Stamboom onderzoek Woesthuis

Doorj.woesthuisop22/06/2017 - 20:17

Hallo,

Ik ben opzoek naar documenten over een van mijn voorvaderen, Marten Hendricks Woesthuis (Wuesthuijs, wusthuis, Weusthuis). Ik ben op een huwelijks akte gestuit uit wijhe in 1773 waar hij Marten Hendricks van Rijssen wordt genoemd.

Is er misschien al iemand bezig geweest met het uitzoeken van deze familie?  ik zou graag verder de geschiedenis van mijn familie induiken!

Groet J Woesthuis

Reacties

afbeelding van j.woesthuis

Bedankt voor uw reactie, de naam Woesthuis komt in die tijd al ook al voor in Ypelo en omstreken.

Ik ben inmidddels al weer een generatie verder, ik ben de doop akte van Marten Hendricks Woesthuis tegen gekomen.

Zijn ouders waren Hendricus Woesthuijs in Rijssen en Bernadina Schutten van onder den Grimbergh zij zijn getrouwd op 22 mei 1723 te Rijssen.

nu ben ik natuurlijk opzoek naar de doop akte van Hendricus Woesthuijs, ik probeer namelijk eerst de mannelijke lijn zover mogelijk terug te volgen om te zien waar de naam Woesthuis vandaan komt!

afbeelding van Henri Wolf

De naam Woesthuis komt even na 1600 al in Zwolle voor. Jan Woesthuis, molenaar was toen getrouwd met Evertjen Wijchers. 

afbeelding van ria van bessen

Heb je wel de getuigen bij de dopen gecontroleerd?

En de lijn van Marten zijn vrouw ? heb je die al?

afbeelding van j.woesthuis
Bedankt voor je snelle reactie.  Ik heb de stamboom van het heden tot aan deze huwelijksakte compleet, helaas loopt hier het spoor een beetje dood. Ik zou er graag achter komen wie de ouders van Marten waren zodat ik verder de geschiedenis in kan. Maar ik weet niet goed waar ik nu verder moet zoeken. Iemand nog tips?   Groet Jeroen Woesthuis 
afbeelding van ria van bessen

In deze huwelijksakte heet hij Marten Hendrikx Wutshuis jm en hij huwt met Magtelt van Reele jd beide onder Wijhe. Datum 5 mei 1773 NG trouwboek Wijhe.

En aangezien hij RK is, is er ook een katholieke aantekening in Wijhe én in deze aantekening wordt hij van Rijssen genoemd en zij heet daar Mechtildis Wilhelms van den Stunnenberg.

Alleen het protestantse huwelijk had toen rechtsgeldigheid, niet de RK aantekening of huwelijk zoals het meestal wordt genoemd.

Je kunt op VpNd zoeken in het RK doopboek van Wijhe naar kinderen uit dit huwelijk, of heb je die al? De getuigen die genoemd worden zijn bij de RK altijd familie, niet altijd rechtstreeks dus ook aangehuwd, uit een eerder huwelijk etc.

Ik zou zeggen, duik er in ..!