stamboom familie Holleboom

Doorj.holleboom@che...op01/04/2015 - 18:00

Wie kan mij duidelijkheid geven betreffende een mogelijke relatie tussen de familie Hendriks Fuit, Holleboom en Lamberts? En wat die relatie dan is?

In Duur staat de boerderij de Holleboom. Deze wordt door Gerrit Jacobs Holleboom verkocht aan Jan Hendriks in 1781. Ik neem aan dat die twee elkaar gekend zullen hebben waardoor Jan Hendr. belangstelling had voor die keuterboerderij in Duur/Olst

Zou dit iets te maken kunnen hebben met de familie Hendriks Fuit, waar na het overlijden van Maria Gerrits,  getrouwd  met Hendrik Jan Fuit, Janna Derks de dochter van Derk Lamberts Holleboom een deel van de erfenis krijgt. En is deze Derk Lamberts dezelfde die met Maria Veldhuis is getrouwd. Derk is weer de zoon van Lambert Lamberts die met Hendrina Hendriks is getrouwd. En vormt dit dan weer een mogelijke link naar de Hendriks Fuit familie? Of is dit selfferfilling prophessy

Reacties

afbeelding van Margje49

Ria,

Alvast bedankt.

Gr. M

afbeelding van ria van bessen

Nou, een klein beetje licht in jouw duister kan ik alvast geven.

De uitsluiting van de halfbroer en halfzus .. en dus een 2e huwelijk slaan op de ouders van Hendrik Gerrits, Maria Gerrits en Rutger Gerrits ...

of op de ouders van Hendrik Jans Fuit.

afbeelding van Margje49

Hallo R.J.,

Over dit antwoord van jou aan Ria heb ik een tijdje zitten tobben, maar ik kom er niet uit. Zou je me kunnen zeggen wat jouw redenen zijn om Lubbertien als halfzuster van Rutger, Maria en Hendrik Gerrits te zien?

Ik snap het namelijk niet en ook dat tweede huwelijk niet. Wanneer moet dat dan geweest zijn? Ze zijn in 1701 al getrouwd en krijgen een zoon Jan. Veertig jaar later zijn ze allebei dood na het schrijven van diverse testamenten, waarvan alleen het laatste melding maakt van Janna Derks, dochter van wijlen Derk Hendriks Holleboom.

Allerlei scenario's gaan er door mijn hoofd en op zo'n moment is het ongelukkig dat ik zo ver van Zwolle af zit, want het liefst haalde ik alle boeken overhoop om de oplossing te vinden.

Dus als je wat licht in de duisternis kunt geven, graag.

Groet, Margje

afbeelding van ria van bessen

Dag R. Jansen,

De laatste opmerking slaat inderdaad niet op jouw bericht, maar op de vorige berichten van anderen, dat Janna D. Holleboom wel een dienstbode zou zijn.

Als mijn antwoord als kritiek overkwam dan spijt me dat, dat was niet de bedoeling.

 

Nog even ter aanvulling, voor wie er wat mee wil...

Hendrik Jans, Rutger Gerrits en Maria Gerrits woonden op het Cupers of Cuijpers kampje.  Het land de Hogenakker is aangekocht door hen.

Van het Cuijperskampje heb ik geen aankoop kunnen ontdekken.

 

afbeelding van R. Jansen

Beste Ria van Bessen,

Ik wil met mijn reactie alleen aangeven dat mijn conclusie is dat de vrouw van Derk Holleboom genaamd Lubbertien Gerrits een half zuster is van Rutger, Maria en Hendrik Gerrits.

Er is zeker sprake van een 2e huwelijk van stamvader Gerrit.

Allen de een na laatste alinea over Janna een dienstbode en kansen laten liggen heeft geen betrekking op mijn reactie, begrijp deze reactie niet goed.

