Als Historisch Centrum Overijssel verrijken we de samenleving met kennis van en inzicht in historische ontwikkelingen en gebeurtenissen. Dit doen we op basis van onze archieven en collecties: 7 depots met archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.

Wie zijn wij?

Groepsfoto HCO

Historisch Centrum Overijssel is ontstaan uit een fusie van het voormalige Gemeentearchief van Zwolle en het voormalige Rijksarchief van Overijssel. In 2001 zijn de archieven samengevoegd en ondergebracht in het huidige pand aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle.

Met circa 100 vrijwilligers en 55 medewerkers zijn wij druk bezig om de archieven te onderhouden, uit te breiden en zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek. Zo wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan het digitaliseren van archiefstukken zodat wij deze makkelijker kunnen verspreiden door middel van bijvoorbeeld het internet.
 

Wat doen wij?

Nieuwsgierig naar hoe het er bij ons aan toe gaat? Neem een kijkje achter de schermen
We hebben een aantal activiteiten voor u in beeld gebracht. Onderwerpen waarvan wij denken dat ze voor u interessant zijn. Of gewoon leuk om te zien!

Het HCO maakt het cultureel erfgoed dat in de archieven is ondergebracht op actieve wijze toegankelijk. En we brengen dit onder de aandacht van een breed publiek. Sinds 1 januari 2011 zijn we aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Weten wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan? Bekijk dan eens onze publieksjaarverslagen. Jaarlijks doen wij kort en bondig verslag van projecten waaraan wij hebben bijgedragen, of die wij hebben opgestart. 
 

Wat doen wij

Privacyverklaring

Privacy

Het HCO verwerkt persoonsgegevens om haar wettelijke taken uit te voeren. Zo deelt u persoonsgegevens met ons als u archiefstukken wilt raadplegen en contact met ons hebt. Bijvoorbeeld uw naam, telefoonnummer of e-mailadres, maar ook het IP-adres van uw computer. Het gaat om alle gegevens die we met u in verband kunnen brengen als gevolg van ons contact met elkaar.

In onze Privacyverklaring wordt uitgelegd hoe wij hiermee omgaan.
 

vacatures

Vrijwilligers en vacatures

Vrijwilligers vormen voor Historisch Centrum Overijssel een bijzonder belangrijke factor bij de uitvoering van het beleid. Dankzij de enthousiaste bijdrage van een team van rond de 100 vrijwilligers zijn al heel wat gegevens uit de archieven voor publiek toegankelijk gemaakt.

Mijn huis

Deelname projecten

Historisch Centrum Overijssel participeert in diverse provinciebrede en landelijke projecten. Op de betreffende websites worden delen van onze collecties gepresenteerd.

Sponsoren HCO

Maatschappelijke partners

Historisch Centrum Overijssel is een organisatie die het cultureel erfgoed van Overijssel beheert, behoudt en toegankelijk en presentabel maakt. Wij zijn trots op onze collecties, en we willen ze graag blijven tonen in de toekomst. Daarbij is uw hulp van harte welkom!