Studiezaal

Studiezaal vanachter de balie

 

Op de studiezaal kunt u terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek. Hier is ook een deel van onze bibliotheek te vinden, er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig en er zijn diverse faciliteiten ter ondersteuning van uw onderzoek.

De studiezaal
Onze studiezaal in Zwolle is 3 dagen per week geopend voor publiek:
Dinsdag 09.00 t/m 17.00 uur
Woensdag 09.00 t/m 17.00 uur
Donderdag 09.00 t/m 21.00 uur *
Bekijk ook onze sluitingsdagen.

* Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op donderdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Tot een half uur voor sluitingstijd kunt u op de studiezaal archiefstukken opvragen om deze in te zien en eventueel ook om te kopiëren of scannen. De toegang en het gebruik van de ruimte en de middelen zijn vrij, ook als u geen onderzoek verricht. Voor de gebruikers van smartphones, tablets en laptops beschikken wij over een draadloze internetverbinding. U kunt zich bij onze informatiebalie melden om toegang te krijgen tot dit netwerk.

U bent van harte welkom tijdens onze openingstijden, de toegang is gratis. Let wel op de aangepaste tijden en dienstverlening in de maanden juli en augustus.

Archiefstukken aanvragen
U kunt bijna alles uit onze collecties aanvragen en zelf in handen houden, bekijken en bestuderen: boeken, kaarten, tekeningen en foto's. Onze medewerkers helpen u hierbij graag op weg. Wij streven er naar om de aangevraagde stukken binnen 30 minuten uit het depot te halen, maar wanneer het erg druk is kan de wachttijd iets oplopen. Wilt u er zeker van zijn dat de stukken voor u klaarliggen bij uw aankomst op de studiezaal, dan kunt u ze ook vooraf reserveren

In het archievenoverzicht vindt u de naam van het archief en het archief- of toegangsnummer. De afzonderlijke beschrijving van een archief heet een inventaris of toegang; daarin vindt u het inventarisnummer. De meeste inventarissen zijn reeds beschikbaar op internet.

Van de archiefbestanddelen die niet aangevraagd kunnen worden zijn duplicaten aanwezig op de studiezaal. Zo kunt u bijvoorbeeld de memories van successie, de repertoria van de notarissen en de vrijwillige zaken van de oud-rechterlijke archieven inzien. De Overijsselse doop-, trouw- en begraafboeken en veel akten van de Burgerlijke Stand zijn als scan beschikbaar op onze website en de komende jaren zult u steeds meer scans van archiefstukken online kunnen vinden. Meer informatie hierover vindt u bij de veelgestelde vragen.

Kopiëren en kopieën aanvragen
U kunt zelf reproducties maken van gefotokopieerde bestanden of prints maken van microfilms en microfiches.

Niet alle originele archiefstukken komen voor (een bepaalde vorm van) reproductie in aanmerking. Dit is afhankelijk van de materiële toestand van het betreffende stuk. De medewerkers van de informatiebalie kunnen u hierover adviseren en zij kunnen eventueel ook reproducties voor u maken.

Als de staat van de stukken het toelaat mag u zelf digitale foto's maken. Het ook mogelijk om zelf digitale reproducties te maken met behulp van de scanners die beschikbaar zijn op de studiezaal. Na het inscannen van het document kunnen de digitale bestanden worden opgeslagen op uw eigen USB-stick.

Reproducties kunt u ook via het contactformulier bestellen.

In het tarievenoverzicht kunt u meer informatie vinden over de prijzen en mogelijkheden.

Openbaarheid van archieven
Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Dit zijn doorgaans archieven uit een recent verleden, die om privacy redenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden. De medewerkers van de informatiebalie geven u graag meer informatie over deze materie. Kijk ook eens bij de veelgestelde vraag 'Inzage in beperkt openbaar archief'.