Hopman Albert Coenders

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Odette
Berichten: 288
Lid geworden op: 15 dec 2010, 00:00

Hopman Albert Coenders

Bericht door Odette » 17 dec 2019, 10:24

Naar aanleiding van dit bericht https://www.historischcentrumoverijssel ... be#p196455 en de 2 daaropvolgende wil ik graag hier voortborduren op Hopman Albert Coenders.

Ik heb hem onderzocht omdat ik dacht dat hij weleens een broer zou kunnen zijn van Griete Conders (Margaretha Coenders) die eerst getrouwd was met Derck Pelle en daarna (in 1595) met Arent Floris. Zij zou de moeder kunnen zijn van Jenneken en Floris Arents maar zeker is dat niet: Arent Floris zou ook eerder getrouwd kunnen zijn met een ander.

Er is in 1617 ook sprake van een 'Griete Schultinck' die een dochter zou zijn van Arent Floris' huisvrouw (zie bovenstaande link).

Albert Coenders was de zoon van Coenraet Coenraets van Steenwijck, hopman, kapitein in Staatse Dienst. https://gw.geneanet.org/cofranssen_w?la ... +steenwijk

Deze Coenraet trouwde vier keer.

Met Jutte NN en hun kinderen
Albert Coenders /1570-/1618

Ondertrouw 2 juli 1588 (zaterdag), Zwolle, met Christina de Goijer †/1591 (Ouders : Thiman de Goijer †/1602 & Geese ten Water †/1608) en hun kinderen
Christianus Coenraets 1589/

Ondertrouw 3 oktober 1591 (donderdag), Zwolle, met Geertruidt to Boecop †ca 1599 (Ouders : Johan Henricks to Boecop †1582 & Johanna van Voorne †1570)

Ondertrouw in mei 1601, Zwolle, met Judith ter Brugge

Albert trouwt zelf ook met een meisje De Goijer

11 april 1591 : Huwelijk (met Aleyd de Goijer)
Albert Wendersen (= Coendersen) Vendrich van hopman Coen end Juffer Aleidt die Goijer
Bronnen: https://www.vpnd.nl/bronnen/ov/zwolle/z ... 1-1603.pdf

Het lijkt er wel op, dat deze Juffer Aleidt de zus was van zijn stiefmoeder, ook een dochter van de schout en diens vrouw Geese ten Water:
18 april 1608 : Belening - Dalfsen
Hopman Albert Coeners als hulder van zijn vrouw juffer Alydt de Goeyer, na de dood van juffer Geesa van den Water, alias die Goyer
Bronnen: HCO 0197.1 Ambtman van het Stift Essen Nadere toegang 2 Leenregisters 2.26. Schoutambt Dalfsen / buurschap Lenthe (v:24)

17 oktober 1610 : Eigendom (met Aleyd de Goijer) - IJsselmuiden
In het gerecht verschenen de edele en erentfeste Henrick Glauwe en zijn vrouw joffer Jacob de Goeyer, mede optredende voor haar zuster Wendele de Goeyer. Zij verklaarden verkocht te hebben aan de erentfeste en manhafte hopman Albert Condersoen en zijn vrouw joffer Aeltgen de Goeyer hun aandeel aan het vierde deel van een erf en goed van achtien morgen groot, met het bouwland en alles wat er verder toe behoort, waarvan Lambert Glauwe c.s. de andere drievierde delen in bezit hebben. Het erf wordt bewoond door de meier Claes Driessoen. Het verkochte deel is vrij van opliggende renten. Keurnoten: E. Otto Sticker en Johan Dreessoen.
Bronnen: K. Schilder, archieven IJsselmuiden deel 5 fol. 85

Ik ga er van uit dat Albert een kind was uit het eerste huwelijk van zijn vader, met Jutte NN, immers hij heeft zelf ook een dochter Judith.

Ik heb zijn geboortedatum geschat als: voor 1570, maar hij kan ook best ouder zijn want in 1583 treedt hij al op als doopgetuige, hoe oud moest je daarvoor zijn?

9 augustus 1583 : Getuige - Zwolle
Albert Coen de zoen van de hoptman, is getuige bij de doop van Derickjen, dochter van Geirdt van Sparendam
Bronnen: HCO Generale Index retroacta, N.H. Doopboek RBSO . nr. 695, blz. k
19 december 1583 : Getuige - Zwolle
Albert Conraetsen is getuige bij de doop van Johan, zoon van Berent Wycherssen
Bronnen: HCO Generale Index retroacta, N.H. Doopboek RBSO . nr. 695, blz. 9
21 juni 1588 : Vermelding - Zwolle
Albert Conraetz zoon van hopman Conraidt van Steinwick
Bronnen: HCO Generale Index Overig, Reg.van Erfuitingen, blz. 85/86

En: in dit hele verhaal, (nog) geen spoor van een zuster Margaretha/Grietje. De enige connectie is dus dat Albert Coenders samen met Arent Floris eigenaar was van land in Mastenbroek.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 8016
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Hopman Albert Coenders

