Beeldmateriaal

Historisch Centrum Overijssel beschikt over een uitgebreide collectie beeldmateriaal: foto's, affiches, oude kaarten, albums enzovoorts. In een doos foto's zitten al gauw 3500 afbeeldingen. Affiches zijn niet eens geteld, maar er kunnen er 300 in een la.

Beeldbank

Veel van dit materiaal is inmiddels gedigitaliseerd. Materiaal dat vrij van auteursrechten is, komt online beschikbaar in onze beeldbank en kan gratis worden gedownload. De beeldbank wordt steeds uitgebreid. 
In de beeldbank vindt u tevens beschrijvingen van historische audio- en video opnames. Nog lang niet bij alle beschrijvingen zijn beeld- of geluidsfragmenten opgenomen. Het is wel mogelijk om voor materialen waar dit voor geldt een afspraak te maken, u kunt hiervoor bellen of mailen met Roland de Jong
Hier kunt u direct zoeken in de beeldbank.

Auteursrechten

In onze collecties bevindt zich ook beeldmateriaal waarop auteursrecht berust. Dit mogen wij niet online publiceren. Het materiaal is of komt gaandeweg wel ter inzage op onze studiezaal en/of is voorzien van een watermerk. Deze bestanden kunnen niet gedownload worden. Meer informatie hierover vindt u in dit nieuwsbericht.

HCO op YouTube

Eind 2011 heeft Historisch Centrum Overijssel een YouTube-kanaal in gebruik genomen, waarop prachtige historische filmpjes te zien zijn uit onze audiovisuele collectie.
Het kanaal wordt regelmatig voorzien van nieuwe filmpjes. Soms sluiten deze aan op actualiteiten, soms zijn het losstaande filmpjes met uiteenlopende interessante onderwerpen.
Wilt u geen film missen? Neem dan een (gratis) abonnement op het HCO YouTube-kanaal. U krijgt dan via e-mail bericht over de nieuwste films.

Bent u enthousiast geworden? Klik dan op de 'like'-button onder een van onze films. Hoe meer activiteit op ons kanaal plaatsvindt, hoe meer 'zendtijd' we krijgen.

Handige links

Fotocollectie Nationaal Archief 
Collectie Nederlands Fotomuseum 
RKD (zoeken in de databases van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, met gegevens over kunstenaars en kunstwerken)
luchtfoto's NIMH (luchtfoto's uit de periode 1918-1940, afkomstig uit de collecties van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Topotijdreis (site van het Kadaster gewijd aan historisch kaartmateriaal van Nederland)
PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart, landelijke geo-informatie afkomstig van diverse overheden)
Beeld en Geluid (archieven Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Gezocht kan worden op aanwezigheid van audiovisueel materiaal over een bepaalde plaats of een bepaald onderwerp)
Collecties Eye Filmmuseum