Capacity Building Days 2019 - The Future is Heritage

  • Capacity Building Days 2019 - The Future is Heritage, foto gemaakt door Michael Bremmers
  • Rondleiding Akropolis, foto gemaakt door Michael Bremmers
  • Rondleiding Akropolis, foto gemaakt door Michael Bremmers
  • Badges Capacity Building Days - The Future is Heritage, foto gemaakt door Michael Bremmers
  • Excursie naar Marathon, foto gemaakt door Michael Bremmers
29-06-2019

In het kader van The Future is Heritage kwamen ruim zestig jonge erfgoedprofessionals uit meer dan twintig landen uit heel Europa – en daarbuiten – van 17 tot en met 20 juni bij elkaar in Athene. De organisatie van deze Capacity Building Days lag in handen van Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Historisch Centrum Overijssel en Europa Nostra. Aan de hand van plaatselijke excursies en casussen uit heel Europa, discussieerden zij met elkaar en experts over vijf thema’s: betwist erfgoed, erfgoed en sociale cohesie, erfgoed en stedelijke ontwikkeling, erfgoed en landelijke ontwikkeling, en erfgoed en activisme. Zo is hard gewerkt om een nieuwe standaard voor erfgoedsamenwerking op te stellen. Namens HCO maakten collega’s Maartje Koelma en Michael Bremmers onderdeel uit van het twaalfkoppige projectteam dat de jongerentop organiseerde. Samen gaf het projectteam vorm aan de invulling van de thema’s, de selectie van de casussen en werkvormen, het communicatieplan, en mochten ze in Athene de sessies leiden.

Op maandag werden de deelnemers ontvangen bij de Griekse erfgoedorganisatie Elliniki Etairia. Daarna volgde een korte wandeling naar het huis van Costa en Lydia Carras, twee grootheden in de Griekse en Europese erfgoedwereld. Dit prachtige huis, gelegen op de helling van de Akropolis, vormde het decor voor verdere welkomstwoorden en een nadere kennismaking met elkaar en de stad.

De volgende ochtend startte het inhoudelijke programma. Waar de meeste groepen nog even binnen Athene bleven, bracht dit mij – Michael – en de groep over betwist erfgoed naar Tatoi: het voormalige koninklijk paleis van Griekenland. Costas Stamatopoulos leidde ons rond over dit enorme terrein vlak buiten de stad (4.200 hectare) en vertelde over de geschiedenis van het paleis, de vele bijgebouwen en de koninklijke familie, en de toekomstplannen voor het sinds de jaren zeventig verlaten en vervallen landgoed. Na een korte lezing van Stefan Ballici over vergelijkbare casussen in Roemenië gingen de deelnemers in groepjes zelf aan de slag. Hun toekomstvisies voor het landgoed waren heel verschillend. Zo waren er onder andere plannen voor een luxeresort, sociale woningbouw en museale functies, en verschilden de meningen over welke gebouwen gerestaureerd zouden worden en op welke manier – niet altijd naar de smaak van Stamatopoulos. De deelnemers waren het er wel over eens dat de lokale bevolking weer aan het landgoed verbonden moest worden en droegen hiervoor interessante suggesties aan.

Op dinsdagavond wachtte voor iedereen een excursie naar Marathon. Bij de grafheuvel voor de 192 Atheners die sneuvelden in de Slag bij Marathon werd voorgedragen uit Herodotus’ Historiën en werd een European Heritage Award uitgereikt door Europa Nostra. Daarna volgde een (kleine) ‘March for Heritage’ naar het strand, waar de deelnemers en de aanwezigen van Europa Nostra genoten van een verfrissende duik, een hapje en een drankje, en een heleboel muggen.

Op woensdagochtend volgde de tweede en laatste inhoudelijke dag. Bij het thema betwist erfgoed presenteerden alle deelnemers een betwist erfgoed uit hun eigen omgeving. Dit leverde veel verschillende vormen betwist erfgoed – bij gebouwd erfgoed ging het bijvoorbeeld over industrieel erfgoed, kerkgebouwen, sociale woningbouw, communistische en fascistische architectuur, en stadsgezichten – en interessante discussies op. Ontzettend leuk dat een van onze experts van de dinsdag zijn vergaderingen voor Europa Nostra over sloeg en liever bij ons aanschoof!

Ter afsluiting presenteerden alle groepen hun belangrijkste conclusies aan elkaar en de aanwezige leden van Europa Nostra. In de interactieve presentaties werden jong en oud uitgedaagd om te reflecteren en discussiëren, wat voldoende gespreksstof gaf tijdens de borrel die hierop volgde. De deelnemers kregen hierbij ook hun certificaat van deelname.

Een paar intensieve dagen kwamen hiermee ten einde, maar helemaal afgelopen was het congres nog niet. Op donderdagochtend volgde het toetje met een rondleiding over de Akropolis. Natuurlijk kregen we uitleg over de geschiedenis van deze monumentale bouwwerken, maar wat mij vooral bij zal blijven is de uitleg over de restauratiewerkzaamheden. De gidsen namen ons namelijk in groepen mee tot in de monumenten. Zo stonden we ineens midden in het Parthenon, waar archeologen en restaurateurs bezig waren eeuwenoude brokken marmer weer aan elkaar te lijmen en uitgebreid de tijd voor ons namen. Dit was heel indrukwekkend en leidde tot menige jaloerse blik van de andere bezoekers.

Na een toast op een geslaagd congres namen we als projectteam afscheid van elkaar. Een groot deel ging terug naar Nederland, een aantal bleven nog een paar dagen in warme, antieke sferen. Al met al waren het vier ontzettend leuke, intensieve en inspirerende dagen. Ik vond het heel leuk om met mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten over erfgoed te praten en ben ontzettend blij met alle nieuwe indrukken en contacten. Ik hoop dat deze conferentie het begin is en dat een volgend congres nog gemengder zal zijn qua leeftijden. The future is heritage!

- Michael Bremmers

Meer foto’s van het congres zijn te vinden op het Flickr-account van The Future is Heritage.
Kopfoto's gemaakt door Michael Bremmers.