Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer.

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Egbert_
Berichten: 1353
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer.

Bericht door Egbert_ » 01 aug 2020, 13:18

Blijkbaar is mijn formulering niet duidelijk genoeg geweest. Bedoeld zijn de nagelaten kinderen van Cornelis Heimertsen. En die worden vermeld bij:
harm56 schreef:
29 jul 2020, 22:32
Herengoederen op de Veluwe

Ter Stege of Derk Tijmansgoed (in buurtschap Wiesel)

23.11.1632
Roelof Heijmericks, Willem Wolfs huw. Marijken Heijmericks, Heijmerick Heijmericks en Claes Heijmericks, mede van hun broers en zusters met name; Jacob, Jan, Herman, Janus en Roelof Heijmericks, en zusters met name Mariken en Aeltken Heijmericks, als ook Henrick Bernts en Heijmerick Cornelis, als momberen van de onmondige kinderen van zaliger Cornelis Heijmericks bij zaliger Luits Gerrits, met name Trintgen en Jan Cornelis, tezamen mede erfgenamen van zaliger Henriicxken Heijmeriicx, alsmede Hans Heijmericx oprukking na transport door Heijmerick Jacobs van de zaalweer en een kindsgedeelte
.
En ook denk ik dat je moet lezen: Heijmerick Heijmericks en Claes Heijmericks, mede van hun broers en zusters met name; Jacob, Jan, Herman, Janus en Roelof Heijmericks, en zusters met name Mariken en Aeltken Heijmericks
Volgens internet zijn dit kinderen uit het huwelijk van Henrisken Heymericks met Heymerick Heymerick den olde. En zijn de andere op een andere manier erfgenaam. Al weet ik nog niet hoe. Roelof Heijmericks en Marijken Heijmericks zijn waarschijnlijk geen broer en zus van de daarna genoemde personen. En hoe de overleden Cornelis Heijmericks hierbij hoort, is mij ook nog niet duidelijk.

En ook volgens datzelfde internet leeft broer Roelof Heijmericks nog na 1667, en kan dus niet Roelof Heijmericks in Ittersum en/of Roelof Heijmericks uit het leenrepertorium zijn.

En om nog even verder te gaan over dat herengoed Ter Stege of Derk Tijmansgoed, hier hoort denk ik ook het volgende bij:
Herengoed te Wiessel
Uit: Ar. Hof 1328 fol. 234:
Heimeric Jacobs, aanklager, tegen Henrisken weduwe van Heimerick Jacobs de olde en laatselijk van Warner Clos, gedaagde, wonende op een herengoed tot Wiessel. Heimerick is erfgenaam van zijn vader; het goed wordt bewoond door Heimerick Heijmericks, als pachter. Het herengoed dient te worden geruimd. (16-5-1629)
Het zal Henrisken weduwe van Heimerick Jacobs, die in 1632 Henriicxken Heijmeriicx heet en overleden is, wanneer haar erfgenamen beschreven worden. Het lijkt erop dat de aanklager Heimeric Jacobs het herengoed in 1629 verkregen, in 1632 weer overdraagd aan Hans Heijmericx. Zijn zoon? (oprukking = bij boedelscheiding het voorkeursrecht van de oudste zoon, het hoger plaatsen op de voorkeurslijst van de oudste zoon)

Ook gevonden op internet, betreffende hetzelfde herengoed:
Heymerick Heymericks 'den olden', *1568, tr 1. Henrisken Heymericks; tr 2. Geertgen NN. Hij krijgt in 1614 en 1621 oprukking voor het herengoed Ter Stegen en in 1608 voor het herengoed Venemansgoedt, beide in Wiessel gelegen. De herengoederen waren in resp. 1572 en 1574 in bezit van zijn vader en na 1627 in bezit van zijn oudste zoon. Vermeld als betaler van grondschatting in Wiessel 1594-1606, 1619-1621 (Oud Arch. Arnhem, inv.nr. 5910 e.v.)
De oudste zoon, die na 1627 het goed bezit, zal dan in 1629 de pachter Heimerick Heijmericks zijn?

Maar misschien dat Harm nog wat toelichting kan geven bij de namen hierboven genoemd. Hij heeft deel 3 en 4 van "de herengoederen op de Veluwe" op de kop kunnen tikken, meldde hij een paar weken geleden ;)

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 8017
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer.

