Stolte

Dooreppeop06/10/2007 - 18:24

Hallo,

Ik kom met het uitpluizen van mijn kwartierstaat uit op Jan Stolte, die 1707 trouwt te Nieuwleusen met Jennigje Jans. Hij is schoolmeester.

Mijn vraag: is hij familie (zoon?) van Wilhelmus Stolte die eind 17e eeuw predikant aldaar is?

hebben bv beide een zoon Antonie...

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Als jullie allemaal afstammen van Jan Stolte uit Nieuwleusen, misschien zou je je dan eens moeten richten op deze familie?

In Zwolle volgens f271 op 04-12-1630 compareren Derck, Hermen, Bannier en Jan Stolten, de nagelaten kinderen van zal Derck Stolten, idem Jan, Hendrick wegens zijn vrouw Aletijn Herms, Jan en Evert Hermsen, deze vier als de nagelaten kinderen van Hermen in de Blindenhoeve, voorts Swane in den Ham, Jan Goertsen, Jan Berents de zoon van Hille tot Wijhe, mede caverende voor zijn zuster Jannechijn Berents  en als laatste Hermen Goertsen zijn zoon genaamd Hermen Hermsen  met zijn moeder  Berentijn Gerrits. Tezamen als legatarissen van zall Hille Coops in haar leven gewezen huisvr van wijlen Werner van Emmerich en verklaren van de legaten te zijn bedeeld door Hendrick Jansen en zijn vrouw Tonnijssien Claesen  zoals voorn. Hille bij testament dd 07-05-1617 had gegeven.

afbeelding van Eagle

The church record is from Zwolle, "TRANSCRIPTIES VAN DE RESOLUTIES EN HANDELINGEN VAN DE KERKENRAAD UIT DE ARCHIEVEN VAN DE
HERVORMDE GEMEENTE TE ZWOLLE, 1581-1950 INVENTARISNUMMER 5, 1670 - 1676. TOEGANGSNUMMER: 1140"

afbeelding van eppe

een Jan Stolte die al in 1670 vermeld wordt in de kerkboeken (van Nieuwleusen)? Die is door "ons" dan over het hoofd gezien? Verhaal met de Jezuïeten kan ik niet helemaal volgen..

afbeelding van Eagle

Hi, I'm new to this forum. I live in Canada but am a direct descendant from the Jan Stolte being discussed. I am very interested in our family history. My father grew up in Nieuwleusen. We immigrated to Canada when I was eight.

I am interested in tracing the family tree further back from Jan. Has anyone been able to find the parents of Jan? This talk of soldiers is new to me. There is a Jan Stolte mentioned in the consistory minutes of 1670. He is often refered to as Mons(ieur) Stolte or Frater Stolte. He seems to be a leader and is tasked with investigating reports of sightings of Jesuits along with the minister. Two thoughts come to mind: could he be the father of our Jan, and could he be a Huguenot refugee or soldier from France since this is around the time of the Revocation of the Edict of Nantes.

afbeelding van ria van bessen

Jan Stolte uit NL doet belijdenis op 17 mrt 1695.  Terwijl Willem al beroepen wordt in 1681.

Dan lijkt me Jan niet uit het huwelijk van Geertruid Pieters gezien het huwelijksjaar of wel?

Maar misschien is Antony 2x keer eerder gehuwd ?

afbeelding van eppe

Klaas, allereest wil ik beginnen met een compliment, knap gevonden en het past mooi. Nu proberen het te bewijzen. Het eerste huwelijk van (mogelijke) vader Anthony zal toch rond 1650 zijn, dus hij is al redelijk op leeftijd bij zijn tweede huwelijk als soldaat. Ik weet niet tot wat voor leeftijd je nog soldaat kunt zijn, maar hij zal toch wel iets van 50 zijn… om dan nog lange marsen te voet te maken..

Proberen een scenario te schetsen; uiteindelijk zijn broer en zus Wilhelmus en Jannigje in Zwolle “beland” en is vader opnieuw getrouwd. Waarom in Zwolle? Omdat daar familie (=voogden) woont klinkt logisch, maar geen verband met de Stoltes aldaar aangetoond.

Ria, je redenatie over 1e/2e huwelijk kan ik niet volgens. Zoals Klaas het bracht klinkt logisch(er).

Er is nog een overeenkomst tussen Jan en Wilhelmus; hun beroep (schoolmeester). Jan zal dat niet van zijn vader “geleerd” hebben, dus wellicht heeft (oudere halfbroer?) Wilhelmus daar een sturende rol in gehad? Toch wel ongewoon, een soldaat met 2 zoons die gestudeerd hebben? Of is Sr. aan lager wal geraakt en was hij eerst iets anders dan “gewoon” soldaat….

Klaas, dat van die Wilhelmus met een grootvader Willem komt mij ook bekend voor. Heeft volgens mij ooit ergens op internet gestaan; dat hij Willems Willems heette met vader Willem Willems etc, en dat vader bij een familie Stolte is ingetrouwd en zijn naam heeft verlatiniseerd in Wilhelmus Stolte. Ws heb ik dat ook ooit mogelijk geopperd tegen Ria, maar dat zal niet kloppen.

afbeelding van ria van bessen

Ik heb zo'n vaag vermoeden dat je niet de enige bent die heel graag zou willen bewijzen dat Jan Stolte zijn ouders dezelfde zijn als die van de dominee, onderhand zijn er al vele pogingen gedaan.

