Kleine veer

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op17/09/2002 - 01:07

Beste mensen,
Ik ben bezig met de genealogie van de fam van der KOlk een aantal van die familie zijn veerman gewwest op het kleine veer. Wie weet meer van het kleine Veer de geschiedenis en kan mij hieraan helpen
bijvoorbaat dank
Frans

[ 13 Februari 2003, 20:33: Bericht gewijzigd door: frans ]

Reacties

afbeelding van Janny Lalkens

Er is informatie verzameld voor een boek over het Kleine Veer. Kent u dit boek? De titel is "Het kleine of Oldeneler Veer    Een geschiedenis van eeuwen over de IJssel"  Schrijvers: Wim Coster, Wim Huijsmans, Bertus en Gerrit van der Kolk en Siem van der Weerd. Uitgave HCO Zwolle 2004.

Het boek ( 63 blz.) gaat niet specifiek over de scheepswerf die u noemt, maar wel o.a. over de familie Van der Kolk.

afbeelding van martvandervelden

Ik doe onderzoek naar de voormalige NV Van Der Velden's Scheepswerf "Het Zwartewater" te Zwolle (1921-1971) t.b.v. overdracht aan het HCO.

De Gebroeders Van Der Kolk / J. van der Kolk waren klant van deze scheepswerf. Onder andere werd rond 1928 de nieuwe motorveerboot "Kleine veer" gebouwd (er is een foto). Ook werd in (juni) 1940 werd een nieuwe veerboot gebouwd, en ook in 1946. De boten zijn ook in onderhoud geweest, ook na zinken mei 1940 en april 1945.

Later heeft op het veer ook een 'motorveerbootje' gevaren dat op bovengenoemde scheepswerf werd gebouwd voor het Zwolle-IJssel-kanaal in 1964.

De informatie is veelal handmatig bijgehouden voor 'eigen gebruik', soms zijn het nogal puzzels. Indien u aanvullende informatie heeft, heel graag.  Als u meer wilt weten ook gaarne bereid.

Ook is elke informatie over bovengenoemde scheepswerf en het personeel dat daar gewerkt heeft welkom.