Mijn familie

Op zoek naar genealogische informatie over personen die in Overijssel hebben geleefd?


Wil je meer informatie over de wijze waarop je een stamboomonderzoek kunt beginnen, lees dan de minicursus Levenslijnen of bekijk een voorbeeldonderzoek. Beiden zijn te vinden als bijlage op deze pagina. Meer achtergrondinformatie over het doen van familieonderzoek in de provincie Overijssel vind je in de publicatie Overijsselaars Gezocht, eveneens als bijlage op deze pagina.

Burgerlijke Stand

Indexen op de registers van de Overijsselse Burgerlijke Stand uit de periode 1811-1960 kun je vinden via de website www.wiewaswie.nl, via onze eigen website of via de website van Open Archieven. Bij de Veelgestelde Vragen is een overzicht te vinden van de indexen die beschikbaar zijn.
Wij streven er naar om de komende jaren alle indexen op de registers van de Burgerlijke Stand te voorzien van scans van de bijbehorende akten. Hoe je deze scans kunt opzoeken en downloaden, vind je beschreven bij de Veelgestelde Vragen.
Is de akte die je hebt gevonden op WieWasWie nog niet voorzien van een scan, dan kun je deze eventueel raadplegen of downloaden via FamilySearch, de website van de Genealogical Society of Utah.

Hoe werkt het zoeken naar scans via FamilySearch? Allereerst maak je een (gratis) account aan op de aanmeldpagina van Familysearch. Volg de aanwijzingen op het scherm.
Als je alle stappen voor het aanmaken van een account doorlopen hebt, kun je aan de slag. Door te klikken op deze link kom je rechtstreeks terecht bij een overzicht van de provincie Overijssel, met alle toenmalige Overijsselse gemeenten (gebruik hiervoor Google Chrome of Mozzilla Firefox als browser. In Internet Explorer werkt de link helaas niet). 
Na het aanklikken van de gewenste gemeente zie je een overzicht van geboorten, huwelijken, huwelijksaangiften, huwelijksaankondigingen, huwelijksbijlagen, index BS, tienjarige tafels  en overlijdens per periode (let op: per gemeente zijn er enige verschillen). Met behulp van de gegevens die je hebt gevonden op de website WieWasWie kun je achterhalen in welk blok je moet zoeken.
Je kunt de scans ook opzoeken via www.genealogiewerkbalk.nl.

Voorbeeld: gemeente Dalfsen geboorten 1873-1882
Klik je hier op, dan verschijnt de eerste van 459 images (=afbeeldingen) van de geboorteakten van Dalfsen 1873-1882. Maak vervolgens een schatting van het nummer van de afbeelding die je zoekt, bijvoorbeeld 225 voor een geboorte omstreeks 1878. Wanneer je dit nummer intoetst in het vakje waarin het nummer 1 stond en daarna klikt op de knop 'gaan', dan krijg je afbeelding 225 te zien. Aan het jaartal in de akte kun je zien of je een paar afbeeldingen naar voren of een paar naar achteren moet. Heb je de gewenste afbeelding gevonden dan kun je deze printen of downloaden (gratis), door te klikken op het betreffende icoontje rechts onder in jouw scherm.

De website van Open Archieven verwijst rechtstreeks naar de scans op FamilySearch.

Andere indexen

Indexen op andere archivalia die veel persoonsgegevens bevatten, zoals de volkstellingen van 1748 of het register van emigranten in de negentiende eeuw, kun je vinden via de pagina Andere indexen.

Genealogisch correspondent

Wil je genealogisch onderzoek laten doen? Vraag het onze genealogisch correspondent.

Handige links

Cursus genealogie Open Universiteit 
CBG (website Centraal Bureau voor Genealogie, helaas alleen betaald te gebruiken voor onderzoek)
Genealogiewerkbalk.nl (hulp bij zoeken in genealogische bronnen)
Geneaknowhow (tal van gedigitaliseerde archiefbronnen, waaronder veel genealogisch materiaal, bijgehouden door particulieren)
MyHeritage (online community voor stamboomonderzoek met mogelijkheid om stambomen te laten maken en publiceren)
Geneanet (internationale site voor het zoeken en plaatsen van genealogische informatie)
Volkstellingen 1795 - 1971 (gegevens van de volkstellingen van 1795-1971 van heel Nederland)
Graftombe.nl (gegevens van grafzerken uit heel Nederland)
Joods Monument (gegevens van meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd)
Biografisch Portaal van Nederland (meer dan 100.000 biografieën)
Overijsselse Biografieën 
Persoonsindexen Nationaal Archief  (indexen op collecties van het Nationaal Archief, veel persoonsgegevens)
Index Nederlandse militairen in het leger van Napoleon (index op collectie van het NIMH)
Emigranten naar Australië (index van het Nationaal Archief op Nederlandse emigranten naar Australië, 1946-1991)
De waarde van de gulden/euro vanaf 1450