Hoe kan ik stukken reserveren/aanvragen?

Bent u bij Historisch Centrum Overijssel (HCO) als bezoeker geregistreerd, dan kunt u via de website een archiefstuk of boek reserveren. Dit betekent dat de stukken voor u klaarliggen bij uw volgende bezoek aan de studiezaal.

Wilt u stukken aanvragen maar bent u nog niet geregistreerd als bezoeker? Neem dan contact met ons op en vraag een pasnummer aan.

Welke stukken kan ik reserveren/aanvragen?
Alle archiefstukken zijn aan te vragen behalve:

  • Stukken uit archieven die niet voorzien zijn van een toegang;
  • Stukken uit archieven die in bewerking zijn;
  • Niet-openbare stukken (hiervoor is toestemming vereist, zie ook de veelgestelde vraag ’Hoe krijg ik inzage in beperkt openbaar archief’);
  • Kwetsbare stukken en stukken die in kopie beschikbaar zijn.

Beeldmateriaal kan niet online aangevraagd worden. Neem hiervoor contact met ons op met vermelding van de datum van uw volgende bezoek en zo mogelijk het toegangsnummer en het inventarisnummer van het materiaal dat u wilt raadplegen.

Hoe kan ik stukken reserveren/aanvragen?
Zoek het betreffende stuk op door te ‘Zoeken in de collecties’. Klik op de juiste archieftoegang en selecteer de betreffende beschrijving. Bij de beschrijving klikt u op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Vervolgens verschijnt er een aanvraagscherm waarin u, uw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van uw aanvraag ontvangt u een bevestigingsmail.

Aanvraagknop (verzoek tot inzage op de studiezaal)
Aanvragen die vóór 15.00 uur binnen zijn gekomen op de dag voorafgaand aan uw bezoek, liggen op de bezoekdatum om 9.00 uur voor u klaar.

Een meer uitgebreide handleiding voor het online reserveren vindt u als bijlage rechts op deze pagina.