Mr. Willem Bartjens, de Zwolse "Ikoon"

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op17/08/2003 - 23:03

In mijn, nog lopend, onderzoek naar Mr. Willem Bartjens en zijn familie in Amsterdam en Zwolle ben ik aanbeland bij de vraag waar in Zwolle de school van Bartjens gestaan zou kunnen hebben. Heeft iemand suggesties? Heeft een Zwolse historicus zich ooit met deze vraag bezig gehouden?

[ 05 September 2003, 23:47: Bericht gewijzigd door: Ruud Lambour ]

Reacties

afbeelding van J. Otten

In het artikel van G. Buist over de Zwolse rekenmeester Willem Bartjens (1569-1638)in: Overijsselse biografieen, Meppel : Boom, 1990. - dl 1, p.13-16 staat op p.14: "Bartjens werd in 1618 door de magistraat van Zwolle aangesteld als meester van de Franse school. [...] Als schoolmeester verdiende hij 300 carolusgulden per jaar. Bovendien kreeg hij vrije inwoning in het Rijke Fraterhuis (nu Praubstraat 14), dat sinds 1592 dienst deed als school en schoolmeesterswoning." Willem Bartjens woonde in Zwolle dus in de huidige Praubstraat 14. De Bartjensstraat in Assendorp is van veel latere datum (eind 19de eeuw) en is naar Willem Bartjens vernoemd.

Met vriendelijke groet,
Jeanine Otten

afbeelding van VTwonen

Hoever bent u met uw onderzoek naar Mr. Willem Bartjens? Vorig jaar ben ik in het Onderwijsmuseum geweest in Rotterdam, daar staat een van zijn rekenboeken, handgeschreven. En natuurlijk het Bartjenshuis in de Bartjensstraat, zou de school daar niet dichtbij hebben gestaan? Misschien dat de redactie van het tijdschrift 'Willem Bartjens' meer informatie heeft hierover. Het lijkt mij altijd nog eens leuk om een artikel hierin te schrijven, over zijn huis & werk hier in Zwolle, omdat ik er vaak langs fiets naar het station. Als u meer informatie heeft, hoor ik het graag!