Studiezaal

Studiezaal Historisch Centrum Overijssel

 

Op de studiezaal kunt u terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek.

Daar is ook de uitgebreide handbibliotheek te vinden, evenals kleine tentoonstellingen. Er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig en er zijn diverse faciliteiten ter ondersteuning van uw bezoek.

De studiezaal

Onze studiezaal is 3 dagen per week geopend voor publiek:
Dinsdag 09.00 t/m 17.00 uur
Woensdag 09.00 t/m 17.00 uur
Donderdag 09.00 t/m 21.00 uur *
Bekijk ook onze sluitingsdagen.

* Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op donderdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

U kunt op de studiezaal archiefstukken opvragen om deze in te zien en eventueel ook te kopiëren of scannen. De toegang en het gebruik van de ruimte en de middelen zijn vrij, ook als u geen onderzoek verricht. Voor de gebruikers van smartphones, tablets en laptops beschikken wij over een draadloze internetverbinding (wifi). U kunt zich bij onze informatiebalie aanmelden om toegang te krijgen tot dit netwerk.

U bent van harte welkom tijdens de openingstijden, de toegang is gratis. Let u wel op de aangepaste tijden en dienstverlening in de maanden juli en augustus.

Archiefstukken aanvragen

U kunt bijna alles uit onze collecties aanvragen en zelf in handen houden, bekijken en bestuderen: boeken, kaarten, tekeningen en foto's. Onze medewerkers helpen u hierbij graag op weg. Binnen 30 minuten worden de door u aangevraagde stukken uit het depot gehaald. U kunt desgewenst ook de stukken die u wilt inzien vooraf reserveren

In het archievenoverzicht vindt u de naam van het archief en het archief- of toegangsnummer. De afzonderlijke beschrijving van een archief heet een inventaris of toegang; daarin vindt u het inventarisnummer. De meeste inventarissen zijn reeds beschikbaar op internet.

Van de archiefbestanddelen die niet aangevraagd kunnen worden zijn duplicaten aanwezig op de studiezaal. Zo kunt u bijvoorbeeld de akten van de Burgerlijke Stand, vrijwillige zaken van de oud-rechterlijke archieven en de Doop-, Trouw- en Begraafboeken inzien. De komende jaren zult u ook steeds meer scans van deze stukken online kunnen vinden. Meer informatie daarover vindt u bij de Veelgestelde vragen.

Kopiëren en kopieën aanvragen

U kunt zelf reproducties  maken van gefotokopieerde bestanden, of prints maken van microfilms en microfiches.

Niet alle originele archiefstukken komen voor (een bepaalde vorm van) reproductie in aanmerking. Dit is afhankelijk van de materiële toestand van het betreffende stuk. De medewerkers van de informatiebalie kunnen u hierover adviseren en zij kunnen eventueel ook reproducties voor u maken.

Als de staat van de stukken het toelaat mag u zelf digitale foto's maken. Sinds begin 2014 is het ook mogelijk om zelf digitale reproducties te maken met behulp van de scanners die beschikbaar zijn op de studiezaal. Na het inscannen van het document kunnen de digitale bestanden worden opgeslagen op uw eigen USB-stick. Daarnaast is er de mogelijkheid om een USB-stick (8GB) aan te schaffen bij de informatiebalie voor €7,50.

Reproducties kunt u ook per brief, fax of via het contactformulier van deze website bestellen.

In het tarievenoverzicht kunt u meer informatie vinden over de prijzen en mogelijkheden.

Openbaarheid van archieven

Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Dit zijn doorgaans archieven uit een recent verleden, die om privacy redenen niet zonder toestemming geraadpleegd kunnen worden. De medewerkers van de informatiebalie geven u graag meer informatie over deze materie. Kijk ook eens bij de veelgestelde vraag Inzage in beperkt openbaar archief.

Meer over de studiezaal

Bij de Veelgestelde vragen kunt u ook informatie vinden over de studiezaal.