Janna Johanna van der Horst

DoorHannaop01/07/2017 - 19:37

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen:

Ik zoek gegevens over Janna Johanna van der Horst. Deze Janna was getrouwd met Jan Bakker voor 1789. De kinderen die zij ter doop hebben gehouden zijn:

1. Jacoba Johanna, geboren 15 juli 1789 Langeholte/Zwolle, gedoopt 19 juli 1789 Broerekerk Zwolle

2. Antonia Johanna, geboren 9 april 1792 Haerst/Zwolle

3. Jan Harms Jans Backer, geboren 23 augustus 1793 Haerst/Zwolle, 1 september 1793 Broerekerk Zwolle

4. Arent Bakker, geboren 14 augustus 1795 Haerst/Zwolle, gedoopt 6 september 1795 Zwolle

5. geboren zoontje Bakker, geboren 16 juli 1797 Haerst/Zwolle, overleden 18 juli 1797 Zwolle

6. Derk Backer, geboren 10 april 1798 Niezijl/Groningen, gedoopt 15 april 1798 Niezijl/Groningen

7. Grietje Johanna Bakker, geboren 22 december 1799 Niezijl/Groningen, gedoopt 25 december 1799 Niezijl/Groningen

8. Sijtje Bakker, geboren 23 september 1805 Niezijl/Groningen

Janna Johanna van der Horst is op 48 jarige leeftijd overleden op 15 september 1806 in Ezumazijl/ Friesland en begraven in Anjum/Friesland.

Haar geboortejaar schat ik, gezien haar leeftijd van haar overlijden rond 1758, haar trouwjaar zal kort voor de geboorte van haar eerste kind zijn geweest, rond 1789.

Bij het trouwen van haar tweede dochter, Antonia in 1809, werd bekend dat dat zowel de grootouders als haar moeder al waren overleden, maar de namen van de grootouders onbekend waren. 

Je ziet dat Janna van der Horst een groot raadsel is, maar ik zou, als het kan het raadsel willen oplossen, want zijn is mijn directe voormoeder (7e generatie), via haar dochter Jacoba. Deze Jacoba was getrouwd met een franse luitenant van het leger van Napoleon en heeft meegelopen in de veldtocht naar Rusland.

Als ik kijk naar eventuele vernoemingen, zou ik denken dan een Arent haar vader was en een Johanna of Jacoba haar moeder, maar dat is giswerk. Alle hulp is welkom

Reacties

afbeelding van Janny Lalkens

Hanna,        het helpt mij wel eens bij ingewikkelde zoektochten met allerlei mensen  met dezelfde naam om vanaf vandaag terug te lezen naar vroegere berichten binnen zo'n onderwerp. Dan zijn nl. hopelijk inmiddels de "kinderfouten" er uit. Vanwege voortschrijdend inzicht.    ;)   Binnen dit onderwerp is het bijvoorbeeld dan belangrijk dat je die Jan Jansen de oude gaat lezen als nooit bestaand hebbend. Administratief foutje.

Ria, n.a.v. bericht 3: ik zat vanmorgen ook al te denken aan een apart onderwerp waarin plaats is voor iedereen die Gerrit Jansen  of Jan Gerrits heette in de 17e en 18e eeuw in Haerst. Maar ze kunnen ook wel naar het onderwerp Jan Engberts worden gezet. Nadeel van dat speciale onderwerp Gerrit Jansen/Jan Gerrits zou zijn : nog meer onderwerpen met toch raakvlakken met elkaar geeft ook versplintering.

Maar in het onderwerp Janna Johanna van der Horst kunnen we de kleermakersfamilie Van Haarst nu wel afsluiten, denk ik, want het raakvlak van de Van Haarstfamilie met de Van der Horsten ( in die beleningsakte van 1731) is nu wel duidelijk. Ik ben meer dan 10 jaar op het verkeerde been gezet door die foute toevoeging in 1731 van Jan Jansen de Oude. Daarom snapte ik dit hele gebeuren nooit. En daarom liet ik het ook maar mooi rusten. Wel blij, dat het nu duidelijk is geworden.

Eerlijk gezegd: ik heb de smaak te pakken, dus nu graag verder gaan met die Gerritten Jansen en Jannen Gerrits, maar dan in dat onderwerp over Jan Engberts.

En ik hoop ook ooit te weten te komen, wie Keisman is. Ik probeer al jaren die mensen met bijnamen in een buurtschap te plaatsen. Ze werden soms onder hun bijnaam begraven op Bergklooster. Voor die tijd kennelijk duidelijk genoeg, voor mij niet.

Mooi, dat die Gerrit Jansen X Aaltje Roelofs in Oldeneel geplaatst kunnen worden, dat scheelt al weer een echtpaar.