Het is waar dat de oudste dochter Geertrui heet en dat zou inderdaad ook passen bij het huwelijk te Grave.

Maar de vrouw van Jan Stolte heette Jennigjen Jans, dan kan ze toch niet de dochter van een Berent zijn? Bovendien hebben Willem Stolte en zijn zus allebei een dochter Anna Catrina en zou het er meer er op lijken dat hun moeder zo heette.

Als Anthony uit Grave hertr. met een Anna Catrina dan zou het passen.

Zou Jan uit het huwelijk van Geertruid en Antony zijn en Willem en Janna uit het huwelijk met Anna Catrina. En zouden ze eigenlijk nog een zus Geertrui moeten hebben, want het 1e kind uit het volgende huwelijk werd vaak naar de overleden vrouw vernoemd. Het gaat niet altijd op, maar was toch vaak de gewoonte.

De stamvader van de Zwolse Stolte is Jan Wernersen Stolte én hopman huwelijk 05-01-1647 Zwolle. Hij hertr. met een Elsjen Engberts. Jan Grevink en Jannigje/Janna Stolte hebben ook een Elsje.

En Jan Stolte uit NL heeft een Elsje..

afbeelding van kstolte

Beste Ria,

Leuk om zo snel een reactie te krijgen! 

Huwelijk Wilhelmus/Anna en nazaten, zus Janna en zwager Jan Grevink zijn mij inderdaad welbekend.

Het is juist dat er (nog) geen aantoonbaar bewijs is voor de halfbroer verwantschap van beiden, maar ik kan wel een extra puzzelstukje leveren rond Jennigje Jans uit (doopboek) Raalte.

4 maart 1688 Jenneken, dogter van Berent Jansen en Tonisjen Derks met annotatie "De vader woont in Dalfsen, De moeder in Tyenraan onder Raalte".

Jan noemt zijn eerste dochter Geertruijdt, en na haar overlijden opnieuw een dochter Geertruidt. Verder komt naast Anthonij ook Willem terug in de kindernamen van Jan. En Berent en Tonisjen geen spoor.....

Ik hoop nog steeds geboortebewijzen Wilhelmus en Jan te traceren, vermoedelijke vader Anthonij te bevestigen en grootvader Willem terug te vinden.

Mvg Klaas

afbeelding van ria van bessen

Buiten het forum om hebben Eppe en ik nog kortgeleden een uitvoerige mailwisseling gehad over Jan Stolte uit Nieuwleussen. En helaas geen verband kunnen aantonen met die ds. Stolte van NL.

Hij huwt als van Swol - zie trb NL 1 mei 1681 en ook in Zwolle 16-04-/01-05-1681.

Uit dit huwelijk dochter Anna Catrina, zoon Antony en zoon Henrijk. Die neem ik aan wel bekend zijn?

Ds. Stolte heeft een zus Jannigjen Stolte die gehuwd is met Jan Grevink - ze hebben 3 kinderen; Jan, Anna Catharina en Elsjen. Jan Grevink was koster en zijn vrouw is begraven in de Kruiskerk op 15 okt 1723

De enige overeenkomst met ds. Stolte en Jan Stolte uit NL is de naam Antony bij beiden. Maar aangezien er niets bekend is over Jennigjen Jans de vrouw van Jan Stolte is het toch te minnetjes om alleen als bewijs de naam Antony op te voeren.

Er is daarnaast nog een behoorlijke 'tak' Stolte in Zwolle, maar die lijken niet verwant te zijn aan de dominee, noch aan Jan Stolte uit NL. Wel genoeg Jannen in deze reeks. En ook nog wat 'losse' Stolte.

afbeelding van kstolte

Beste geïnteresseerden in relatie Jan Stolte en Wilhelmus Stolte: ze zijn vrijwel zeker halfbroers van vader Anthonij.

Als iemand verdere bewijzen heeft zie ik die graag tegemoet; Jan Stolte is mijn voorvader in rechte lijn.

Aanknopingspunt:

Een huwelijk van soldaat/weduwnaar (van waarschijnlijk Anna Catherina) Anthonij Stolte met Geertruijdt Pieterse in Grave in 1676. Jammer genoeg kan ik in Grave nog geen geboorte van Jan traceren; wel van Christina in 1678.

Janna en Willem/Wilhelmus zijn vermoedelijk uit het eerste huwelijk; Jan uit het tweede. 

Gezien Anthonij's beroep soldaat is hij vermoedelijk niet erg honkvast geweest en daarom moeilijk traceerbaar.

Verder heb ik gelezen dat Willem/Wilhelmus een grootvader Willem had; geen idee waar ik die zou moeten zoeken.

http://www.bhic.nl/memorix/genealogy/detail?serviceUrl=/genealogie/weergave/akte/layout/default/id/c3cd7277-cf69-5741-79cf-c869bfa12b9b

Bruidegom Anthonij Stolte

Bruid Geertruijdt Pieterse

Woonplaats Grave

Datum huwelijk 14-10-1676

Datum ondertrouw 25-09-1676

Religie Nederduits Gereformeerd

Bron Trouwen

Plaats Grave

Toegangsnr. 1437

Inv.nr. 13

Folio/pagina 143v

 

Pagina's