Filmarchief Etty Hillesum Centrum

  •  Ondertekening overeenkomst - Etty Hillesum Centrum
03-12-2018

75 jaar na haar overlijden zijn de films over Etty Hillesum en de Joodse geschiedenis van Deventer gedigitaliseerd en worden ze beschikbaar gesteld voor iedereen. Het Etty Hillesum Centrum heeft de in totaal 35 unieke films in bewaring gegeven aan Historisch Centrum Overijssel.

De 35 unieke films, sommige in verschillende montages uitgebracht en enkelen vertaald, worden onder andere gebruikt voor educatieve doeleinden. Zo werd bij de naamgeving van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer de film ‘De Zoektocht’ ontwikkeld om leerlingen kennis te laten maken met Etty.

Etty werd bekend door de publicatie van haar dagboeken, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. Ineke Metz en Wicher Naberman interviewden in samenwerking met het Etty Hillesum Centrum personen die Etty nog gekend hebben en bezochten de plekken waar zij woonde en haar dagboeken schreef. Deze gesprekken en bezoeken vormden de basis voor de 35 films.

Via onze website zijn de films binnenkort te bekijken. Het ongemonteerde basismateriaal wordt ook gedigitaliseerd en komt beschikbaar op de studiezaal ten behoeve van onderzoek.

Beeld: Gerja Meima (directeur Etty Hillesum Centrum) en Vincent Robijn (directeur HCO) ondertekenen de overeenkomst van inbewaargeving.