Jodenvervolging in 12 portretten

  • Vanaf juli 1941 verschenen overal bordjes Voor Joden verboden, zoals hier bij de ingang van het Ter Pelkwijkpark in Zwolle.
26-10-2017

Stichting Judaïca Zwolle heeft in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en met advies van Stadkamer lesbrieven ontwikkeld bij de tentoonstelling 'Jodenvervolging in 12 portretten'. Het lesmateriaal werd woensdagochtend 1 november gepresenteerd bij Kindcentrum Aquamarijn aan de Turfmarkt in Zwolle. Hier werd een eerste exemplaar van de lesbrieven overhandigd aan wethouder Jan Brink. De kinderen van groep 7 hebben ter plekke de eerste les van het pakket uitgevoerd.

St. Judaïca, een educatieve organisatie omtrent de joodse cultuur, organiseert haar activiteiten vooral in de Zwolse synagoge. In de mobiele tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’ wordt aan de hand van korte levensverhalen van 12 Joodse Zwollenaren zichtbaar gemaakt welke impact de vervolgingen van de nazi's hadden op hun leven. De tentoonstelling in de vorm van roll-ups kan gehuurd worden door scholen en andere geïnteresseerden.

De 12 lesbrieven dienen als leidraad bij het bekijken, lezen en leren begrijpen van de persoonlijke levensgeschiedenissen van vervolgde Joden in de Tweede Wereldoorlog. Doelgroep is de bovenbouw van het basisonderwijs, voor leerkrachten is er een handleiding beschikbaar waarin tips te vinden zijn hoe de lesbrieven te gebruiken.

De lesbrieven zijn mede gefinancierd door Stichting het Hervormd Weeshuis en Historisch Centrum Overijssel en zullen gratis te downloaden zijn via de website van Stichting Judaica, waarop ook alle 12 portretten zijn terug te vinden. Het materiaal wordt ook opgenomen in het educatieve aanbod van het Historisch Centrum Overijssel, tevens te vinden via Stadkamer.

Beeld: Vanaf juli 1941 verschenen overal bordjes met 'voor Joden verboden', zoals hier bij de ingang van het Ter Pelkwijkpark in Zwolle.