Boeken, kranten en tijdschriften

Bibliotheek op de studiezaal
Onze bibliotheek telt circa 40.000 deels zeldzame boeken en tijdschriften op het gebied van de Overijsselse en Zwolse geschiedenis, archiefwetenschap en genealogie. Of wij het boek hebben dat u zoekt kunt u te weten komen via onze bibliotheekcatalogus.

Bibliotheek
De handbibliotheek in de studiezaal telt circa 2.000 titels. Wat niet in de kast staat, kan via de bibliotheekcatalogus aangevraagd worden. Deze boeken worden dan uit het depot gehaald.

In de bibliotheekcatalogus kunt u een algemene zoekterm invoeren in het venster 'alle velden'. Wilt u specifiek zoeken op auteur, titel, plaats en/of periode, dan kunt u een uitgebreid zoekvenster openen door te klikken op de pijltjes achter het zoekvenster. Desgewenst kunt u filteren op boek, artikel, serie boeken of tijdschrift.

Heeft u de titel gevonden die u zoekt, dan klikt u op het 'aanvragen'-icoontje rechtsboven bij de beschrijving. Er verschijnt dan een venster waar uw naam, pasnummmer en de bezoekdatum ingevuld moeten worden. Het boek kan dan op de aangegeven dag op de studiezaal geraadpleegd worden. Historisch Centrum Overijssel leent niet uit. 

Tijdschriften
De volgende tijdschriften zijn via deze website als PDF-bestand te raadplegen:

In de bijlage bij deze webpagina vindt u een compleet overzicht van de titels van alle artikelen in de Overijsselse Historische Bijdragen.

Onze collectie kent nog vele andere (Overijsselse) historische tijdschriften. Raadpleeg daarvoor onze bibliotheekcatalogus. U kunt deze tijdschriften online aanvragen en in de studiezaal raadplegen.

Kranten
Historisch Centrum Overijssel heeft ook een flinke collectie kranten zoals:

Zwols(ch)e Courant
De Zwolse Courant (sinds 1791) is het oudste dagblad in Overijssel. In de loop der tijd verscheen de krant onder verschillende namen, zoals de Overijsselsche Courant, de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, de Zwols(ch)e Courant en de Stentor. Vanwege de zeer grote kwetsbaarheid van de originele krantenleggers kunt u de meeste originele exemplaren niet inzien. Wel is het mogelijk om duplicaten (microfilms of scans) in te zien.

 • 1791-1814
  Op microfilm in de studiezaal
 • 1815-1944
  Deze kranten zijn door de Koninklijke Bibliotheek gescand en digitaal toegankelijk gemaakt op de website www.delpher.nl. Het is mogelijk op internet te zoeken op ieder gewenst woord, op meerdere woorden tegelijkertijd en op combinaties met datum of periode. Raadpleeg hier direct de Overijsselsche Courant (1815-1845) of de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant (1845-1944).
 • 1945-1949
  Op microfilm in de studiezaal.
 • 1950-heden
  Deze kranten zijn in origineel opvraagbaar in de studiezaal via toegangsnummer 1376.1.

Andere Overijsselse kranten
Sinds april 2016 zijn de eerste Twentse kranten beschikbaar op www.delpher.nl. Het gaat om de volgende kranten:

De komende tijd zullen er meer Twentse kranten op Delpher.nl verschijnen.

Op onze studiezaal kunt u de volgende krantencollecties ter inzage vragen:

Het Deventer Dagblad uit de periode 1869-1945 is raadpleegbaar via de website van Historisch Centrum Overijssel vestiging Deventer.

Zie voor een overzicht van de verblijfplaats van andere historische Overijsselse kranten: app.obd.nl/kranten.

Handige links
Erfgoedoverijssel.bibliotheek.nl (nieuws, weblogs, speciale dossiers, nieuw verschenen titels en een digitale bibliotheek met betrekking tot erfgoed in Overijssel. Tevens informatie over Overijsselse schrijvers en (historische) wandel- en fietsroutes)
Digitale bibliotheek overijssel (diverse gedigitaliseerde boeken en tijdschriften betreffende de geschiedenis van Overijssel)
Delpher/kranten (historische kranten, 17e - 20e eeuw)
Delpher/tijdschriften (historische tijdschriften, 1850-1940)
Delpher/boeken (historische boeken, 1700-1870)
Historische woordenboeken 
DBNL (digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)