Olstman / Olsman (Dalfsen)

DoorDesmond1986op26/06/2017 - 20:44

Momenteel ben ik bezig met stamboomonderzoek van Olstman / Olsman te Dalfsen. Heb de volgende personen al gevonden in de documenten die online beschikbaar zijn:

Uit het vuurstedengeld 1675/1682 heb ik de volgende personen gevonden:

- Jan Olsman te Ancum
- Harmen (Herman) Jansen Ottemans (Olsmans?)  te Oosterdalfsen (In 1682 niet aanwezig?)
- Jan Oltsman in Kerkdorp

Helaas kan ik geen dopen of huwelijken van deze personen of hun kinderen vinden. Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt.

 

Reacties

afbeelding van Desmond1986

Bedankt voor de informatie. Had zelf ook al twijfels of patroniem Jansen zou zijn, dan zou deze Geurt Jansen namelijk meer kinderen hebben dan drie.

De familie Oldeman waren voornamelijk schippers, dus misschien was Willem Geurts Corporaal wel korporaal op een schip en daardoor de naam gekregen. Tevens heb ik ook redelijk wat informatie gevonden dat de familie Oldeman regelmatig in Amsterdam kwam en daar zelfs woonden. Dus zou Geesien Geurts familie kunnen zijn.

Ook weet ik dat Lambert Hendriks Oldeman al een broer heeft Berend Hendriks Oldeman, deze had ik al gevonden. Zou een mooi aanknopingspunt zijn als ze idd nog een broer hebben. Het HCO is een uurtje rijden voor mij, dus zal binnenkort een bezoekje brengen.

afbeelding van ria van bessen

Er wordt geen bron vermeld voor de bewering dat het patroniem Jansen zou zijn van de vader van deze broers.

Er is wel een zoon Hendrik. Hun moeder heet hoogstwaarschijnlijk Fenne of Fennegien, want de broers laten alle drie als eerste kind een Fennegien dopen. Gerrit in 1709, Willem in 1715 en Hendrik in 1728.

Er is trouwens nog wel een Willem Geurts Corporaal volgend het dpb. en een die Willem Geurs van de Horst wordt genoemd volgens het ORA

En als ik het goed gezien heb, dan laat Sumpel Gerrit Geurts met een andere vrouw trouwen n.l. ene Geesien Geurts.

Maar zijn vrouw heet Truigje of Geertruid Arents Schuirman.

Gaat Gerrit zijn zoon Geurt door het leven als Geurt Gerritsen Geurts volgens f 86 t-m f 87v dd 10 sept 1748. En hij leeft nog in 1761.

Ook de innocente zus Fenne draagt het patroniem Geurts evenals de zus Geesien die in Amsterdam woont volgens f2 t/m f3v dd 01-10-1755

Ik heb geen ORA gegevens van voor 1720 van Ommen, het zal een ritje HCO moeten worden wil je naar een verbinding met deze familie zoeken.

 

afbeelding van Desmond1986

Als de informatie van Sumpel, waarvan de link is, klopt. Dan zou het Geurt Jansen Oldeman zijn. Denk dat ik eens moet induiken in het oud rechterlijk archief of ik hier achter kan komen.

afbeelding van ria van bessen

De gebroeders Geurts kunnen wel als vader een Geurt Hendriks Oldeman hebben,  een broer van Lambert Hendriks Oldeman.

Die overweging zou je eventueel kunnen meenemen in je verdere onderzoek.

 

 

afbeelding van Desmond1986

Bedankt voor de informatie. Helaas kan dan Hendrik Geurts Oldeman niet de vader zijn van Lambert Hendriks Oldeman. Deze Lambert zou rond 1670 geboren moeten zijn. (Zoon Derk Lamberts Oldeman trouwde in 1716 in Zwolle). Heb ook gegevens gevonden van de drie broers waar je het over hebt:

http://www.stamboomonderzoek.com/sumpel/getperson.php?personID=I9774&tree=sumpel

 

afbeelding van ria van bessen

Je kunt de informatie bekijken in het HCO in Zwolle, niet digitaal voor zover ik weet. 

Ommen deel 4 f351/351v/f352 dd 21-09-1738

testament Willem Geurts Oldeman w. in den Ham, broer Hendrik krijgt een dagwerk hooiland in de Zuidtmate gelegen in den Ham. De kinderen van zijn overleden broer Gerrit Geurs in echte verwekt bij Truigien Arents Schuirman m.n. Fennegien, Geesien, Jennegien en Geurt worden erfgenaam. En Geesien krijgt vooruit nog 100 cgls  met de verlopen rente zoals de testator onder Horst-Jan te Linde heeft uitstaan.

Zijn broers noemen zich trouwens geen Oldeman, broer Hendrik wordt wel als "de Olde in 't kerkdorp" aangeduid in het doopboek van den Ham. Gerrit Geurts laat dopen als Gerrit Geurts.

afbeelding van Desmond1986

Okee, dus als ik het goed begrijp zijn ze al die tijd waarschijnlijk in Ommen gebleven. Zijn er 3 broers, Willem Geurts, Hendrik Geurts en Gerrit Geurts Oldeman. Lambert Hendriks Oldeman zal dus de zoon zijn van Hendrik Geurts Oldeman.

Waar kan ik eigenlijk het rechterlijk archief van Ommen bekijken?
En heb je misschien meer informatie? Deze informatie had ik namelijk nog niet, waarvan dank.

 

 

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Het Oud Rechterlijk Archief van Ommen begint al veel eerder.  Er is al een akte betreffende deze Lambert Hendriks van 1719.

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Er is in Ommen nog een Willem Geurts Oldeman. Gen vrouw en kinderen. Hij heeft een broer Hendrik [met kinderen] en een overleden broer Gerrit Geurts [met kinderen] in 1738 volgens zijn testament.

*

Verder in het ORA Dalfsen geen Lambert Oldeman tegengekomen.

In Dalfsen dus alleen de aantekening trouwakte 14-03-1697 van Egbert Janssen jm met Lambert Oldeman x Egbertie Egberts jd te Garner.

Als deze Lambert dezelfde zou zijn als Lambert Hendriks uit Ommen dan is er geen verbinding via patroniem. Het is me ook niet altijd duidelijk of in deze aantekeningen zij getuige zijn of dat de bruidegom/bruid daar woont/werkt.

 

afbeelding van Desmond1986

Hallo Ria,

Deze gegevens heb ik ook al van Lambert Hendriks Oldeman. Graag wil ik weten waar hij vandaan kwam, aangezien documenten in Ommen pas bij 1745 beginnen is het lastig uit te zoeken waar hij vandaan kwam. Hierdoor ging ik opzoek in de regio en kwam ik uit bij Dalfsen. Bij een huwelijk op 14 maart 1697 te Dalfsen wordt een Lambert Oldeman genoemd als getuige:

14 maart 1697
Egbert Janssen j.m. met Lambert Oldeman en Egbertie Egberts j.d. te Garner

Hierdoor ging ik verder zoeken in Dalfsen en kwam ik de familienaam Olstman/Olsman tegen. Dus was ik benieuwd of deze Lambert Oldeman toevallig uit Dalfsen kwam en vertrokken is naar Ommen.

Pagina's