Marten Geerlichs Bakker en Egbertje Hendriks aan de Nieuwe Wetering in Mastenbroek

DoorEgbert_op08/06/2017 - 14:58

Marten Geerlichs Bakker en Egbertje Hendriks gaan in ondertrouw op 18 maart 1719 te Zwolle. Hij uit Mastebroek, zij uit Westenholte. Er zijn mij zeven kinderen bekend, maar niet namen van de ouders van dit echtpaar. Ik neem aan dat het dezelfde Marten Geerlichs is, die getuige is bij het huwelijk van Jan Lubbers x Geesjen Berents in 1731. Of er een familieband is, is mij nog niet duidelijk, wel dat ze buren worden. In 1741 wonen ze naast de weduwe van Marten Geerlichs. Die weduwe heet in 1748 Egbertien Philips, maar ik ga er vooralsnog van uit, dat zij dezelfde is als Egbertje Hendriks. Ook ga ik ervan dat zij degene is die getuigt, als zuster, bij de twee huwelijk van Merrigje Hendriks x Hermen Wellenberg 1721 en Merrigje Hendriks x Jan Neutboom in 1732. En vervolgens bij de oudste dochter van Merrigje Hendriks, Egbertien Wellenberg x Hendrik Neutboom in 1741. Als mogelijke ouders voor Marten heb ik Geerligh Backer x Anna Jans in 1677 en mogelijk een zus Marchien Geerligs x Hermen Herms in 1714.

Als er iemand aanvullende informatie heeft, verneem ik dat graag.

 

Reacties

afbeelding van Janny Lalkens

Op een kaart uit 1867 staat, dat er bij de Berkummerbrug ook een tol was. En aan de Wipstrik. En in Ittersum. Die bij de Wipstrik was die tol, waarvan ik eerder al dacht, dat er richting Heino of zoiets ook een tol moest zijn geweest.En ook daar staat er niet bij sinds wanneer.

Prachtig, dat er in 1 week zo veel gegevens over dit onderwerp zijn verzameld. Ria en Egbert, bedankt! Ik kan mijn kwartierstaat nu weer met een aantal namen aanvullen!

Iedereen een goed weekend.

afbeelding van Egbert_

Op een kaart uit 1915 staat een Tolhuis tussen Veecaten en Westenholte. In die looprichting, een eindje voorbij de Kroon. En ook gevonden op internet: Het voormalige tolhuis bij 'De Eendracht' werd in juni 19IO afgebroken (om plaats te maken voor de spoorlijn Kampen-Zwolle)

http://3.bp.blogspot.com/-gpR6jxyogRY/Tsi0TLQ0X-I/AAAAAAAACIU/evetWi-Qrnc/s1600/TKO%2BZwolle%2B100001.jpg

Is er meer bekend over dit Tolhuis, bestond het al in de tijd van Marten Geerlichs Backer?

afbeelding van ria van bessen

Nou, wat mij betreft is het klaar, deze zoektocht. Ik vind dat er best veel verhelderd is, bewezen is ondanks dat het in eerste instantie een beetje hopeloos leek. Voor mij tenminste ..

Een prettig weekend!

 

afbeelding van Janny Lalkens

Van dat Tolhuis bij Westenholte weet ik niets.

En de familie Snel uit Dalfsen duikt regelmatig op in zaken die in Zwollerkerspel spelen. Zo lees je iets en denk je dan vaak: hé, hier ook al? Misschien dat we door dit soort vondsten nog eens wat kunnen toevoegen aan de familie Snel. Vooral aan de tak uit Emmen.

afbeelding van ria van bessen

Ik had wel in Zwolle gezocht naar een mogelijke voogdijakte van Geerlig Jansen die in 1677 huwt, maar daarvan niets gevonden. Deze voogdij akte van zijn moeder gaf ook geen enkele aanleiding om te beseffen dat Jan Martens die Jan Backer is. 

