Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door ria van bessen » 08 okt 2021, 14:33

De naam van Jan Jacobs zijn vrouw zou dan ook het patroniem Peters kunnen hebben, als zus van Rutger Peters.

De zoon van Jan Jacobs Cock zullen geboren zijn zo vanaf 1644 - Hendrik x 1664 [20 jr] de andere 3 lijken jonger
Jan zelf zal dan rond 1624 geboren zijn, uitgaande van 20 jr.
Ik bedoel Jan Jacobs wordt nog in het zoutgeld 1701 van Staphorst vermeld, dan 81 jr dus behoorlijk oud geworden.

Egbert_
Berichten: 4066
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door Egbert_ » 08 okt 2021, 14:40

Het testament van Aaltjen Jansen van f75 - Eodem [12 mei 1694] is verwarrend:
Aaltjen Jansen, huisvrouw [doorgestreept: weduwe] van [doorgestreept: zal.] Jan Kock

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door ria van bessen » 08 okt 2021, 16:14

Een testament van die datum ?
Inmiddels gevonden.

ZWK f75 - Eodem [12 mei 1694] - Richter Hermen Meuwsen.
Keurnoten Bernard van Rijssen, Doctor, en Christiaan Fabius, Procurator.
In het Gericht is verschenen Aaltjen Jansen, huisvrouw [doorgestreept: weduwe] van [doorgestreept: zal.] Jan Kock, in dezen geassisteerd met de gerichtschrijver Holt als haar momber. Zij maakt een testament. Zij comparante verklaart haar dispositie in dato 24 januari 1693 voor dit Ed. Gericht uitgegaan in al zijn delen in zijn volkomen kracht en waarde, en alleen nu bij manier van codicil prelegaterende aan Peter Hillebrants, Merghjen Willems en Peter Willems, haar neven en nicht, en bij aflijvigheid van dezen hun kind of kinderen in plaats van hun, al haar comparantes vaste goederen tot Grafhorst gelegen, om deze boven en behalve hetgeen hun [haar] reeds bij bovengenoemd testament is vermaakt en versproken, onder hun drieën in gelijke delen te verdelen, zonder dat hun andere erfgenamen hiertoe enig recht zullen hebben. Zonder argelist.
- De gerichtschrijver Holt zal voor de comparante tekenen en zegelen

In 1693 maakt ze er nog één en dan wordt ze nog de vrouw van Jan Jacobs Kock genoemd.

Zou die uit het zoutgeld 1701 dan niet haar man zijn? Bedoel je dat?
Laatst gewijzigd door ria van bessen op 08 okt 2021, 18:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door ria van bessen » 08 okt 2021, 18:24

bericht 2

In 't Kamper doopboek - Jan Jacobs x Aaltje Jans - zoon Jan op 02-12-1666

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door ria van bessen » 08 okt 2021, 18:49

bericht 3

bericht weggehaald, voorlopig niet ter zake doende.
Laatst gewijzigd door ria van bessen op 08 okt 2021, 22:32, 2 keer totaal gewijzigd.

Egbert_
Berichten: 4066
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door Egbert_ » 08 okt 2021, 22:01

Hier kan ik voorlopig niets mee. De personen genoemd lijken me van Genemuiden e.o. Ik zie nog geen verbinding met Kock Kampereiland/Grafhorst

fritsvant
Berichten: 37
Lid geworden op: 06 apr 2020, 19:44

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door fritsvant » 08 okt 2021, 22:45

Even vlug tussendoor: hebben jullie hier iets aan ??

