Jan Kortenhorst

Doordriesenop05/12/2009 - 16:24

Op zoek naar de vrouw van Jan Kortenhorst .Jan Teunissen Kortenhorst geboren te Vorchten 08-02-1702.Als zoon van Theunis Lucassen kortenhorst en Hadewich Jans van Essen. Broer van Maria Teunissen Kortenhorst *03-01-1706. Jan kreeg zijn kinderen te Raalte, waaronder Willem; Joannes; Maria; Berendina en Hendrina(1730-1738)

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Er is niet meer bekend over Wilm Jan Voomberg. Dat hij de toevoeging Voomberg heeft, zal zijn of valt aan te nemen vanwege het feit dat hij op het Voomberg introuwde middels de dochter van Gosen Arents. 

Als Jan Voomberg [hun oudste zoon] in ondertrouw staat dan wordt als voogd genoemd van VZ - Willem Kortenhorst. Dat is de verbinding met Wilm Jan op Voomberg. 

Oftewel middels de vader van Willem Kortenhorst - omdat er een geslacht tussen zit -  dus ene Jan Kortenhorst - die de broer óf de zwager moet zijn van Wilm Jan die met Janna Gosens trouwde. 

Dat is een andere benadering, maar zeer wel mogelijk.

Dat Wilm Jan op Voomberg de zoon zou zijn van Jan Kortenhorst x Hermpje Jans of de broer van Derk Kortenhorst is eventueel te baseren op het feit dat Jan Voomberg weer voogd is over de 2 onmondige kinderen van Derk Kortenhorst.

Maar waar je dan Willem Kortenhorst hierin moet plaatsen wordt me /is me niet duidelijk.

 

afbeelding van Joop Jansen

Ria,

Indrukwekkend zoals je elke keer weer puzzelstukjes op hun plaats weet te leggen. 

Ikzelf heb Derk Kortenhorst, gedoopt 5-8-1688 en Geertruit Wijten, gedoopt 9-7-1693 als voorouders en daarvan is zeker, dat Jan Jansen Kortenhorst en Harmken Jansen van Derk en Derk Wijten en Hendrikjen Willems van Geertruit weer de ouders zijn.

Dus ik leg me erbij neer dat we niet zeker weten dat de ouders van Willem Jan Kortenhorst (die getrouwd was met Janna Goosens) Jan Jansen Kortenhorst en Harmken Jansen zijn.

Joop groet

afbeelding van ria van bessen

bericht 3

Ik denk dat de oplossing verder in het verleden ligt. Omdat er sprake is van een 4e part van een tiende uit het erve Voomberg.

Van die tiende is sprake bij Jan Voomberg en Lucas Kortenhorst op 2 mei 1654.

En ook bij de erfdeling van de kinderen van Janna Goosens en haar man op 5-12-1749.

Een vierde part betekent dat er nog 3/4 parten in bezit zijn van anderen. Ook in 1654.

Lutgertje Derks en Teunis Uelderink bijvoorbeeld hebben een vierde part op 23-09-1723 die zij verkopen aan de Majoor Everhard Marienburg voor 225 gls. Lutgert Derks is een Klomp en was eerder gehuwd met ook een Teunis.

Maar ik heb geen idee of je dit verder wilt uitzoeken,  of daar interesse voor is.

 

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Wat betreft Willem de zoon van Jannes Herms op Balder. 

Op 2 febr 1718 volgens f 6 ORA Raalte dl 3 -  heeft Jannes Hermsen op den Balder [zijn vrouw is overleden]  als kinderen;  dochter Trijntje Jannesen [x Jannes Hendricksen], Hermen Jannessen, Derk Jannessen en Megtelt Jannessen - de laatste is gehuwd met Arent Peters en nog een dochter Mijnte Jannessen [x Jan Gerrits]. Zij maken een erfdeling. 

Geen Willem te bekennen.

afbeelding van ria van bessen

Op 5 dec 1749 worden als voogden aangesteld Willem op het kleine Wolthaer en Willem Kortenhorst over de onmondige kinderen van wijlen Willem Jan en wijlen Janna Goosens op Voomberg. De oudste zoon Jan is dan in ondertrouw met Derkje Malberg. Zijn nageslacht is bekend.

Willem op het kleine Wolthaar is Willem Gosens, de broer van Janna. Deze Willem hertr. Hermken Teunissen de wed. van Teunis Jansen Wolthaer volgens f 312 dd 25 juli 1733. Deze Willem is gedoopt Raalte 17-11-1700

Willem Kortenhorst is dan de voogd van Vaderszijde -  en dan komt het probleem.

