Leevenson in Oldenzaal

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op11/01/2006 - 12:16

Ik doe onderzoek naar de familie Levinson/Leve(e)nson/Levis(s)on in Nederland. De informatie die met hulp van anderen inmiddels verzameld is, is te vinden op mijn website

Is er iemand bereid om na te zoeken of Noach Leevenson, overlijdensakte in 1901 nr 123 te Oldenzaal, daar mogelijk in past?

Reacties

afbeelding van klijnjm

Ria, opnieuw geweldige informatie! Verrassend is dat Noach geboren is in Amsterdam. Ik heb steeds aangenomen dat de Leevensons uit Litouwen eerst naar Oldenzaal gekomen zijn en daarna naar Amsterdam en Dordrecht verhuisd zijn. Dan moet er mogelijk in Amsterdam nog meer te vinden zijn. Bedankt weer voor deze hulp,
Johan

afbeelding van ria van bessen

Hallo Johan,
Overlijden aangegeven op 21 mei 1901 door Mozes Leevenson 44 jr. slaapsteehouder en vader van de overledene wonende te Oldenzaal en door David Rozenberg 45 jr. koopman en wonende te Amsterdam van het overlijden van Noach Leevenson oud 10 jaar geboren te Amsterdam en wonende te Oldenzaal z.v. de 1e comparant en van Rebecka Becker, overleden op de 19e dezes maand des N.M. half zes in het huis staande in wijk A no. 690 waarvan akte en mede getekend door de 2e comparant aangezien de 1e comparant verklaarde geen schrijven te hebben geleerd.

afbeelding van ria van bessen

Hallo Johan, ik ben diep onder de indruk, wat een verhaal.
Ik hoop echt dat er een forumlid is die in de buurt van Oldenzaal woont en de moeite wilt nemen om even voor je in het Bevolkingsregister te kijken.
Ik wil graag voor diegene als tegendienst eventueel in Zwolle wat uitzoeken [voor hem of haar]
Met vriendelijke groeten, Ria van Bessen

afbeelding van klijnjm

Hallo Ria,
Zoals uit de website blijkt, ben ik samen met anderen, bezig om de nakomelingen van Nathan Leiwensohn en Jetta Kaplan terug te vinden. Dit joodse echtpaar vluchtte rond 1890 uit Klikow (Litouwen) naar Nederland en kwam waarschijnlijk allereerst in Oldenzaal terecht. Bekend zijn inmiddels de kinderen Mozes (*1858), Anna (1871) en David (*1872). Anna en David zijn uiteindelijk naar Amerika geemigreerd en hebben daar momenteel nog veel nakomelingen. Mozes is uiteindelijk in Dordrecht terecht gekomen. Een aantal nakomelingen hebben de tweede wereldoorlog overleefd en wonen nu nog deels in Dordrecht. Het vermoeden is echter dat het gezin Leiwensohn zoals dit in Oldenzaal aankwam groter geweest is (gezien ook het uiteen liggen van de geboortedata van Mozes en Anna en David). Mogelijk leefden/leven er in en rond Oldenzaal nog nakomelingen die we nog niet kennen. De naam Leiwensohn kent echter vele varianten: Le(e)venson, Levi(s)son, Leferson etc. en voor zijn echtgenote zowel in de voornaam en achternaam varianten: Jette/Jetta/Fromme/Frama/Frauw Kaplan/Kaplun/Kapelaan. Dit maakt het er niet echt makkelijk op!

In het algemeen is de vraag dus eigenlijk: hoe zag het gezin van Nathan Leiwensohn en Jetta Kaplan er rond 1890/1900 in Oldenzaal uit?
Een blik in het bevolkingsregister van Oldenzaal zou uitkomst kunnen bieden, maar zoals je de vorige keer al aangaf is dat niet in het HCO aanwezig.

Met vr. groet, Johan

afbeelding van ria van bessen

Hallo Johan, inderdaad werkt de website wel. Ik heb vanmorgen gekeken. Ik wil graag meehelpen om gegevens te verzamelen, dus zal ik bovenstaande akte bij mijn volgend bezoek aan Zwolle controleren. Als je nog meer hebt, schroom niet, mail me, dan kan ik dat in een keer doen.
Met vriendelijke groeten, Ria van Bessen

afbeelding van klijnjm

Ria, de website zoals in mijn bovenstaande bericht vermeld (home.hccnet.nl/jm.klijn/leferson), werkt wel. Er is inmiddels ook inhoudelijk het een en ander veranderd, mede dank zij je vorige informatie. Ik hoop dat je er bij een volgend bezoek nog een keer aan toekomt.
Groeten, Johan

afbeelding van ria van bessen

Hallo Johan, wat jammer, ik ben net vandaag in Zwolle geweest. Ik heb geprobeerd jouw website - zoals je me laatst vroeg - te bezoeken, maar het lukt niet. Eerst kwam ik er wel op en kon ik de namen die ik aanklikte niet openen en later kreeg ik een foutmelding.
Groeten Ria