Groeten R.Jansen

 

 

afbeelding van ria van bessen

Goeiemorgen R. Jansen,

Even voor de goede orde, het is Ria van Bessen ... met de N van Nico.

 

Ik beweerde niet dat Derk Hendriks een zoon zou zijn van Hendrik Gerrits.

Dat wat je nu aangeeft, is precies wat ik bedoelde met de opmerking;

met uijtsluijtinge van de halve broeder en suster.

Er is dus sprake van een 2e huwelijk van de stamvader Gerrit.

En kan Janna dus daarom een legaat krijgen als dochter van ...

juist omdat er ene Derk Hendrik in 1711 een dochter Janna laat dopen én haar moeder als patroniem Gerrits heeft.

EN ... zou er nog een zoon van stamvader Gerrit moeten zijn, de halfbroer.

En is daarom de redenering - Janna is een dienstbode te kort door de bocht, en laat je een kans om wel meer te kunnen vinden betreffende de afstamming, Rutger, Maria en Hendrik Gerrits liggen.

Ongeacht het feit dat er geen huwelijk te vinden is of een voogdijstelling.

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van R. Jansen

Beste Ria van Bessem,

Derk Hendriks Holleboom kan inderdaad volgens zijn patroniem een zoon zijn van Hendrik Gerrits, maar mijn onderzoeken betreffende de familie Fuit geven aanleiding te concluderen dat zijn vrouw Lubbeken (Lubbertien) Gerrits een stiefzuster is van Maria, Rutger en Hendrik Gerrits. Uiteraard (DTB) zijn hier geen kant en klare bewijzen voor maar na de dood van Derck Henrijcks Holleboom geven akten wel aanleiding hiervoor. Na het overlijden van Derk Holleboom voor 1727 treedt Corporaal Hendrik Fuit op als momber over Lubbertien Gerrits.

Groeten R.Jansen

afbeelding van ria van bessen

Haha ... leuk, je reactie.

Derk Holleboom zit gewoon in Olst ... nou ja, toen dan hé.

afbeelding van Margje49

Hi Ria,

Alweer bedankt. Het is inderdaad Derkien IJansen en niet Jentien. Het is soms echt lastig lezen, die achttiende-eeuwse aktes. Wat dat aangaat zien vier ogen meer dan twee.

Wat betreft die aanname van dienstverband. Dat is toch nog zo gek niet, maar het blijft aanname, ben ik roerend met je eens. Maar verder zie ik namelijk ook geen onderbouwing voor een familieband, legaal of illegaal. Dat halfbroers en -zussen worden buitengesloten staat volgens mij los van de legatering aan IJanna en de armen. Ik heb al wat onechte nakomelingen gevonden. Niet van Hendrik en Maria overigens. Maar die ongehuwde Rutger? Tsja, wie het weet mag het zeggen! 

Het fidei-commis is van toepassing op de familie om de successierechten te drukken en om Rutger te vertellen dat hij de legaten heus moet uitkeren.

En Derk Holleboom heb ik ergens......maar vraag even niet waar.

Inderdaad, even verder zoeken.

Groet, Margje

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Dit staat bijv. ook in die akte ...

Vorders hebben Henrik Jansen, Maria Gerrits g’assisteert als boven en Rutger Gerrits alle drie verklaert haer uijttertse wille te sijn, dat na dode van haer allen haer geheelen nalatenschap sal erven en versterven op Henrik Gerrits broeder van Rutger Gerrits en van Maria Gerrits en op Albert Jansen en Derkje Jansen broeder en suster van Henrik Jansen voornoemd in drie egale portien en bij vooraflijvigheit op deselve kinderen in d’ouders plaatse, waertoe deselve alle mits desen als erfgenamen worden gestelt en geinstitueert, met uijtsluijtinge van de halve broeder en suster.

En zouden ze aan een dochter van die halve broer en zuster een legaat kunnen hebben toebedeeld ...

Gewoon ... verder zoeken.

 

Pagina's