Hoe kan ik stukken reserveren/aanvragen?

Welke stukken kan ik reserveren/aanvragen?


Alle archiefstukken zijn aan te vragen behalve:

  • Stukken uit archieven die niet voorzien zijn van een toegang
  • Stukken uit archieven die in bewerking zijn
  • Niet-openbare stukken (hiervoor is toestemming vereist, zie ook de veelgestelde vraag ’Hoe krijg ik inzage in beperkt openbaar archief’)
  • Kwetsbare stukken en stukken die in kopie beschikbaar zijn

Beeldmateriaal kan niet online aangevraagd worden.

Reserveren/aanvragen via de website


Ben jij bij het HCO als bezoeker geregistreerd, dan kun je via de website een archiefstuk of boek reserveren. Zoek de beschrijving van het betreffende stuk op onder 'Zoeken in de collecties' bij de bovenste zoekbalk (zoeken naar archieven, boeken en tijdschriften). Hierna klik je op de juiste archieftoegang en selecteer je de betreffende beschrijving. 

Bij de beschrijving klik je op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Er verschijnt dan een aanvraagschermpje waarin je jouw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van jouw aanvraag ontvang je een bevestigingsmail.

Aanvragen die vóór 15.00 uur binnen zijn gekomen op de dag voorafgaand aan jouw bezoek, liggen op de bezoekdatum om 9.00 uur voor je klaar.

Een meer uitgebreide handleiding voor het online reserveren vind je als bijlage bij deze pagina.

Mondeling of schriftelijk reserveren/aanvragen

Ben je niet als bezoeker bij het Historisch Centrum Overijssel geregistreerd of wil je beeldmateriaal reserveren, gebruik dan het contactformulier en vermeld de datum van jouw bezoek en zo mogelijk het toegangsnummer en het inventarisnummer van het materiaal dat je wilt raadplegen. Je kunt ook bellen naar 085 - 488 50 00.