Studiezaal

Studiezaal vanachter de balie


Op de studiezaal kunt u terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek. Hier is ook een deel van onze bibliotheek te vinden, er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig en er zijn diverse faciliteiten ter ondersteuning van uw onderzoek.

Faciliteiten en apparatuur

 • Archiefstukken aanvragen
  Vanuit huis kunt u (voor)onderzoek doen op onze website, bekijk de pagina ‘Onderzoek doen in onze archieven’ voor meer informatie. Als u thuis heeft uitgezocht welke stukken u wilt inzien of waarvan u kopieën wilt maken, kunt u deze stukken vanuit huis reserveren om ze te komen inzien op de studiezaal. Bij uw bezoek aan de studiezaal, zullen de stukken voor u klaar liggen. Vraagt u de stukken op de studiezaal aan, streven wij er naar om de aangevraagde stukken binnen 30 minuten uit het depot te halen, maar wanneer het erg druk is kan de wachttijd iets oplopen.

  Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Dit zijn doorgaans archieven uit een recent verleden, die om privacyredenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden. De studiezaalmedewerkers geven u graag meer informatie over deze materie. Kijk ook eens bij de veelgestelde vraag 'Inzage in beperkt openbaar archief'.
   
 • Kopiëren en kopieën aanvragen
  U kunt zelf reproducties maken van gefotokopieerde bestanden of prints maken van microfilms en microfiches. Niet alle originele archiefstukken komen voor (een bepaalde vorm van) reproductie in aanmerking. Dit is afhankelijk van de materiële toestand van het betreffende stuk. De medewerkers van de informatiebalie kunnen u hierover adviseren en zij kunnen eventueel ook reproducties voor u maken. U kunt ook reproducties bestellen.
   
 • Scanners
  Als de staat van de stukken het toelaat mag u zelf digitale foto's maken. Ook is het mogelijk om zelf digitale reproducties te maken met behulp van de scanners die beschikbaar zijn op de studiezaal. Na het inscannen van het document kunnen de digitale bestanden worden opgeslagen op uw eigen USB-stick.
   
 • Toegankelijkheid voor minder validen
  Historisch Centrum Overijssel is goed toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn. Er is:
  • een lift
  • een invalidentoilet
  • twee invalidenparkeerplaatsen aan de Eikenstraat (deze ingang is aan de achterkant van het gebouw)

Huisregels

 • Garderobe en kluisjes
  Jassen en tassen zijn niet toegestaan op de studiezaal. Er is een ruime garderobe met kluisjes aanwezig. Om een kluis te sluiten is een inworp van 2 euro nodig, die u na afloop terug krijgt. Bij de balie is desgewenst gratis een 'winkelwagenmuntje' op te halen voor de kluisdeurtjes.
   
 • Koffiehoek
  Het is niet toegestaan te eten en drinken op de studiezaal bij de archiefstukken. Hiervoor kunt u in de koffiehoek plaatsnemen. Hier is een automaat aanwezig, waar u koffie of thee kunt halen voor €1,- per kopje. Neem hiervoor contant geld mee, wij kunnen helaas niet wisselen.
   
 • Foto’s maken
  Fotograferen zonder flits is toegestaan. Let hierbij op de openbaarheid van de archieven, gebruik de foto’s alleen voor eigen gebruik. U bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van auteursrechten. Vraag bij het maken van foto’s van de studiezaal en eventuele bezoekers altijd eerst toestemming aan de bezoekers en de studiezaalmedewerkers.
   
 • Gedrag
  De studiezaal is een plaats van onderzoek en informatie-uitwisseling. Dit betekent voor de één concentratie en voor de ander overleg. Wij vragen van elke bezoeker begrip voor beide situaties. Telefoneren is niet toegestaan.
   
 • Omgaan met archiefstukken
  Bedenk dat de archiefstukken kwetsbaar, uniek en onvervangbaar zijn. Raadpleeg de stukken daarom met zorgvuldigheid. Gebruik een leeskussen om gebonden delen te steunen, vermijd vouwen of kreuken, maak geen aantekeningen op de stukken en leg geen dozen of stukken op de grond.

Bekijk het gehele bezoekersreglement in de bijlagen rechts op deze pagina.

Openingstijden
Onze studiezaal in Zwolle is 3 dagen per week geopend voor publiek:
Dinsdag 09.00 t/m 17.00 uur
Woensdag 09.00 t/m 17.00 uur
Donderdag 09.00 t/m 21.00 uur *
Bekijk ook onze sluitingsdagen.

* Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op donderdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Tot een half uur voor sluitingstijd kunt u op de studiezaal archiefstukken opvragen om deze in te zien en eventueel ook om te kopiëren of scannen.

Koffiehoek