Beeldmateriaal

Het Historisch Centrum Overijssel beschikt over een uitgebreide collectie beeldmateriaal: foto's, affiches, oude kaarten, albums enzovoorts. In een doos foto's zitten al gauw 3500 afbeeldingen. Affiches zijn niet eens geteld, maar er kunnen er 300 in een la.

Beeldbank

Veel van dit materiaal is inmiddels gedigitaliseerd en online beschikbaar in onze beeldbank op www.onderzoekoverijssel.nl. Deze wordt steeds uitgebreid. In de beeldbank vind je tevens ruim 8.000 beschrijvingen van historische audio- en video opnames. Nog lang niet bij alle beschrijvingen zijn beeld- of geluidsfragmenten opgenomen. Het is wel mogelijk om voor materialen waar dit voor geldt een afspraak te maken, je kunt hiervoor bellen of mailen met Roland de Jong. Een klein deel van onze historische films kun je ook bekijken op ons YouTube-kanaal.

Tips voor het zoeken in de beeldbank vind je door te klikken op de knop met het vraagteken-icoon rechtsboven op elke webpagina van de beeldbank.

Overijssel In Kaart

Tot voor kort kon je stadsplattegronden van steden uit heel Overijssel, overzichtskaarten en provinciekaarten vanaf circa 1550 tot heden vinden op de website Overijssel In Kaart. Deze website is met ingang van 1 februari 2016 niet meer online. De kaarten uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel zijn nog wel te vinden via onze beeldbank. De overige kaarten zullen op termijn ook geplaatst worden op www.onderzoekoverijssel.nl.

HCO op YouTube

Eind 2011 heeft het Historisch Centrum Overijssel een YouTube-kanaal in gebruik genomen, waarop prachtige historische filmpjes te zien zijn uit onze audiovisuele collectie.
Het kanaal wordt wekelijks voorzien van nieuwe filmpjes. Soms sluiten deze aan op actualiteiten, soms zijn het losstaande filmpjes met uiteenlopende interessante onderwerpen.
Wil jij geen film missen? Neem dan een (gratis) abonnement op het HCO YouTube-kanaal. Je krijgt dan via e-mail bericht over de nieuwste films.

Ben je enthousiast geworden? Klik dan op de 'like'-button onder een van onze films. Hoe meer activiteit op ons kanaal plaatsvindt, hoe meer 'zendtijd' we krijgen.

Handige links

Fotocollectie Nationaal Archief 
Collectie Nederlands Fotomuseum 
RKD (zoeken in de databases van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, met gegevens over kunstenaars en kunstwerken)
Topotijdreis (site van het Kadaster gewijd aan historisch kaartmateriaal van Nederland)
PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart, landelijke geo-informatie afkomstig van diverse overheden)
Beeld en Geluid (archieven Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Gezocht kan worden op aanwezigheid van audiovisueel materiaal over een bepaalde plaats of een bepaald onderwerp)
Collecties Eye Filmmuseum