Regionale geschiedenis ontdekken? Historisch of genealogisch onderzoek doen? Historisch Centrum Overijssel is het aangewezen adres voor iedereen die meer wil weten over of onderzoek wil doen naar de cultuur, de geschiedenis en de mensen van en uit heel Overijssel. Bereid u zoveel mogelijk voor en kijk hier welke informatie u kunt vinden. U kunt thematisch te werk gaan of globaal door onze collecties zoeken.

Iets weten over:

Een onbekend gezin

Mijn familie

Zoek hier naar genealogische informatie over personen die in Overijssel geleefd hebben. Kijk voor de registers van de Burgerlijke Stand onder WieWasWie en voor andere indexen onder Personen.

WieWasWie
Personen


 

Mijn huis

Mijn huis en omgeving

Zoek hier naar informatie en kaarten betreffende de bouwomgeving en geografische geschiedenis van de provincie Overijssel en van Zwolle en Zwollerkerspel in het bijzonder.

Bouwvergunningen Zwolle en Zwollerkerspel
Kadastrale kaarten 1811-1832 
HisGis 
Leenregister
 

Rondleiding Diezerstraat

Bedrijven en organisaties

Wilt u weten of wij het archief van een bepaald bedrijf of een bepaalde organisatie hebben? Kijk in ons archiefvormersoverzicht.
Daarnaast vindt u bij ons alle dossiers uit de handelsregisters van de Kamers van Koophandel in Overijssel betreffende de bedrijven die voor het jaar 2000 zijn opgeheven.

Archiefvormersoverzicht
Handelsregister
Fotocollectie Stork
 

Jodenster

Tweede Wereldoorlog

Als u zelf onderzoek wilt doen naar de Tweede Wereldoorlog in Overijssel, kunt u gebruik maken van diverse bronnen bij Historisch Centrum Overijssel.

Stichting Collectie Zwolle 1940-1945
Collectie Documentatie WOII
 

Onderzoek doen in:

Beeldmateriaal

Historisch Centrum Overijssel bewaart ruim 170.000 oude kaarten, plattegronden, tekeningen en foto's. Van Zwolle en andere Overijsselse steden en dorpen, haar inwoners, het dagelijkse leven en historische gebeurtenissen. Eén afbeelding zegt vaak meer dan een dik dossier.

Beeldbank
HCO op YouTube
 

archieven

Archieven

Historisch Centrum Overijssel beheert meer dan 18 kilometer archieven van overheidsinstellingen, bedrijven, organisaties en particulieren in Overijssel. Bij ieder archief hoort een archiefinventaris en bijna al deze archiefinventarissen zijn online te bekijken.

Archieven
 

Boeken en tijdschriften

Het Historisch Centrum Overijssel beheert ook een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften met betrekking tot de geschiedenis van Overijsselse en Zwolse geschiedenis, archiefwetenschap en genealogie. Of wij het boek hebben dat u zoekt, kunt u te weten komen via onze bibliotheekcatalogus.

Boeken en tijdschriften
 

Vragen?

Studiezaal

Op onze studiezaal kunt u terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek. Daar is ook de uitgebreide handbibliotheek te vinden.

Er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig, evenals diverse faciliteiten ter ondersteuning van uw bezoek.
 

Forum

Bent u vastgelopen in uw onderzoek of heeft u vragen? Onder alle medebezoekers van deze website is vast wel iemand die antwoord of raad weet te geven. Heeft u goede tips voor anderen of heeft een antwoord op gestelde vragen? Gebruik ons Forum om uw kennis met anderen te delen.
 

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Kijk dan eerst of u het antwoord kunt vinden tussen de veelgestelde vragen.
Bijvoorbeeld: Kan Historisch Centrum Overijssel ook onderzoek voor mij verrichten?