Op het Spijker te Bathmen

DoorMarkop09/03/2012 - 13:02

In de vraag over Borgerink zat ook een vraag over onderstaande Jan Spieker verborgen. Terwille van de overzichtelijkheid maak ik er maar een afzonderlijke vraag van. Wie weet meer over zijn afkomst. Uit de verschillende doopinschrijvingen wordt me niet duidelijk of Herman een tweede voornaam is, en Malties/Marties een achternaam, of dat het anders zit.

Joannes Hermans (of 2e voornaam Hermannus?) Malties (Marties?), RK, landbouwer op het Spijkers te Bathmen, kerk.huw. (RK) te Colmschate op 21 feb 1780, (getuigen: Berendina Helmig en Adriana Duijfkes)
met
Aleida (Aaltjen) Hendriks Borgerink, landbouwster. Uit dit huwelijk:

1. Henrica op het Spijkers, geb. te Bathmen, ged. te Bathmen op 5 dec 1780, (getuige: Wilhelmina Marties sorore patris), ovl. voor 26 jun 1787.
2. Hermanus op het Spijkert, ged. te Colmschate op 21 okt 1783,(getuige: Maria Borgerink).
3. Joanna op het Spijkert, ged. te Colmschate op 21 okt 1783, (getuige: Wilhelmina Koerkamp).
4. Hendricus (Hendrik) op het Spijker/Spieker, geb. te Bathmen, ged. RK te Colmschate op 26 jun 1787, (getuige: Maria affine matris), landbouwer, ovl. te Bathmen op 27 sep 1869, tr. te Diepenveen op 11 mei 1821 met Antonia (Teuntjen) Keijzer, dr. van Jan Hendriksz Keijzer en Maria Hooghuis, geb. te Voorst, ged. te Duistervoorde op 24 nov 1789, getuige: Toene Hendriks, ovl. te Bathmen op 1 mei 1867.

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Ik bedoel dat het RK doopboek van Haarle niet bewaard is gebleven van de tijd die je nodig hebt.

Het RK trouwboek van Haarle begint wel eerder en daar is Hendrik Teunissen niet in te vinden, bovendien laat hij dus NG dopen en is hij beslist dus niet RK.

Harmen is wel RK en is ook als zodanig te vinden het RK huwelijksboek van Haarle.

Hellendoorn NG 2 mei 1728 Harmen Teunis j.m. op den Lorkeers en Harmina Wijndelts j.d. hebbende gewoont tot Meijerink, beijde tot Haarle

RK Haarle 22 majes 1728 contraxerent Hermannus Toenissen et Hermina Wilentsen.Testes Albertus Wilentsen en Joanna Dickmans

Het NG huwelijk was rechtsgeldig. Iedereen moest NG trouwen. Daarnaast lieten de RK hun huwelijk alsnog bevestigen of inzegenen, maar dát huwelijk was niet rechtsgeldig. Dus alleen RK trouwen was niet toegestaan.

Net als nu, het burgerlijk huwelijk is rechtsgeldig en niet het NG of RK huwelijk of beter gezegd; de inzegening.

Nou, je kunt natuurlijk afreizen naar Hellendoorn of Haarle, dat is best de moeite waard maar ik vrees dat je er niets zult vinden. Alles is inmiddels in het HCO te vinden.

Tenzij er, zoals onlangs in Haaksbergen, er  nog een verloren gewaand trouwboek in de kerk ligt .. in dit geval dan het liefst een RK doopboek.

 

afbeelding van Ellenste

Hallo Ria,

Klopt het betreft doopakten. Verkeerd geschreven.

Bedankt voor je input.

Ik hoop ze ooit terug te vinden op papier. Zit misschien niets anders op als een reis te maken naar Haarle/Hellendoorn.

Groetjes

 

afbeelding van ria van bessen

Ten 1e wil ik je meegeven dat de data kinderen Hendrik Teunissen geen geboortedata zijn maar doopdata. Het is ook een Nederduits gereformeerd doopboek.

En jij hebt Roomskatholieke afstamming en dat is ook de reden dat je geen dopen zult vinden van Harmen zijn kinderen, want die is RK.

In het Oud rechterlijk archief komt geen Teunis Jansen op Lorkeers in Haarle voor.

afbeelding van Ellenste

Hallo Mark en Ria,

Het is al weer even geleden maar ben er toch maar weer eens in gedoken. Ik kom aan Teunis Jansen en Jenne Geertsen om de volgende reden. In de geboorte aktes van de 3 kinderen die ik heb gevonden staat het volgende:

17-2-1684 Teunis Janssen opden Lorkeers te Haerle en Jenne Geertsen. Geboren Harmen (geboorten Hellendoorn)

22-2-1691 N.N. Soon. Tonis Jansen en Jenneken. Op den Olden Lorkeers onder Hellendoorn (geboorten Raalte)

5-3-1693 Hendrik Soon. Tonis Jansen en Jenneken Gerrits. op den Lorkeers onder Haarle (geboorten Raalte)

Bij de kinderen staan duidelijk de ouders vermeld. 

Maar helaas kan ik tot op heden nog steeds niet de geboortes van de kinderen van Harmen terugvinden. Alhoewel ik wel de kinderen zelf heb achterhaald.

Het gezin van Hendrik is me overigens wel gelukt:
Hendrik Teunissen Lorkeers
Hendrik trouwde, 23 jaar oud, op 08-11-1716 in Hellendoorn met 
Annigje Egberts, ongeveer 21 jaar oud. Annigje is geboren omstreeks 1695 in Zwolle.