Bericht door ria van bessen » 17 dec 2019, 20:50

Zwolle erfuitingen RA001-147 [1553-1608]

wijk Sassenstraat
f726 dd.16-02-1597
Hebben Johan van Boeckholt en Henrick Corneliszen de momberschap aangenomen van zalige Albert van Steinwicks nagelaten kinderen en beloofd dezelven in alles voor te staan als goede momberen toestaat en behoort.
Borg.r Herman Knoppert.

wijk Voorstraat
f84-f85 dd.20-06-1588
Zalige Johan Buischmans kinds momberen: Tijman de Goijer Scholtz to Zwolle [hieronder:"in plaets van die Schultz Seijne de Goijer"] en Henrich van Ittersum [hieronder: "In plaats van Itterzum gestalt Hans Rolman"]
Joeffer Christina de Goijer, weduwe wijlen Johan Buischman, heeft haar onmondige zoon Johan Buischman voor zijn vaders goed bewezen als volgt: ten eerste bewijst Joeffer Christina haar onmondige zoon Johan de helft van haar bruidschat zoals zij van zalige Johan Buischman in huwelijksvoorwaarde heeft, nog de gerechte helft van 3000 car.gl. zo staande huwelijks met Johan Buisman zaliger eens deels beloofd zijnde en anderdeels na de dood van Johan Buischman bij Joeffer Christina beloofd zijnde, hierboven nog de gerechte helft van zulke goederen als Johan Buischman zaliger van zijn vader in huwelijksvoorwaarden gegeven zijn in Brabandt gelegen en van zijn oom heer Frans van den Berge ook gegeven zijn, alles vermogen huwelijksvoorwaarden daarvan zijnde, verder al hetgeen zalige Johan Buischman na zijn dood van zijn vader aangekomen is, niets uitgezonderd voorbehouden haar kind Johan Buischman zijn voordeel van de Lehegueder [=leengoederen], en nog is overeengekomen dat Joeffer Christina erfelijk behouden zal alle huisraad en kleinoden, ringen en zilverwerk behalve 2 zilveren zoutvaten [soltvaete] herkomende van zalige Johan Buischmans vader en een zilveren bierkroes zo Johan Buisman op die V.ute gegeven is, en hierboven zal de moeder Johan Buischman als hij mondig is zijn signetz rinck [=zegelring] geven waardig 30 glgl., en voor de inboedel zal de moeder Johan Buischman onderhouden in kost en kleren tot de mondige jaren en dan uitkeren en dan nog geven een bedde met toebehoor "und van andere huisraede soe oer moederlicke haerte dat mede brengen sall".
Schepenen Johan Waeijer en Sander van Voerst

idem
f85-f86 dd.21-06-1588
Bekende de Schepen hier onderschreven, Conraedt van Steinwick koopman, alzo zijn goederen in .iande Lande en op andere oorten gelegen en voorhanden, en hij daarwegen zijn zoon Albert Conraetz, na dezer stadsrecht geen erfuiting kan doen, dat hij tot gelegener tijd schuldig zal wezen al zijn beweeglijke en onbeweeglijke goederen in welk land op plaats ook gelegen, met bovengemelde zoon te delen, zodat zijn zoon daarvan de helft zal hebben voor zijn zalige moeders goed. Wat zijn zoon Albert Conraetz ook aangenomen heeft.
Schepenen Gerhardt van der Helle en Gerhardt van Middelberch


wijk Diezerstraat
f470 dd.02-10-1591
Conradt van Steenwijck nagelaten kindes momberen: Jacob de Goijer, [tweede momber niet vermeld].
Hoopman Conradt van Steenwick heeft zijn onmondige kind Christiaan, bij zalige Joeffer Christina de Goijer zijn huisvrouw nagehouden, erfuiting gedaan en voor moeders goed bewezen alle zodane goederen als hem met dezelve zijn zalige huisvrouw in huwelijksvoorwaarden beloofd zijn, sustinerende hiermee te mogen volstaan, na inhoud van een Schepenbrief dd.20-05-1589 bij Doctor Lambert ther Khuijlen en Herman van Harsolte Schepenen bezegeld.
Schepenen Gerhardt van Middelborch, Werner Ampsinck

Gebruikersavatar
Odette
Berichten: 288
Lid geworden op: 15 dec 2010, 00:00

Re: Hopman Albert Coenders

Bericht door Odette » 18 dec 2019, 08:55

ria van bessen schreef:
17 dec 2019, 20:50
Zwolle erfuitingen RA001-147 [1553-1608]

wijk Sassenstraat
f726 dd.16-02-1597
Hebben Johan van Boeckholt en Henrick Corneliszen de momberschap aangenomen van zalige Albert van Steinwicks nagelaten kinderen en beloofd dezelven in alles voor te staan als goede momberen toestaat en behoort.
Borg.r Herman Knoppert.
Heel interessant, dankjewel Ria. Dit zou theoretisch een broer kunnen zijn van Coen Coenders en dan dus ook Albert Coenders heten.

Plaats reactie