker worden ingeschreven. Vervolgens kunt u naar de studiezaal gaan.

Informatiebalie
In de studiezaal vindt u de informatiebalie. Hier kunt u terecht met uw vragen over uw onderzoek.

Archiefinventarissen (of toegangen) kunt u op deze website raadplegen op de pagina 'Zoeken in de collecties'. Op de studiezaal zijn computers aanwezig die u kunt gebruiken. Daarnaast is er draadloos internet beschikbaar.

Aanvragen archiefstukken
Als u na uw onderzoek weet welke stukken u wilt zien, dan vraagt u deze aan door te klikken op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Er verschijnt dan een aanvraagschermpje waarin u, uw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van uw aanvraag ontvangt u een bevestigingsmail.
U kunt maximaal twintig inventarisnummers tegelijk aanvragen. Wilt u toch meer inventarisnummers inzien, dan levert u de stukken die u als eerste gezien hebt weer in. Als deze door ons zijn afgeboekt, kunt u weer nieuwe aanvragen doen. Vraag echter liever niet meer aan dan u denkt in één dag te kunnen verwerken.

Een aantal archiefstukken is op film of microfiche gezet. Bij het aanvragen krijgt u in dat geval de mededeling dat er een duplicaat aanwezig is.

De stukken die u hebt aangevraagd worden binnen circa 30 minuten bij uw tafel in de studiezaal bezorgd. Als u de stukken hebt ingezien levert u ze weer in bij de balie en neemt u dan meteen eventueel nog meer aangevraagde stukken in ontvangst.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot een half uur vóór sluitingstijd.