Hoe kan ik stukken reserveren/aanvragen?

Welke stukken kan ik reserveren/aanvragen?


Alle archiefstukken zijn aan te vragen behalve:

  • Stukken uit archieven die niet voorzien zijn van een toegang
  • Stukken uit archieven die in bewerking zijn
  • Niet-openbare stukken (hiervoor is toestemming vereist, zie ook de veelgestelde vraag ’Hoe krijg ik inzage in beperkt openbaar archief’)
  • Kwetsbare stukken en stukken die in kopie beschikbaar zijn

Beeldmateriaal kan niet online aangevraagd worden.

Reserveren/aanvragen via de website


Bent u bij het HCO als bezoeker geregistreerd, dan kunt u via de website een archiefstuk of boek reserveren. Zoek de beschrijving van het betreffende stuk op onder 'Zoeken in de collecties' bij de bovenste zoekbalk (zoeken naar archieven, boeken en tijdschriften). Hierna klikt u op de juiste archieftoegang en selecteert u de betreffende beschrijving. 

Bij de beschrijving klikt u op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Er verschijnt dan een aanvraagschermpje waarin u, uw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van uw aanvraag ontvangt u een bevestigingsmail.

Aanvragen die vóór 15.00 uur binnen zijn gekomen op de dag voorafgaand aan uw bezoek, liggen op de bezoekdatum om 9.00 uur voor u klaar.

Een meer uitgebreide handleiding voor het online reserveren vindt u als bijlage bij deze pagina.

Mondeling of schriftelijk reserveren/aanvragen

Bent u niet als bezoeker bij het Historisch Centrum Overijssel geregistreerd of wilt u beeldmateriaal reserveren, gebruik dan het contactformulier en vermeld de datum van uw bezoek en zo mogelijk het toegangsnummer en het inventarisnummer van het materiaal dat u wilt raadplegen. U kunt ook bellen naar 085 - 488 50 00.