an Jocobsen Kock was eerder getrouwd met een onbekende vrouw toen hij huwde met Aaltje Jans, een weduwe uit IJsselmuiden, waarschijnlijk geboren in Oosterwolde..
Juiste trouwdatum met Aaltje Jans onbekend; de ondertrouw was in Kampen op 09 Februari1666. Gegeven de jaartallen zullen de kinderen wel uit het eerste huwelijk zijn, en dus niet van Aaltje Jans.
Was burgemeester van (de stad) Grafhorst toen hij in in 1679 op 29 December 100 guldens betaalde die zijn vader, Jen Hendricksen Cock, op 05-10-1679 aan de kerk schonk ten behoeve van de armen om te kopen ""den laken op de kist tot begraveniss"". Bron: kerkrekeningen NH Kerk IJsselmuiden, inv.nr.: 39
Op 24 November 1679 maken Jan Jacobs Cock en zijn echtgernote Aaltje Jans een testament ten overstaan van Johan de Baeke, Scholtis van IJsselmuiden, en keurnoten de Ed. Herman de Baeken en Cornelis Vuersen, waabij opvalt dat testator zijn bezittingen aan zijn kinderen schenkt, en testatrice als enige en universele erfgenamen benoemt haar Broer Hillebrant Jansen en de kinderen van haar halve broer Peter Hillebrantsen alsmede de kinderen van Albert Hillebrantsen. Verder dat de (land-) goederen gelegen in Overijssel naar de erfgenamen van testator en die in Gelderlandt zullen overgaan naar deserfgenamen van testratrice. Bron ORA IJsselmuiden invnr.: 24

http://www.koggecourant.nl/4106-ijssela ... mpereiland


F5- Wij Egbert Hindricksen en Jan Boodt schepenen in Grafhorst die cond en certificere voor de gerechte waarheid, dat voor ons schependom gekomen en verschenen zijn; Harmen de Baake en Johan Blanckevoort beide in kwaliteit als redder van de nagelaten boedel van zalige Willem Hindricks en benevens die, Hindrick Dercks en Hindrick Gosens met meer andere als erfgenamen zijnde van zalige Willem Hindricks voornoemt. En bekende voor haar en hare erfgenamen om een som van penningen, die haar den laatste met de eerste vol en al ter neuge betaald was, verkocht en opgedragen te hebben, verkopen en dragen op kracht deze, aan Jan Jacobsen Cock en Aeltje Jans zijn huisvrouw en desselfs erfgenamen in eenen steden en vasten erfkoop recht, zekere twee stukken land gelegen in de vrijheid van Grafhorst, en dat met al zijn recht en gerechtigheid, en ligt het eene stuk in zijn bepalingen gelandet, ten oosten de Mastenbroekerdijk, ten zuiden de Steendijcker weere, ten westen de Noort strekkende tot in der IJssel, ten noorden strekkende ook tot in de IJssel. En het andere stuk is genaamd Mommenhagen, daarnaast beland is, ten zuiden Paelshagen, ten westen de gemeene landsdijk, ten noorden Jan Jacobsen Cock zijn eigen land, ten oosten ook Paelshagen, zijnde vrij van alle uitgaande renten en luijder aanspraak, zo wel het eene als het ander stuk. Ende overmits het testament dat bij Jan Jacobsen Cock en Aeltje Jans zijn huisvrouw op gerecht en gemaakt op den 24 november 1679 is inhoudende, dat al het land, dat zij in Overijssel hebben liggen Jan Jacobsen Cock zijn erfgenamen zullen hebben, en het land dat zij in Gelderland hebben liggen, Aeltje Jans hare erfgenamen zullen hebben en genieten, zo zullen nochtans evenwel, beide de stukken lands half ende half zijn en blijven zo wel voor harer beider erfgenamen als voor haar zelf, ende dat ter causa, dat ze beide stukken land na het maken van haar testament gekocht hebben. Oorkonde der waarheid hebben wij schepenen boven benoemd ieder onze zegel beneden aan deze gehangen anno 1680 den 8 juni.
Jan van Coevoorde secretaris.