Mijn eigen belang bij die Gerritten te Haerst is dus de zoektocht naar de vader van Jacob Gerrits, hoewel ik de kans heel groot acht dat hij niet in Haerst is geboren. Maar in Dalfsen of zo. Maar goed, om dit dan te proberen definitief uit te sluiten..... Er zijn 3 Jacob Gerritsens gedoopt vanuit Haerst, allemaal na 1700, dus te jong om in 1717 te kunnen trouwen.

Elimineren is ook onderzoek. Inkoken, uitvlakken, wegstrepen, afvoeren, hoe je het ook noemt.

afbeelding van ria van bessen

Bericht 3

Om het niet te veel door elkaar te laten lopen, lijkt het me beter om in het andere topic Jan Engberts etc. verder te gaan met het uitzoeken van de roots van Gerrit Jansen de Snijder.. Mee eens?

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Gerrit Jansen en Aaltjen Roelofs. Zij is de dochter van Roelof Willemsen Dijk en Alfijt Geerligs. Haar familie staat vermeld in f272 10-10-1670. Dit stel woont in Oldeneel.

afbeelding van ria van bessen

Het is inderdaad veel informatie, Hanna.

Schrik niet, we zijn nog maar op de helft of zo ... [smiley] want uiteindelijk stam je ook af van Geesjen Jans...

*

Janny,

Dat Gerrit Jansen de kleermaker verder wordt uitgezocht heeft nog een 2e doel, voor mij tenminste.

Hij wordt nl. in plaats van Jan Egberts op t swarte waters klooster voogd van vaderszijde, vader = Egbert Klaassens hij was gehuwd met Jennegjen Jans, de zus van 'onze' Gerrit Jans.

Jan Egberts op t swarte water klooster was gehuwd met Aaltjen Jans. Jan is voogd als neef.

Jan Engberts was voogd bij Peter Jans. - Jan is voogd als aangehuwde oom - zie het andere topic.

afbeelding van Hanna

Zooo.....over informatie gesproken...ben er even van onder de indruk hihi. Heb zojuist alles maar even uitgeprint zodat ik alles na kan lezen (heel vaak dus) om er een beetje uit te komen van wie is wie. Ik wil iedereen voor al die informatie alvast bedanken. Ik had dit nooit verwacht....en ben er ontzettend blij mee! Vooral omdat ik er al een paar jaar mij afvroeg waar ze nu precies vandaan kwam en eindelijk de moed had om te vragen, je komt er dan toch weer achter dat je allemaal 'gelinkt' bent aan elkaar. Het is allemaal erg interessant (en ingewikkeld met al die zelfde namen)

afbeelding van Janny Lalkens

En Gerrit Jansen en Aaltien Roelofsen laten te Zwolle ook een Jan dopen, op 19 dec. 1669.

Dat was te verwachten als iemand zelf Gerrit Jansen heet. Of deze Jan Gerrits (gedoopt 1669) in 1701 met Dirkje Egberts trouwt, weet ik niet. Maar hij heeft dus wel een zus Machtelt. Ik weet niet, waar het echtpaar Gerrit Jansen/Aaltje Roelofsen woonde. In Haerst?

Dit echtpaar laat ook nog een Egbert dopen in Zwolle, op 13 okt. 1678 en op 2 febr. 1672 een Alfijdt. Mogelijk nog meer kinderen.

Dan was er de weduwnaar Gerrit Jansen te Haerst, die op 30-5-1676 hertrouwt met Marya Fredricks, je noemde hem al eens, Ria. Dat was niet de vader van Jan, Machtelt, Egbert en Alfijdt, want die laat in 1678 nog die Egbert dopen en dan heet zijn vrouw nog steeds Aaltjen Roelofs.

De Gerrit Jansen weduwnaar te Haerst gaat met die Marya Fredericks op 22 april 1676 in ondertrouw en op dezelfde dag regelt ene Geurt Jansen, weduwnaar te Haerst voor zijn enig kind Jan Geurts de voogdij. Jan Geurts ( ook wel eens gelezen als Jan Gerrits) heeft als moeder Mechtelt Tonnis. Of deze Geurt Jansen (= Gerrit Jansen?) een dochter Mechtelt heeft genoemd, weet ik nog niet. Voogden worden: Jan Derxen te Haerst, oud oom MZ en Hendrik Jansen te Oosterdalfsen aangehuwde oom VZ.

Ik zie dit uitstapje naar andere Jan Gerritsens en Gerrit Jansens te Haerst als een extra bewijs, dat we tot nu toe nog steeds goed zitten met de lijn voor het voorgeslacht van Janna Johanna van der Horst :

1. beginnend met Jan Rotgers, die in 1655 het leengoed op naam krijgt, dan

2. 1690 Jan Rotgers zijn zoon Gerrit Janssen, de niet-kleermaker

3. Jan Rotgers zijn kleinzoon Jan Gerrits wordt bij de belening overgeslagen, hij is net voor 1731 overleden, kan het land dus niet op naam krijgen.

