Siegfried Zentile - kind vluchteling komt met kindertransport uit Duitsland na eerste WO in Olst terecht

Doorligthartop19/11/2016 - 11:38

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar informatie over Siegfried Karl Zentile geboren 08-05-1917 te Gladbach of Gladbeck in Duitsland en overleed als soldaat in Rusland op 21-01-1942. Ik ben dus op zoek naar informatie over de periode dat Siegfried Zentile in Nederland verbleef. En dan met name in Olst.

Siegfried kwam als klein jongetje met een kindertransport na de eerste wereldoorlog in Olst terecht. Vermoedelijk om aan te sterken. Zijn ouders waren Michael en Julia Zentile. Hij kwam uit een gezin van acht kinderen. De kindertransporten vanuit het Ruhrgebied vonden vermoedelijk plaats rond 1923.

Inmiddels weet ik dat hij bij mevrouw Overdorp (weduwe) opgegroeid is. Hij is dus nooit weer terug naar Duitsland gegaan. Volgens mij is dat mevrouw Overdorp die aan de Benedendijk in Olst woonde huisnr 8 / vroegere adres A78 en A73?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen wat informatie te achterhalen.

Wanneer is Siegfried Zentile in Olst aangekomen?

Heeft hij eerst ook nog ergens anders gewoond?

Is hij inderdaad bij weduwe Overdorp opgegroeid en is dat inderdaad Mevr. A. Overdorp-Dijkhuizen? Is hier nog informatie over te vinden op de woningkaarten of BS.

Welke school heeft hij gezeten? Vermoedelijk de dorpsschool in het centrum van Olst. Is daar nog ergens informatie over te vinden.

Ik heb nog wel wat krantenberichten kunnen vinden waarin hij een prijs heeft gewonnen met dorpsspelen en festiviteiten en met het vak waar hij voor leerde Lijn-Vaktekenen voor timmerlieden en metselaars (1933) en later ook voor smeeden (1937/1938) aan de Nutsleerschool in Olst. Hij nam dus op alle fronten actief deel aan het Olster leven. Hij natuurlijk ook echt opgegroeid als een Olsternaar.

Siegfried is later gaan werken bij machine fabriek Veerman Olst. In die periode is hij bevriend geraakt met zijn collega Jan Kleefstra uit Wijhe. Jan was ernstig ziek. In die periode werd Siegrfried Zentile opgeroepen door het Duitste Leger om zich te melden, om als soldaat Duitsland te dienen. Dat moet ergens begin januari 1941 zijn geweest. Hij kreeg drie dagen om zich voor te bereiden. Hij heeft daardoor geen contact meer op kunnen nemen met Jan Kleefstra en familie. Maar hoe dan ook, moet er toch geweest zijn over en weer en misschien ook nog met zijn pleegmoeder en anderen. In iedergeval kreeg Siegfried Zentile een brief in Lemgo bezorgd, waar hij gestationeerd was, met het bericht dat zijn kameraad Jan Kleefstra was overleden op 22 april 1941 aan zijn ziekte. Op 18 mei schrijft hij een brief terug vanuit Lemgo, aan de familie Kleefstra waarvan ik een kopie in mijn bezit heb. Daarin natuurlijk zijn condoleances en een warm woord voor de familie, hij verteld wat over zijn verblijf daar in de kazerne. Ook verteld hij dat zijn zussen bij hem op bezoek zijn geweest. Dus er is altijd contact gebleven met zijn familie in Duitsland. Inmiddels weet ik dat ook zijn broers opgeroepen zijn. Twee van zijn broers zijn ook later in de oorlog gesneuveld ergens in Rusland.

Wat ook nog uit de brief blijkt, is dat hij een meisje in Olst heeft, die hij gauw hoopt weer te zien. Dus hij had verkering. Wie dat was zal wel nooit meer achterhaald kunnen worden.

Uiteindelijk sneuvelde Siegfried Karl Zentile al op 21 januari 1942 in de omgeving van Stariza, een plaats aan de Wolga op 48 km. ten noordoorsten van Rzjev. De plaats zelf wordt Podemotschtchita genoemd. Maar deze is nergens te vinden.

Nou een heel verhaal. Ik hoop dat iemand nog wat informatie over Siegrief boven water kan krijgen. Ook over weduwe Overdorp is informatie welkom. Haar man is al jong overleden en volgens mij was dat huwelijk kinderloos.

