Archieven

Het Historisch Centrum Overijssel beheert meer dan 18 kilometer archieven.

Het betreft archieven van overheidsinstellingen, bedrijven, organisaties en particulieren in Overijssel. Denk bijvoorbeeld aan het stadsbestuur van Zwolle, Ridderschap en Steden van Overijssel, vele erven en havezaten in de provincie, om maar een paar belangrijke te noemen.

Bij ieder archief hoort een archiefinventaris. In een archiefinventaris vindt u beschrijvingen -vaak heel in het algemeen- van de stukken die in dat specifieke archief zitten. Bijna alle archiefinventarissen zijn online te bekijken. Deze beschrijvingen zijn integraal doorzoekbaar. Let op: de stukken die in deze archiefinventarissen beschreven zijn, zijn nog niet (of slechts in een enkel geval) online beschikbaar. Voor raadpleging van de stukken zul jij een bezoek moeten brengen aan onze studiezaal.

Zoeken in Archieven
De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. Jij kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen. Dit kun je doen door op het vergrootglasje te klikken naast de tekstbalk. Wil jij een specifieker resultaat dan adviseren wij je te starten met één zoekterm. Het resultaat dat jij krijgt voldoet aan de zoekterm. Jij kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven of te filteren op materiaalsoort of categorie. Daarnaast kun je, als je klikt op 'uitgebreid zoeken' (de pijltjes achter het zoekvenster), zoeken op één of meerdere woorden, de toegangscode en/of een periode.

Handige links