pokkenepidemie

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op13/03/2005 - 14:38

In de jaren 1872-1873, heerste er in nederland waarschijnlijk een pokkenepidemie, die veel slachtoffers maakte onder voornamenlijk kinderen. Wie weet er meer over deze epidemie en waar en hoe hij ontstaan is.

Reacties

afbeelding van J. Otten

Beste Anita,
Pokken kwamen vroeger, voordat er een vaccinatie tegen bestond, heel veel voor. Vooral kinderen en oude mensen stierven eraan. Als je de ziekte overleefde was je voor de rest van je leven immuun, je kon het niet meer krijgen. Wel had je grote kans om na afloop van de ziekte met een gezicht vol littekens te moeten rondlopen (van de pokjes geschonden, zei men dan wel).
Op internet is er wel informatie over deze pokkenepidemie te vinden. Zie bijvoorbeeld: http://www.w8.nl/pokkenepi.htm
Op deze site staat de volgende tekst: " [...]
In juli 1870 brak een oorlog uit tussen Frankrijk en Pruisen. Toen de oorlog begon was vaccinatie van burgers in Frankrijk geheel vrijwillig, evenals van de burger in Noord Duitsland. In de zuid Duitse gebieden werden kinderen verplicht ingeënt. Pokken kwamen in Frankrijk nog veel voor. Door mobilisatie, troepenbewegingen naar de fronten en de vlucht van duizenden Parijzenaren naar het platteland zorgde voor een verspreiding van de pokken. De Duitsers, die de oorlog snel wonnen, brachten franse krijgsgevangenen over naar verschillende plaatsen in Duitsland. Zowel in Frankrijk als in Duitsland hadden deze verplaatsing van mensen een grote pokken epidemie tot gevolg. In Duitsland gebeurde de besmetting deels via burgers die de kleding van dode franse soldaten meenamen. De epidemie verspreidde zich over westen en midden Europa en bereikte ook andere werelddelen. In totaal eiste de epidemie in Europa ruim een half miljoen slachtoffers. In Nederland eiste de pokken epidemie in 1870 als 706 slachtoffers. In het jaar daarop was het aantal gestegen tot 15.787 doden. In 1872 daalde het aantal tot 3731 en bereikte in 1874 het gebruikelijk peil van enkele honderden. Het waren vooral kinderen die het slachtoffer waren van deze epidemie.

Met vriendelijke groet, Jeanine Otten