Aan de slag met de museale collectie van Zwolle

  • Kunst depot HCO
01-02-2019

Sinds een maand werkt een nieuw team, vier dames en een heer, in het kunstdepot van Historisch Centrum Overijssel met de museale collectie van Zwolle. Gebruikmakend van de registratie van het voormalige Stedelijk Museum Zwolle, zorgen zij voor het registreren van de standplaatsen, de conditie en adequate beschrijvingen van alle 13.000 objecten. Over deze werkzaamheden hebben we in De Stentor (29 januari j.l.) een tipje van de sluier gelicht. Via blogs en berichten op social media nemen we jullie de komende tijd graag mee in de collectie en de voortgang van de werkzaamheden. In deze eerste bijdrage stelt het team zich graag voor en vertellen ze iets meer over de schilderijencollectie.

Wie is wie
Marjan Brouwer (Collectieregisseur): “Ik ben Marjan Brouwer (1979), ik heb geschiedenis gestudeerd in Groningen en Uppsala en werkte daarna als docent Vroegmoderne Geschiedenis aan de RuG. Naast het werk voor de museale collectie van Zwolle ben ik conservator in Museum Martena in Franeker. Ik houd erg van zingen, films, boeken en van Groningen, waar ik ook woon. Voor (kunst)geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw kun je mij altijd wakker maken!”

Piek Theisens (Registrator): “Mijn naam is Piek (32 jaar) en ik woon met mijn man en zoontje van 7 maanden in Hilversum. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heb ruim vijf jaar gewerkt bij Museum Flehite, het stadsmuseum van Amersfoort. In mijn vrije tijd lees ik graag, ik ben een muziekliefhebber, speel altviool en ik houd van wandelen en fietsen.”

Mané van Veldhuizen (Junior Registrator): “Ik ben Mané (22 jaar) en ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Leiden en wil graag de masteropleiding schilderijenrestauratie volgen. Naast mijn werk bij het HCO inventariseer ik de collectie Wilploo bij Rijksmuseum Twenthe. In mijn vrije tijd houd ik van pianospelen, componeren en talen leren!”

Annemiek Jonker (Junior Registrator): “Ik ben Annemiek (24 jaar) en ik heb de studie Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam gevolgd. Naast het werk in Zwolle werk ik bij de gemeente Kampen. Daar inventariseer ik onder andere het gemeentelijk depot. Ook ben ik vrijwilliger communicatie bij Museum Huys der Kunsten in Kampen. In mijn vrije tijd sport ik (voetballen, fietsen, schaatsen), speel ik dwarsfluit en lees ik graag boeken.”

Michael Bremmers (Junior Registrator): “Mijn naam is Michael (26 jaar) en ik heb Geschiedenis en Internationale Betrekkingen gestudeerd in Utrecht. Ik heb een grote passie voor historische verhalen en de culturele sector, en heb gewerkt voor Museum Wierdenland, het Nederlands Openluchtmuseum en Uitgeverij WBOOKS. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan lezen, muziek luisteren, sporten (ik tafeltennis) en fotografie.”

Team registratie museale collectie ZwolleHet team dat met de museale collectie van Zwolle werkt, v.l.n.r.: Marjan Brouwer, Michael Bremmers, Annemiek Jonker, Piek Theisens en Mané van Veldhuizen.

De schilderijencollectie
De eerste collectie die we onder handen nemen is de schilderijencollectie. Deze collectie bestaat uit circa 600 pittoreske stadsgezichten, statige portretten, weelderige landschappen, stillevens en religieuze taferelen. Het is heel leuk en bijzonder om al deze werken in handen te hebben! Naast het feit dat er parels tussen zitten van bekende namen als Jan Voerman en Gaspar Netscher, zijn de schilderijen getuige van de ontwikkeling van de stadsregio en haar bewoners.

We hebben de afgelopen weken zo’n 100 schilderijen, groot en klein, geregistreerd. Het begin was natuurlijk even wennen, maar we hadden de flow al snel te pakken. Naast de registratie van de schilderijen hebben we de nodige praktische voorbereidingen getroffen voor de laatste transporten met objecten. Helicon brengt namelijk binnenkort de laatste, schoongemaakte objecten terug naar Zwolle. Als dat achter de rug is richten wij ons weer volledig op de registratie. Het wordt flink aanpoten, maar we zijn erg benieuwd naar alles wat we nog tegen gaan komen!

- Team registratie museale collectie van Zwolle