Bericht door ria van bessen » 01 aug 2020, 14:51

Ik denk dat Harm hierin meer kan betekenen dan mijn persoontje.
Ik keer dus weer terug naar Berent Jans Snel
[achter de schermen] en meld me wel weer als ik een doorbraak heb.
Succes verder!

Egbert_
Berichten: 1353
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer.

Bericht door Egbert_ » 02 aug 2020, 16:19

Toch nog wat gevonden:
36 RAK 88 FOLIO: 17 DATUM: 07-12-1632 onderwerp Verklaring
onroerend goed Stukje land Zalk, naast Roloff Heijmerick en de Uitvliet
comparanten
Martens, Aeltgen Comparante Wed. Goert Petersz
Hoochstraten, Henrick v. Momber
Jansz, Johan Koper Alias Panne Jans
samenvatting
Comparante verklaart dat wijlen haar echtgenoot tijdens zijn leven heeft gecedeerd aan Johan Jansz, alias Panne Jan, een stukje land in Zalk, zeven morgen groot, gekregen uit de dijkgiftinge van Philibert de Wolffs van Westenrode.
Ik heb het nog even nagezocht:
Uitvliet is: de nu nog bestaande waterlozing van Hattemerbroek, de Uitvliet
en: In 1340 kreeg Hattem het recht uit te wateren achter langs Zalk. De polder Hattem was een feit. Wel zou het tot begin 15de eeuw duren vooraleer de afwatering via de Uitvliet tot achter Zalk goed zou zijn geregeld.


De Uitvliet is een brede sloot, die ook nu nog de Uitvliet heet. Aan de rand van de bebouwde kom van de Zande staat een watergemaal Adsum, dat het water de IJssel inpompt.

Op de kaart van kadaster 1832 blijken maar weinig boerderijen dichtbij de Uitvliet te liggen. Één daarvan, met twee percelen tussen het erf en de Uitvliet heet Westerode

Dit lijkt me toch ook een sterke aanwijzing dat Roloff Heijmerick in de akte van 1632 dezelfde is als Roeloff Heimericksen beleend met helft van het goed ten Westenrade. En dus nu nog een tweede akte, waaruit blijkt dat Roloff Heijmerick op Westerode niet dezelfde is als Roelof Heimerich in Ittersum.

NB: Er is een erf iets noordelijk, aan de Zalkerdijk, dat in 1832 de naam Wester-a heeft. De andere helf van het leengoed?

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 8017
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer.

Bericht door ria van bessen » 06 aug 2020, 11:26

Terug naar Berent Jans Snel

Het volgende gevonden.

Swaentijn JANS van der Worp , afkomstig van Campen, gaat in ondertrouw te Zwolle met Jan Willemsen Grasdorp jm wonende te Zwolle (getrouwd op 05-04-1646)

uit dit huwelijk-
dochter Petertien op 22-06-1647
zoon Jan ged Zwolle 19-10-1651

Zwolle erfuitingen Waterstraat f42 dd.08-02-1653
Momberen over Jan Willems Graesdorps twee kinderen: Willem Jansen Graesdorp en Otto Gisius Predikant tot Camperveen daarvoor Mr. Joest Hermsen Roldanus compareerde.
Jan Willemsen Graesdorp heeft aan zijn twee kinderen Jan en Petertien en Jan Jansen Graesdorp, geprocreerd bij zijn zal. huisvrouw Swaentien Jansen, erfuiting gedaan en dezelve kinderen voor moeders goed bewezen elk 500 car.gl. en daarboven de kleren van linnen en wullen en zilver en goud van de moeder en heeft verder beloofd de kinderen in kost, kleren en alle lijves nooddruft te onderhouden tot de mondige jaren, stellende daarvoor tot onderpand al zijn goederen.
Schepen Lucas Vriesen en Johan van Haersolte

Berent Jans Snel is voogd over het neefje van Otto Gisius.

Willemina Lamberts van der Worp x Egbert Egberts van Herfte die op de Koelucht in Kamperveen zitten.
Egbert van Herfte is weer huwelijksgetuige bij Thijs Gerrits Snel

Toch iets van - ons kent ons?

Plaats reactie