Zoek meer info over het echtpaar Reuver(s)-Rikkerspoel, getrouwd in 1771 te De Lutte

DoorTilburgerop17/07/2015 - 13:34

Joannes Reuver(s) wordt gedoopt in De Lutte op 14-11-1733 als zoon van Jan Reuver (Roever) en Fenne Simerinck. Hij trouwt (NG) op 10-02-1771 in Oldenzaal met Ale Rikkerspoel afkomstig uit Dulder (Weerselo).

Heeft iemand meer info over dit echtpaar, zoals doop van Ale, overlijden van Joannes en Ale, kinderen, enz.?

Reacties

afbeelding van Tilburger

Van de Heemkunde Weerselo ontving ik het volgende bericht:

"In Twente was het voor 1810 gebruikelijk dat men genoemd werd naar de boerderij die men bewoonde. Dikwijls stond zo'n boerderij vanouds bekend  onder een bepaalde naam, in uw geval denk ik aan het erf Aalberin(c)k in de marke Dulder. Deze boerderij wordt al in het jaar 1475 genoemd.

Bovendien hoorde bij de oude boerderijen vaak nog een zogenaamd 'lijftuchthuis' (van 'lijftocht' = benodigd voor het lijf/leven), Dit is een kleiner boerderijtje dat een (grond)omvang had van 1/9 deel van het eigenlijk erf. Als de oude boer en boerin het bewerken van het erf hadden overgedaan aan hun erfvolger, meestal de oudste zoon, dan ging zij wonen in het lijftuchtshuis. Dit lijftuchtshuis werd in dit geval het 'Oude Aalberink' genoemd, de woonstede van de oude boer en boerin. Indien beide waren overleden werd zo'n lijftuchtshuis vaak betrokken door andere mensen. Zeker in de loop van de 18e eeuw toen in Twente er een groot gebrek was aan onderkomens bij een groeiende bevolking. Het markerecht liet in het algemeen niet toe dat er nieuwe woningen werden gebouwd. Stel nu dat de familie Reuvers-Rikkerspoel dit lijftuchthuis van het Aalberink hebben betrokken dan is daarmee een antwoord op uw vraag gegeven.

Het erf Aalberink was eigendom van het Stift Weerselo. Tijdens de reformatieperiode zijn de geestelijke goederen geconfisqueerd door de toenmalige gereformeerde overheid. In 1811 is de boerderij, inmiddels staatsbezit, verkocht door de staat. iHet erf werd toen gekocht door Hendrica Aalberink voor fl. 1422,62. In de verkoopakte waarin alle percelen grond genoemd worden en ook de bebouwing, is naast het woonhuis (het erfhuis) ook sprake van een 'oud vervallen huis'."

afbeelding van Tilburger

Het gaat er wel steeds meer op lijken dat ze de naam "int oude Aalberinck" hebben aangenomen.

Ik zal in een apart onderwerp eens navraag doen naar die naam.

afbeelding van blauwe_parel

1785

"5ta Februarii babtizata Maria filia Joannis et Euphemiae int oude Ritmanspoel, susc. Joannes Ritmanspoel et Aleidis int oude A...bberinck. Dulder"

Zijn ze hier doopgetuigen?

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/weerselo/weerselo_ds_index_dooprk_17691795.pdf

 

afbeelding van blauwe_parel

Als ze het zijn, want ik weet dat niet zeker, dan zou je kunnen denken aan een verhuizing waarbij de naam van de nieuwe lokatie aangenomen werd. Dat gebuerde wel meer geloof ik.

afbeelding van Tilburger

Hoi Margaret,

Dankjewel voor jouw reacties.

Bij de door jou wellicht als kinderen gemelde dopen heten de ouders "in 't oude Aalberinck". De voornamen Joannes en Aleida als ouders kloppen. Ook doopgetuigen Joanna Reuvers en Gerardus Reuver zijn te duiden als zus en broer van vader. Joannes Reuvers zou vader van de vader kunnen zijn.

1. Joanna Joannis int oude Aalberinck, gedoopt (RK) op 16-09-1774 te Weerselo (Statie Deurningen/Saasveld) (get. Wernerus int oude Aalberinck en Joanna Reuvers: Dulder);
2. Joannes Joannis int oude Aalberinck, gedoopt (RK) op 24-10-1776 te Weerselo (Statie Deurningen/Saasveld) (get. Wilhelmus Hulshof en Joannes Reuvers: Dulder);
3. Aleida Joannis int oude Aalberinck, gedoopt (RK) op 10-12-1779 te Weerselo (Statie Deurningen/Saasveld) (get. Gerardus Reuver en Hermina int oude Winhuis: Dulder).

Kan alleen die achternaam "in 't oude Aalberinck" totaal niet plaatsen. 

afbeelding van blauwe_parel

In Weerselo drie dopen:

16-09-1774 Joanna

24-10-1776 Joannes

10-12-1779 Aleida

Zouden dat hun kinderen zijn? Het gezin woont lijkt mij dan ergens anders.

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/weerselo/weerselo_ds_index_dooprk_17691795.pdf

Ik zie verder ook de spelling Reuvinck (RK).

afbeelding van blauwe_parel

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rikmanspoel/I882.php

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/weerselo/weerselo_ds_trrk_17661772.pdf

zie 1771, links.

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/oldenzaal/oldenzaal_tr_17701771.pdf

zie 1042.

Er is dus zowel NG als RK iets te vinden.

De naam is Jan/ Joannes Reurink/Reuvers, en Ale komt van Aleida.

Misschien lukt het nu verder te zoeken.

 

Margaret