F139- Wij Hendrick Egberts en Jackop Peters schepenen in der tijd tot Grafhorst doen cond bij deze dat Jan Jacobs Cock enigszins krank van lichaam doch zijn verstand memorie zo vele men konde merken volkomen machtig heeft na en met rijpe beraad zo bij hem zelven als … van zijn zoon Hendrik Jansen Cock zijnde mede hier over present geweest, om goede redenen en trouw diensten van haar Arentien Wigers hen hiertoe mouerende gelegateerd en vermaakt heeft gelijk hij vermaakt kracht deze uit zijn gereede penningen ofte goederen aan Arentien Wijchers zijn dienstmeid een som van 400 caroli guldens, nevens noch een kalf, om na zijn overlijden te genieten, edoch onder expres beding dat de voornoemde Arentien Wijgers hem Jan Cock zal trouw en eerlijk dienen en de tijd van zijn leven bij hem blijven genietende hier en boven jaarlijks haar halve loon, doch volle do…k en schoenen. Verzoekende hij Jan Jacobs Cock dat dit effect zal en ma.k forters [?] het zij bij …. ofte akkoord, hoe het ten besten zal kunnen bestaan.
Zonder arg of list in oorkonde der waarheid hebben wij schepenen voornoemd deze met onze stadszegel bekrachtigd op den 3 juni 1703.
Dit is voldaan en betaald.

F131- Wij burgemeesters voorschreven doen cond dat Jan Jacobs Cock bij deze verklaarde gelijk hij verklaard kracht deze hoe dat hij zijn zoon Hermen Cock, voor enige jaren hadden geleend een som van 200 caroli guldens, welke somma bij de onmondige kinderen van zijn zoon Hermen Kock nevens alle verlopen rente met een goed hart en goede gunst al heeft geschonken en bij zijn leven al heeft gegeven op dato den 26 april 1703 eeuwig en eerlijk verzoekende derhalve aan zijn erfgenamen dat zij daar over niet mogen na zijn dood murmereeren, vele min muijlenieren alzo het zijn vrije wil en genegenheid is geweest. Oorkonde der waarheid hebben wij schepenen deze door onze secretaris doen tekenen den 3 juni 1703.

De reden waarom hij Jan Cock dit heeft doen beschrijven p.s. Jan Cock geeft te kennen dat de obelegasie van deze 200 guldens bij hem niet ware te vinden anders zou bij dezelve aan de mombers ofte onmondig al hebben weder gegeven, wijders verklaard hij indien dezelve bij eene zijner erfgenamen ofte anders tevoorschijn komt voor nul en krachteloos, willende dit effect hebben na gekomen op pene die hem hier tegens het eene ofte …. aansteld van zijne erfenis zal wezen versteken.
Den 3 juni 1703.

Alles uit inv.nr. 1 van Grafhorst.

Egbert_
Berichten: 4066
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door Egbert_ » 09 okt 2021, 09:32

@Frits: Bedankt voor de aktes van 1703, die waren bij mij nog niet bekend.

Jan Jacobs Kock is dus behoorlijk oud geworden!

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door ria van bessen » 09 okt 2021, 13:01

Frits heel erg bedankt!

Nogmaals omdat je ook kunt lezen dat de zwager van Jan Jacobs namelijk Rutger Petersen op den Camp is?

316. Idem [10 Augusti 1653], fol.92vo.
Opte requeste van Jan Jacobsen van Graffhorst, vesoeckende, alsoo hij bijde leste
verpachtinge voor sijn swaeger Rutger Petersen op den Camp den Stuirhoop heeft gemijnt, tot
een hoogen prijs, dat hij d’ helffte aen Rutger Petersen Velthuijs mochte overdoen.
Was geapost: Schepenen ende Raedt accordieren suppliant om de helffte vant’ erve aen
Rutger Petersen Velthuijs te moegen overdoen, mits dat hij voor de helffte stelle, twee
sufficante burgen.

Is bekend waar dat erf den Camp ligt?

Egbert_
Berichten: 4066
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: Velthui(j)s in/op Kamper(eiland)

Bericht door Egbert_ » 09 okt 2021, 13:36

ria van bessen schreef:
09 okt 2021, 13:01
Is bekend waar dat erf den Camp ligt?
den Camp den Stuirhoop staat bekend als Erf 26/de Stuurhoop, zie mijn reactie van 08 okt 2021 14:00

Ik heb de kaart, die ik eerder plaatste, aangepast met een donkergroene cirkel om de ligging van het erf weer te geven:
Egbert_ schreef:
07 okt 2021, 16:05
de kaart

Plaats reactie