Vriendelijke groet,

Paula Ligthart

 

 

 

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Nee, ik kom daar niet vandaan. Ik dacht dat ik je eerder had geholpen met de zoektocht van Marle, maar kennelijk ken ik je naam van eerder, ik zit sinds 2004 dagelijks op dit forum.

afbeelding van ligthart

Hallo Ria,

Nee het gaat echt om de weg die paralel loopt met de Dijk in Olst. Tegenwoordig heet dat Benedendijk. Het gaat dus echt om een huis onder aan de dijk in Olst.  Ik denk een beetje spraakverwarring.

Ik denk niet dat wij elkaar persoonlijk kennen. Maar ik ben in het verleden wel vaker op het forum geweest. Al weer een tijdje geleden hoor. Maar door ziekte ben ik flink wat jaren uit de roulatie geweest. Begin weer een beetje plezier te krijgen in genealogie. Kom je toevallig uit Olst of Wijhe?

afbeelding van ria van bessen

Welsum is wel Olst, maar ligt aan de kant van Oene. Voor zover ik weet heeft er nooit een huis gestaan onderaan de dijk, aan de kant dus van Welsum. Er stonden wel huizen aan de dijk aan de kant van Olst.

Hebben wij elkaar als eens eerder ontmoet? Je naam komt me zo bekend voor.

afbeelding van ligthart

Hallo Ria,

Mevr Overdorp woonde onder aan de Dijk van Olst. Dus vlak bij het pontje. Haar man was ook in Welsum begraven, dus aannemelijk is dat ze in het zelfde graf ligt begraven. Welsum valt onder Olst, dus heel vreemd is het niet. Maar in ieder geval voor het meedenken. 

afbeelding van ligthart

Hallo Carolina,

Dank je wel voor je hulp. Door de overlijdensadvertentie weet ik nu zeker dat ik de juiste mevrouw heb. t.w. Aaltje Dijkhuizen weduwe van Antony Overdorp. 

Ik had wel andere krantenberichten gevonden m.b.t. Zentile, maar deze nog niet. Ik ben er heel erg blij mee.

Groet Paula

afbeelding van ria van bessen

Als de weduwe in Welsum is begraven, dan woonde ze aan de andere kant van de IJssel, dus niet daar waar Olst ligt.

Welsum ligt bij Oene, Oene valt onder Epe.

Dijkhuizen is een naam die daar ook voor komt.

Misschien kun je contact opnemen met Gerrit Kouwenhoven de archivaris van Epe/Heerde en Hattem?

afbeelding van carolina

In de rouwadvertentie van Aaltje Dijkhuizen wed van Antony Overdorp wordt S. Zentile als pleegzoon genoemd:

Heden overleed na een langdurig lijden onze geliefde Zuster, Behuwdzuster, Tante en Pleegmoeder AALTJE DIJKHUIZEN, Wed. van Antony Overdorp. Uit aller naam De Pleegzoon S. K. ZENTILE Olst. 27 Juli 1940. Dijk A 78. De begrafenis vindt plaats Woensdag 31 Juli op de Alg. Begraafplaats te Welsum. Vertrek om 10 1/2 uur v.m. vanaf het sterfhuis te Olst.

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=91&miadt=45&milang=nl&mizk_alle=zentile&miview=ldt

Via deze link nog een aantal vermeldingen van S. Zentile.

afbeelding van ligthart

Hallo Margaret,

Ook deze gegevens zijn mij bekend, Maar toch bedankt voor het meehelpen.

Ik zoek gegevens over het leven van Siegfried Zentile in archieven m.b.t. de gemeente Olst. Dus inschrijving in de gemeente Olst, op woningkaarten. Eventueel andere archieven. Gewoon een teken van leven van destijds. En zwart op wit dat hij ook echt bij Mevr. Overdorp heeft gewoond. Er moeten toch ergens gegevens over hem te vinden zijn, als je als klein kereltje naar Nederland komt en opgenomen wordt als pleegkind. 

Groet,

Paula

 

afbeelding van ligthart

Hallo Margaret,

Bedankt voor het helpen zoeken. Volgens mij is het geen directe familie. Deze dame komt uit Oostenrijk. Maar ik ben vooral ook geinteresseerd of er in de gemeente Olst informatie over hem te vinden is. Ik hoop dan ook dat er regelmatige bezoekers zijn, die een kijkje voor mij willen nemen.

Nogmaals dank,

Paula

afbeelding van blauwe_parel

Ik zie ook nog een Maria Zentile in Den Haag.

Zou dat familie kunnen zijn ?

http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(nhwk4jnbrtthtepkyvip41ci))/scan.aspx?book=R&id=558566

Margaret

 

Pagina's