Er wordt in de losliggende akte Zwollerkerspel op punt 6. wel een Jan Martens genoemd. Maar erboven was van alles geschreven over een broer van Gesien, al met al een tikkie warrig dus.

900 gls past precies bij deze afstammelingen van Geert Hendriks op 't Blick. Ze hadden nogal wat land ook.

De broer van Gesien, nl de voogd Jan Geerts huwt met Willemtjen Willems Snel - d.v. Willem Snel uit Dalfsen.

Alhoewel ik geen zoon Jan van Jan Geerts heb gevonden, maar wel een schoonzoon Jan Jansen. De laatste is je welbekend.

 

afbeelding van Janny Lalkens

Ommen, Rouveen, in Zwolle zelf.... Heel mooi, dat je die akte van 1664 hebt gevonden!  En dan nog wel in Zwolle zelf. Heel leerzaam, dus vooral als een boerderij in grensgebied staat: alle omliggende mogelijkheden/gemeentes doorzoeken.

Het zal hier toch wel gaan om dat Tolhuis tussen Den Ordel en De Route, zie ook kaart van Egbert.

Gisteren was ik eerst niet zo heel blij met een Jacob Jacobs Polter wonend aan De Dijk in Zwolle zelf, mogelijk neef VZ van Geerlich Jansen, maar als zijn moeder Gesien Geerts de momberstelling in Zwolle zelf laat opmaken, liepen er mogelijk toch lijntjes naar Zwolle, i.p.v. alleen naar Zwollerkerspel, Dalfsen, Ommen of Rouveen.

Gesien belooft de 6 onmondigen elk f 150,-  of zaken in natura. Ter waarde daarvan, denk ik.   Voor die tijd vind ik een erfenis van f 900,- als vadersdeel dat best veel.

afbeelding van ria van bessen

bericht 4

Geen voogdij in Zwollerkerspel, geen voogdij in Dalfsen.

Maar wel in Zwolle.

f162 dd 05-03-1664 - Gesien Geerts wed wijlen Jan Martensen heeft aan haar 6 onmondige kinderen m.n. Grietien, Jennegien, Geerlich, Hendrickien, Geert en Marten Jansen voor vaders erfdeel bewezen een bedde met zijn toebehoor met een kalfde veerse en ze verder op te voeden in kleding en reding. Maar als de moeder komt te sterven voor de uitzet is geschied dan zullen de kinderen in plaats daarvan elk kind genieten 100 daalder en ze stelt daarvoor als onderpand al haar goederen [die niet genoemd zijn]. Voogden Harmen Tonnissen Brouwer en Jan Geersen, zwak zijnde daarvoor deszelfs zoon Jan Jansen compareert.

afbeelding van Egbert_

Voor degenen die zelf op de kaart willen zien waar het Tolhuis was, hieronder een link naar een kaart van TenHave 1647:

http://gisopenbaar.overijssel.nl/viewer/app/cwk_thema/v1?layers=56052,56...

Overigens is de streek die vandaag de dag de Roete wordt genoemd meer Noord-West gelegen, meer richting Hasselt.

afbeelding van ria van bessen

bericht 3

Volgens mij hebben we de vader van Geert Jans ?

23 jan 1664

Willem Otten wed: int kerspel Ommen en Geesjen Geerts Jan Martens N.W. int Tolhuijs procl: gaan te Ommen. Sij moet erfuijtingh doen. na gesien erff: att gegeven op Roveen.

Ze heeft dus kinderen.

Hopelijk vind ik de voogdij ..

Ps Ik schreef eerder Jan Jansen Backer - maar bij opnieuw controle heet hij steeds Jan Backer.

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Maar .. volgens f132 dd 10 mei 1666 blijkt Geessien Geerts [eerder gehuwd met Jan Backer] hier dus getrouwd te zijn met Willem Otten. EN wonende aan het TOLHUIS

 

Pagina's