Kinderen van Hendrik en Annigje:
1 Fijke Hendriks Lorkeers, geboren op 17-09-1717 in Hellendoorn.
2 Janna Hendriks Lorkeers, geboren op 19-11-1719 in Hellendoorn.
3 Frederik Jan Hendriks Lorkeers, geboren op 26-10-1721 in Hellendoorn.
4 Teunis Hendriks Lorkeers, geboren op 26-12-1723 in Hellendoorn

Ik heb alle geboorten in Hellendoorn waarbij de moeder Jenne/Jenneke, Fenne/Fenneke in excel gezet om te zien of zij in combinatie met een Teunis/Teunissen kinderen heeft gekregen en ik kom niet verder dan de geboorte van Harmen hierboven.

Tevens heb ik alle combinaties huwelijken opgezocht in Haarle en Raalte en er zijn een paar verschillende mogelijkheden. Uitgegaan van het feit dat Teunis en Jenne voor 1684 zijn getrouwd:

Dit zijn de mogelijkheden in Haarle:

* Januari 1680. Teunis Bannenbroeck wed. van sal. Wibbe Jansen in den Middelerhoeck onder t carspel van Olst met Jenneken Jansen d. van Jan Oolbeecken in t carspel van Holten

* 7-3-1680 Gerrit Dercksen dienende op Heuver te Marle en Jenneken Gerritsen wed. van Jan Jansen op Bonten te Noessele alhier

* 7-11-1680 Jan Harmsen s. van Harmen Smejinck en Jenneken Gerrits d. van Gerrit op Roeterts, beijde te Haerle Alhier

Huwelijken in Raalte: (aangezien hier 2 kinderen zijn geboren heb ik ook maar even in deze plaats gekeken)

* 4-11-1683 Teunis Teunissen j.m. dienende met Berent Janssen ten Have en Jenneken Berents n.d. van Berent Brengenbergh, dienende met Nijenhuijs, beijde te Boetel onder Raelte Tot Raelte

* 3 maart 1684 Gerrit Janssen n.s. van Jan Jansen Muller aen de Schuijlenborgh en Jenneken Harmsen j.d. tot Zwoll Alhier

Dit laatste huwelijk is overigens na de geboorte van hun eerste zoon. (17-2-1684)

Oke dit is wat ik tot dusverre heb gevonden. Mochten jullie nog tips of info hebben waar ik verder nog kan zoeken voor de geboortes van de kinderen dan hoor ik dit uiteraard graat.

Groetjes Ellen

 

afbeelding van Mark

Morgen maar eens verder zoeken, en doorbroeden. Gezien de vernoemingen zouden Tonis Jansen en Jenneken Gerritz misschien toch wel de ouders van Harmen Teunissen kunnen zijn. Het ontbreken van een Wicher onder de kinderen is opvallend. Maar wie weet welke kinderen onder de radar blijven in de onvolledige overlevering uit deze tijd...

afbeelding van ria van bessen

In het doopboek van Raalte is een doop te vinden van Henrik 1693 met ouders Tonis Jansen en Jenneken Gerritz [349 blz 17].

EN een doop van een Tonisken in 1690 met als ouders Tonis Wijchers en Geertjen Lamberts [349 blz 8] - beide echtparen wonen op het Lorkeers in Haarle

NG Hellendoorn 24 augustus 1689 Teunis Wijchers j.m. met Geertjen Lamberts j.d., beijde wonende bij Jan Smeenk te Haarle

Is er een Lambert Jansen op de kleine Lorkeers in 1683 volgens het ORA.

En is er een Teunis Wijchers op het Lorkeers te Haarle op 15 mei 1723 voogd als oudoom van moederszijde over de kinderen van Rijkjen Rijkels wed. Jan Schuurman.

Meer heb ik niet voor je.

afbeelding van Mark

Ha Ria,

Ik bedoelde de andere akte uit 1723 die je noemde: ORA Hellendoorn deel 06 f277-f278-f279 dd.15-05-1723 over een Teunis Wichers op het Lorkeers. Staat hierin meer over diens gezin vermeld? Ik weet eigenlijk nu niet meer dan zijn zoon (en mijn voorvader) Harmen Teunissen.

afbeelding van Mark

Die volkstelling ken ik, maar waar komt het patroniem Jansen voor weduwnaar Teunis Lorkeers vandaan, en de naam van zijn vrouw?

afbeelding van Ellenste

In de onderstaande volkstelling wordt de vader van Harmen genoemd. Vandaar deze ouders.

De tips die ik van jullie ontvangen heb ga ik deze week even onderzoeken.

Alvast bedankt!

 

 

Volkstelling 1748 van Hellendoorn komt het volgende gezin voor in Haarle:
Lorkeers, Teunis Lorkeers Weduwn
soon Harmen Teunissen en huijsv. Harmine Wijndels
samen 3 personen
2 kinderen ouder dan 10 jaar Webbe en Gerrit
2 kinderen jonger dan 10 jaar Hendriene en Jan

afbeelding van Ellenste

Hallo Mark, 

Het zou zo maar kunnen dat Harmina met haar broer is meegegaan. Het kwam tenslotte wel vaker voor dat gezinsleden bij elkaar bleven of samen vertrokken.

 

Pagina's