Lidmatenregister NH Gemeente Giethoorn/Geert Lamberts

DoorA.J. Holsappelop10/12/2017 - 22:21

Ik maak bij het zoeken naar voorouders dankbaar gebruik van het gedigitaliseerde Lidmatenboek van de Hervormde Gemeente te Giethoorn, dat ik via GeneaKnowHow heb gevonden. 'n Schat aan informatie!

In deze digitale versie worden echter afkortingen gebruikt, die nergens in het document verklaard worden. Het gaat om plaatsen van herkomst van mensen die in de gemeente als lidmaat worden opgenomen (met attestaties van elders). De meeste plaatsen kan ik wel thuis brengen. Maar bij één voorouder - Geert Lamberts, die op 20 april 1690 als lidmaat wordt bijgeschreven - staat de afkorting RTE als afkorting voor de plaats waar hij vandaan komt.

Overigens hoeft dat niet per se in de directe omgeving van Giethoorn te zijn, aangezien ik sterke aanwijzingen heb dat hij dezelfde persoon is als de persoon die elders "Twentsche Geert" wordt genoemd. Zijn kinderen krijgen als familienaam de aanduiding "Twent" of "van Ootmarsum" mee, en nemen later officieel de familienaam Smit aan.

Wie kan mij hierbij helpen?

Een vriendelijke groet,

Albert Jan Holsappel

Reacties

afbeelding van helen

Aan de Ronduite hebben nooit meer dan enkele huizen gestaan. (De kerk van Beulake was daar het dichtst bij.)

afbeelding van ria van bessen

Ronduite .. dan zou je in Wanneperveen moeten zijn.

afbeelding van A.J. Holsappel

Dat was ook mijn eerste gedachte, Ria. Aangezien de generatie daarna 'Van Ootmarsum' wordt genoemd, zou je eerder een link met die Twentse plaats verwachten. Misschien is Raalte een tussenstop geweest... Ronduite is ook geen logische optie, lijkt me, omdat dat geen zelfstandige kerkelijke gemeente is...

Wellicht biedt het originele lidmatenregister in het HCO uitkomst, tenzij ook daarin afkortingen worden gebruikt.

Maar dat ligt voorlopig even buiten mijn bereik, aangezien ik in Sliedrecht woon en het Lidmatenregister niet op zoekakten.nl te vinden is. Dat moet dus even wachten tot ik weer eens in de buurt van mijn geboortegrond ben...

afbeelding van ria van bessen

Afkomst Raalte is wel een beetje vreemd vanwege het feit dat hij als Twent of van Ootmarsum wordt aangeduid? Raalte is namelijk Salland.

Herkomst als lid uit Raalte kan prima, maar dan zou hij ingeschreven zijn in Raalte als lid of daar belijdenis hebben gedaan en die periode is helaas niet bewaard gebleven.

afbeelding van A.J. Holsappel

Hartelijk dank voor het meedenken! Weer een puzzelstukje gelegd... We gaan verder speuren!

Is die CD-ROM "Gietersen van Toen" overigens nog verkrijgbaar?

afbeelding van eppe

Volgens de CD van de heer Kruithof, Gietersen van toen, is RTE inderdaad Raalte

afbeelding van helen

Kan het misschien Raalte zijn?