Studiezaal

Studiezaal Historisch Centrum Overijssel

 

Op de studiezaal kun je terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek.
Hier is ook de uitgebreide handbibliotheek te vinden, er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig en er zijn diverse faciliteiten ter ondersteuning van jouw bezoek.

De studiezaal

Onze studiezaal is 3 dagen per week geopend voor publiek:
Dinsdag 09.00 t/m 17.00 uur
Woensdag 09.00 t/m 17.00 uur
Donderdag 09.00 t/m 21.00 uur *
Bekijk ook onze sluitingsdagen.

* Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op donderdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Jij kunt op de studiezaal archiefstukken opvragen om deze in te zien en eventueel ook om te kopiëren of scannen. De toegang en het gebruik van de ruimte en de middelen zijn vrij, ook als je geen onderzoek verricht. Voor de gebruikers van smartphones, tablets en laptops beschikken wij over een draadloze internetverbinding (wifi). Je kunt je bij onze informatiebalie aanmelden om toegang te krijgen tot dit netwerk.

Je bent van harte welkom tijdens onze openingstijden, de toegang is gratis. Let wel op de aangepaste tijden en dienstverlening in de maanden juli en augustus.

Archiefstukken aanvragen

Je kunt bijna alles uit onze collecties aanvragen en zelf in handen houden, bekijken en bestuderen: boeken, kaarten, tekeningen en foto's. Onze medewerkers helpen je hierbij graag op weg. Wij streven er naar om de aangevraagde stukken binnen 30 minuten uit het depot te halen, maar wanneer het erg druk is kan de wachttijd iets oplopen. Wil je er zeker van zijn dat de stukken voor jou klaarliggen bij je aankomst op de studiezaal, dan kun je ze vooraf reserveren

In het archievenoverzicht vind je de naam van het archief en het archief- of toegangsnummer. De afzonderlijke beschrijving van een archief heet een inventaris of toegang; daarin vind je het inventarisnummer. De meeste inventarissen zijn reeds beschikbaar op internet.

Van de archiefbestanddelen die niet aangevraagd kunnen worden zijn duplicaten aanwezig op de studiezaal. Zo kun je bijvoorbeeld de memories van successie, de repertoria van de notarissen en de vrijwillige zaken van de oud-rechterlijke archieven inzien. De Overijsselse doop-, trouw- en begraafboeken en veel akten van de Burgerlijke Stand zijn als scan beschikbaar op onze website en de komende jaren zul je steeds meer scans van archiefstukken online kunnen vinden. Meer informatie hierover vind je bij de veelgestelde vragen.

Kopiëren en kopieën aanvragen

Je kunt zelf reproducties maken van gefotokopieerde bestanden of prints maken van microfilms en microfiches.

Niet alle originele archiefstukken komen voor (een bepaalde vorm van) reproductie in aanmerking. Dit is afhankelijk van de materiële toestand van het betreffende stuk. De medewerkers van de informatiebalie kunnen jou hierover adviseren en zij kunnen eventueel ook reproducties voor je maken.

Als de staat van de stukken het toelaat mag je zelf digitale foto's maken. Sinds begin 2014 is het ook mogelijk om zelf digitale reproducties te maken met behulp van de scanners die beschikbaar zijn op de studiezaal. Na het inscannen van het document kunnen de digitale bestanden worden opgeslagen op jouw eigen USB-stick. Daarnaast is er de mogelijkheid om een USB-stick (8GB) aan te schaffen bij de informatiebalie voor €7,50.

Reproducties kun je ook via het contactformulier bestellen.

In het tarievenoverzicht kun je meer informatie vinden over de prijzen en mogelijkheden.

Openbaarheid van archieven

Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Dit zijn doorgaans archieven uit een recent verleden, die om privacy redenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden. De medewerkers van de informatiebalie geven je graag meer informatie over deze materie. Kijk ook eens bij de veelgestelde vraag 'Inzage in beperkt openbaar archief'.

Meer over de studiezaal

Bij de veelgestelde vragen kun je ook informatie vinden over de studiezaal.