4. achterkleinzoon van Jan Rotgers , nl.     Jan Janssen te Haerst , niet-kleermaker, krijgt het land op naam  in 1731 en 10 dagen later gaat het over naar de kleermakersfamilie Van Haarst, naar Jan Jansen van HaarstX Maria Gerrits Neuteboom, met als vader van Jan Jansen de kleermaker:  Gerrit Jansen, kleermaker. ( En niet: Jan Jansen, de oude als vader van JanJansen de Jonge, want Jan de oude is een verzinsel in de bron Leenregister van Lebuïnus.)

In feite zijn we nu binnen het onderwerp Gerrit Jansen de niet-kleermaker te Haerst, die verbonden was met Janna Johanna van der Horst ( zie vraagstelling) met de kleermakersfamilie Van Haarst bezig, maar ik denk dat het kan, want beide families komen dus voor in de overdracht van leengoed van Lebuïnus in 1731. De niet-kleermakers uit de vraagstelling hevelen dan land over naar de kleermakersfamilie Van Haarst en daar is dan de fout gemaakt, dat de kleermaker Jan Jansen de Jonge als vader een Jan Jansen de Oude krijgt, terwijl die "oude Jan Jansen " nergens te bekennen is in andere bronnen.

afbeelding van Janny Lalkens

Zo bekijk ik het ook, want alles klopt heel mooi, alleen dat Jan Jansen de Oude uit Lebuïnus gooit roet in het eten. Maar als je dat weglaat en je laat in 1701 Jan Gerrits direct na zijn huwelijk intrekken op dat erve van zijn schoonouders, dan kan hij "van hier" zijn in 1741 en op dat plekje sinds 1701 in 1741 precies 40 jaar wonen.

Op 8 april 1674 laten te Zwolle Gerrit Jansen en Aaltien Roelofsen een Machtelt dopen.

afbeelding van ria van bessen

Jan Jansen huwt als jm van Haarst met Maria Neuteboom Zwolle 25-04-1728

Zijn vader is zijn getuige.

Het doorslaggevend bewijs is voor mij, hij huwt als jm van Haarst, zijn vader leeft nog én dat het oudste kind van Jan vernoemd is naar zijn moeder nl Derkje.

In de pachtgevens is dus een fout gemaakt. Ik kan niet anders concluderen.

Bovendien heb ik wel meer fouten in deze registers gezien, ik kan je wel voorbeelden geven.

Jan Gerrits lijkt mij de zoon van Gerrit Jans de kleermaker,  en diens vader zou best Jan Jansen kunnen heten. Maar daar heb je niks aan. Het feit staat er, maar daarentegen is er niets wat onze zoektocht tegen spreekt, dan de conclusie dat er dus wel een fout is gemaakt.

 

afbeelding van Janny Lalkens

Bericht 2.

Alles klopt dus prachtig mooi, alleen wie was dan die Jan Jansen de Oude?  Jan Jansen ( die wij de Jonge noemen) had kort een zoontje Jan, gedoopt in 1740. Die beschrijving met daarin Jan Jansen de oude als vader van Jan Jansen de Jonge is uit 1731, dus die Jan uit 1740 doet dan nog niet mee. En met die Jan en Gerritdina/Berendina van Haarst klopt het gegeven dat Jan Jansen de Jonge hun grootvader was, als vader van hun vader Berend van Haarst.

Ik ga kijken naar Machteld. Er staat in begraafboek Bergklooster een keer, dat Keismans Machtelt is begraven  ( rond 1747, rode loop?) en ook een keer: Keismans Hendrik. Is dat dan Hendrik van Haarst? Ik heb nog niet naar exacte datums gekeken, maar ik weet dit uit herinnering en weet nog steeds niet, wie Keisman in Haerst was.

We hadden daar in Haerst toch ook in die tijd rond 1740 Machtelt , nichtje /oomzegster van Teunis Hendriks? Dat was uiteraard niet die Machteld die in 1694 trouwt, maar om te kijken of Keisman nog iets met die kleermakersfamilie heeft te maken, met de Van Haarsten dus, is het goed die jonge Machteld ook even te noemen. Die woonde daar toen ook met haar moeder en stiefvader, zo was dat toch? In 2011 deden we meen ik Teunis Hendriks.

Kan die Peter Stil, die in 1694 met Machtelt Gerrits trouwt, nog die Keisman uit Haerst zijn? En Hendrik hun zoon?

Aanvulling: VOT 1748 inwonend bij Gerrit Bos in Haerst ene Machtelt Evers, dus rond aug. 1748. En in 1748 woont te Haerst ook Willem Teunis, die met ene Machteltjen Peters getrouwd was, dus meerdere Machtelts in Haerst! Maar dit zijn geen Machtelt Gerritsens. Met een huwelijk in 1694 is het ook niet zeker dat die in 1748 nog leeft.

afbeelding van ria van bessen

Ja dat moet inderdaad de de Jonge zijn.

Kun je nakijken of Gerrit Jans de kleermaker ook een dochter Machteld heeft laten dopen? Ze huwt in 1694.

Pagina's