Lenstra

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op06/01/2006 - 15:26

Ik heb een algemene vraag die er misschien toe kan leiden dat een zoekplaatje wordt opgelost!
Namelijk als volgt:
Klaasje Jans Lenstra, geboren 1777 in Ter Idzard een dochter van Jan Reinders en Hendrikje Reinders gehuwd in Ter Idzard, gem. Weststellingwerf ca. 1776> De beide ouders moeten, gelet op hun huwelijk, geboren zijn ca. 1750. De vragen zijn:
a- Hoe valt te verklaren dat de vader de achternaam Lenstra niet zelf gebruikt maar wel doorgeeft aan zijn dochter?
b- Heeft de naam Lenstra iets te maken met de rivier De Linde bij Wolvega?
c- Is er iemand die de genealogie Lenstra als voren bedoeld, of een fragment daarvan, in zijn of haar bezit heeft?
In gespannen afwachting, met vr.gr.
H.J.K

Reacties

afbeelding van Jan Krist

Beste Egbert,
O.k Egbert weer een stapje verder, bedankt. Ik ben (nog)niet zo handig met het opzoeken van bepaalde gegevens op Tresoar. Ik zal er wat meer op gaan oefenen of zal een voormalig conrector dat niet kunnen? Het computer gebruik doe ik nu ca. een jaar!

afbeelding van Egbert Lantinga

Beste Jan,
Belangrijk is waar jij de achternaam Lenstra vandaan hebt. Ik heb hem op internet gevonden bij een vermelding van de huwelijksakte van haar zoon Oebele Siegers Veenstra. Reinder Jans (Pit) te Wolvega zou de vader kunnen zijn van Jan Reinders omdat hij ook een zoon Hermannus liet dopen.
Wat in ieder geval vaststaat is dat Hendrikjen Reinders een dochter is van Reijnder Jans en Arentjen Meuwis, beiden overleden te Blesdijke voor 4 februari 1740 (bron: Authorisaties WSW). Zij was toen 9 jaar oud en had een broer Jan van 12 jaar. In dezelfde bron wordt zij in 1756 genoemd als vrouw van Jan Reijnders te Ter Idzard.

Groet,
Egbert

afbeelding van Jan Krist

Beste Egbert.
Jouw bovenstaand bericht heb ik aandachtig gelezen. Volgens jou moet ik dus zoeken naar de familie naam Piest. Dat heb ik inmiddels gedaan edoch op internet heb ik niets bruikbaars gevonden!Mijn vraag in deze heb ik ook gelanceerd op Tresoar. Van daaruit heb ik van collega Gerrit een zeer bruikbaar fragment ontvangen. Ik kom dan uit op ca. 1700 in Sonnega en omgeving. Ik verzoek je dit fragment te lezen! Er staat nl. ook nog bij dat verondersteld wordt dat de familie naam "Pit" moet zijn. En zo zit ik dus met de volgende familie namen: Lenstra, Piest/Pyst en Pit voor een persoon! Overigens weten we niet hoe de achternaam van Hendrikje Reinders is geëvalueerd. Mogelijk zijn Hendrikjen en Jan Reinders neef en nicht? Jan geboren te Sonnega en Hendrikje te de Blesse? Ik zal ook het Tresoar met een bericht verassen dat welhaast een puzzel lijkt te zijn.
Voor nieuwe inzichten in deze sta ik open!
Vr.gr.
H.J.K

afbeelding van Egbert Lantinga

Beste Jan,
Ik vermoed dat de achternaam Lenstra een verschrijving is in de huwelijksakte van haar zoon Oebele Siegers Veenstra. Haar broers Jan, Arent en Reinder voeren na 1811 de achternaam Piest (Pyst). Klaasje Jans had zelf ook de achternaam Piest volgens haar overlijdensakte (Steenwijkerwold 1848).

Groet,
Egbert