Collectie fotografenfamilie J.H. Rutgers

  • Hoog water, collectie Rutgers
  • Ankersmit textielfabriek, collectie Rutgers
  • Ankersmit textielfabriek, collectie Rutgers
06-01-2017

Een project dat ruim twee jaar duurde is onlangs afgerond. De glasplatencollectie van de Deventer fotografenfamilie J.H. Rutgers bevindt zich al jaren in het depot van HCO vestiging Deventer. In 2014 begon het project rond deze collectie en is de gehele collectie bij Fotorestauratieatelier Von Waldthausen in Amsterdam met de grootste zorg schoongemaakt, opnieuw verpakt en waar nodig gerestaureerd. Vervolgens heeft onze eigen fotograaf de glasplaten gefotografeerd en is de collectie beschreven.

Fotograaf J.H. Rutgers (1879-1963) start in 1906 fotoatelier “Davo”, later “Foto Rutgers”, in de Nieuwstraat in Deventer. In 1929 neemt zijn zoon J.H. (Johan Junior) Rutgers (1903-1985) de zaak over. In 1958 komt diens zoon Jan Rutgers in de zaak en werkt hij nog 10 jaar samen met zijn vader. Rutgers neemt in 1968 de zaak definitief over. Jan Rutgers, nog steeds woonachtig in Deventer, gaat in 1995 met de verkoop van de zaak met pensioen. Drie opeenvolgende generaties fotografen in één familie, dat is wel erg bijzonder!

De collectie bestaat uit ongeveer 800 glasplaten en legt in een periode van circa 50 jaar de geschiedenis van de stad Deventer en omgeving vast, grofweg tussen de jaren 1906 en 1950. Glasplaten werden tot ongeveer 1950 gebruikt in de professionele fotografie, hierna werden deze vervangen door negatieven.

We zien beelden van de textielfabriek Ankersmit uit 1951, van het oude en het nieuwe St. Jozefziekenhuis, van de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek (genaamd Burgers), van de viering 100 jaar bevrijding van de Fransen in 1913 en van talloze locaties in de binnenstad van Deventer en het buitengebied. De gehele collectie is nu te bekijken in onze beeldbank!

De geschiedenis van deze Deventer fotografenfamilie is beschreven in het boek ”100 jaar geschiedenis van Deventer, gezien door de lens van drie generaties Foto Rutgers”.