Boeken, kranten en tijdschriften


Onze bibliotheek telt circa 40.000 deels zeldzame boeken en tijdschriften op het gebied van de Overijsselse en Zwolse geschiedenis, archiefwetenschap en genealogie. Of wij het boek hebben dat u zoekt kunt u te weten komen via onze bibliotheekcatalogus.

Bibliotheek

De handbibliotheek in de studiezaal telt circa 2.000 titels. Wat niet in de kast staat, kan via de bibliotheekcatalogus aangevraagd worden. Deze boeken worden dan uit het depot gehaald.

In de bibliotheekcatalogus kunt u een algemene zoekterm invoeren in het venster 'alle velden'. Wilt u specifiek zoeken op auteur, titel, plaats en/of periode, dan kunt u een uitgebreid zoekvenster openen door te klikken op de pijltjes achter het zoekvenster. 
Desgewenst kunt u filteren op boek, artikel, serie boeken of tijdschrift.

Heeft u de titel gevonden die u zoekt, dan klikt u op het 'aanvragen'-icoontje rechtsboven bij de beschrijving. Er verschijnt dan een venster waar uw naam, pasnummmer en de bezoekdatum ingevuld moeten worden. Het boek kan dan op de aangegeven dag op de studiezaal geraadpleegd worden. Het Historisch Centrum Overijssel leent niet uit. 

Tijdschriften

De volgende tijdschriften zijn via deze website als PDF-bestand te raadplegen:

In de bijlage bij deze webpagina vindt u een compleet overzicht van de titels van alle artikelen in de Overijsselse Historische Bijdragen.

Onze collectie kent nog vele andere (Overijsselse) historische tijdschriften. Raadpleeg daarvoor onze bibliotheekcatalogus. U kunt deze tijdschriften online aanvragen en in de studiezaal raadplegen.

Kranten

Het Historisch Centrum Overijssel heeft ook een flinke collectie kranten.

Zwols(ch)e Courant
De Zwolse Courant (sinds 1791) is het oudste dagblad in Overijssel. In de loop der tijd verscheen de krant onder verschillende namen, zoals de Overijsselsche Courant, de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, de Zwols(ch)e Courant en de Stentor. Vanwege de zeer grote kwetsbaarheid van de originele krantenleggers kunt u de originele exemplaren niet inzien. Wel worden duplicaten (microfilms of digitale scans) ter inzage gegeven.

1791-1814, 1945-1949 en 1989-heden
Op microfilm in de studiezaal.

1815-1944
Deze kranten zijn door de Koninklijke Bibliotheek gescand en digitaal toegankelijk gemaakt op de website www.delpher.nl. Het is mogelijk op internet te zoeken op ieder gewenst woord, op meerdere woorden tegelijkertijd en op combinaties met datum of periode. Raadpleeg hier direct de Overijsselsche Courant (1815-1845) of de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant (1845-1944).

1950-1988
Deze kranten zijn door het Historisch Centrum Overijssel gescand en digitaal toegankelijk gemaakt. Het is mogelijk te zoeken op ieder gewenst woord, op meerdere woorden tegelijkertijd en op combinaties met datum of periode. Ter bescherming van auteurs- en beeldrecht zijn deze digitale bestanden alleen te raadplegen op de computers in het Historisch Centrum Overijssel.

Andere Overijsselse kranten
Sinds april 2016 zijn de eerste Twentse kranten beschikbaar op www.delpher.nl. Het gaat om de volgende kranten:
Tubantia 1872-1914
Twentsch dagblad Tubantia 1914-1917
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant 1917-1942
Twentsch nieuwsblad 1942-1945
De komende tijd zullen er meer Twentse kranten op Delpher.nl verschijnen.

Zie voor een overzicht van de verblijfplaats van andere historische Overijsselse kranten: app.obd.nl/kranten.

Raadpleeg voor nieuws, weblogs, speciale dossiers, nieuw verschenen titels en een digitale bibliotheek met betrekking tot erfgoed in Overijssel ook eens de website erfgoedoverijssel.bibliotheek.nl. Op deze site vindt u tevens informatie over Overijsselse schrijvers en (historische) wandel- en fietsroutes.

Op de website www.dboverijssel.nl vindt u ook veel gedigitaliseerde boeken en tijdschriften betreffende de geschiedenis van Overijssel.