35 bijzondere 'Duitse' foto's in Zwolle

  • Voor het station in Zwolle
  • Voor de watertoren op de Turfmarkt, Zwolle
  • In de Broerenkazerne, nu conservatorium, Zwolle
  • Stationsweg, Zwolle
23-01-2018

Onlangs zijn er 35 bijzondere foto's binnengekomen bij het HCO: 'Duitse' foto’s gemaakt in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog, rond 1942.

Foto’s van oefeningen op de Turfmarkt, een parade langs Hotel Wientjes aan de Stationsweg en op appèl op het binnenplein van de Broerenkazerne, nu het conservatorium. Herkenbare foto’s met de Peperbus, Sassenpoort, de watertoren en het station op de achtergrond.

Een bijzondere collectie omdat er niet veel foto’s zijn vanuit Duitse hoek. Veel van de foto’s werden gebruikt om naar het thuisfront te sturen, in de vorm van een ‘ansichtkaart’.

Collega Paul Harmens werd door zijn netwerk gewezen op deze bijzondere foto’s, in bezit van een Belgische verzamelaar die ze bij een Duitse antiquariaat kocht. Nu zijn de foto’s weer terug in de stad waar ze ooit gemaakt zijn.

De Stentor interviewde Paul en maakte er een mooi artikel van.

Op vrijdag 13 april 2018 vindt de lezing ‘Bezettingsjaren Zwolle’ plaats bij Waanders In de Broeren, aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle. Paul Harmens zal de aanwezigen in woord en beeld meenemen naar Zwolle in die jaren. Ook deze bijzondere foto’s komen die avond voorbij. Archeoloog Michael Klomp vertelt meer over de archeologische sporen die achter zijn gebleven. Meld je aan voor deze lezing op www.waandersindebroeren.nl.