Willem Kortenhorst is de broer van Johannes, Hendrina, Maria en Berendina Kortenhorst en die hebben als patroniem Jans. Volgens f59 dd 1-4-1751.  Willem trouwde met Janna Hendriks Kies[e]bos en koopt later het caterplaatsje Tomas.

Ik denk dat Willem Kortenhorst voogd als neef is. Niet als oom, hier zit een generatie tussen. 

Ik ken geen Jan Harms Kortenhorst

 

afbeelding van Joop Jansen

Klinkt idd heel logisch. Dank je wel voor de reaktie Ria.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kortenhorst/I261.php

PS zou dit de Willem kunnen zijn die trouwt met Janna Goosens ?

Volgens deze genealogie is het deze:

http://members.chello.nl/cfsmit2/smit/smit.htm#BM6045

Doopboek Raalte NG

03-03-1689 Willem  Jannes Harms Maria Henrix op den Balder te Linderte 

Joop groet

afbeelding van ria van bessen

In de voogdijakte van Jenneken Willems staat [volgens Jan Rientjes die deze aktes getranscribeerd heeft] bij de namen van de kinderen als patroniem Jans. En wordt de bestevader van de kinderen Jan Voomberg genoemd. De vader van Jenneken is een Willem. Zou dus Jan Jansen de man zijn van Jenneken Willems  - [lijkt mij]  de logische conclusie.

De naam van de overleden man van Jenneken Willems op Voomberg wordt niet vermeld, wel dat ze hertrouwt is met Gosen Arents. Gosen Arents treedt nog een keer als keurnoot op, maar verder over hem niet gevonden in het ORA. Zijn kinderen worden NG gedoopt in Raalte, maar het geslacht blijkt later RK te zijn.

Jenneken was dus nog jong toen ze weduwe werd. Haar familie is bekend. En daar is geen link naar Voomberg te vinden, wel naar grond in Pleegst. Waarop dus de koppeling gebaseerd Willem Voomberg en dochter Jenneken is me onduidelijk.Ze lijkt me , gezien haar familie, eerder de schoondochter van Jan Voomberg. 

 

afbeelding van Joop Jansen

Dank voor de reaktie Ria,

Jij zegt: Jenneken Willems op Voomberg was gehuwd met Jan - opa van de kinderen is Jan Voomberg.

Die opa is dan de vader van Jan, die eerder gehuwd was met Jenneken Willems ?

En de vader van Jenneken Willems is niet Willem Jans Voomberg, zoals in dat schema staat ?

Of is de vader van Jenneken tot op heden nog niet te traceren ?

Joop groet

afbeelding van ria van bessen

Nee, dat klopt volgens mij niet. Er blijkt nergens uit dat Jan Voomberg bezitter is van het erve.

Wel dat Marten Scaenekam zegt dat Jan ten Voombergh sijn knecht bier heeft laten brengen volgens ORA Raalte dl 1 akte dd 27-01-1657.

Dat Jan Voomberg ene Berent Gerrits voor schelm uitmaakt omdat Jan die Berent beschuldigt van het stelen van een plank en wel 's nachts. Berent voelt zich benadeelt in zijn goede naam en klaagt Jan Voomberg aan - akte dd 10-02-1655.

En dat Jan samen met Lucas Kortenhorst aangeklaagd wordt door ene Willem Clasen uit naam van Joachim Jansen betreffende een vierde part van de hele oftwel een halfscheid van de halven graven thijnden uit en over het goed den Voombergh genaamd -  akte dd 2-5-1654

Jenneken Willems op Voomberg was gehuwd met Jan - opa van de kinderen is Jan Voomberg. Jenneken haar zus is Maria Willems die gehuwd was met Cornelis Jans alias Nellis Avercamp.

Die ook voogd wordt over haar 4 kinderen Jan, Egbert, Hendrik en Anna. De andere voogd is Jan Jansen Kortenhorst.

Er is maar 1 vermelding in het ORA van Raalte van ene Willem op Voomberg op 14 dec 1658 die 2 gl en 8 st moet betalen en dat ook doet aan Gerhardt Rijnderink als volmachtiger van de desolate boedel van Adriaen Gelinck.

En volgens mij heeft Voomberg in Linderte ook niets te maken met Voomberg die in het dorp Raalte woont.

De namen van de kinderen van Jenneke Willems komen overeen met de namen van de kinderen van haar zus. Maria heeft ook een Egbertjen, een Anna, een Jenneken, een Fennigjen en een zoon Jan. Volgens ORA Raalte f142 dd 18 juni 1708 

Maria Willems x Nellis Jansen, Tonis Willems x Janna Tonis, Gosen Arens x Jenneken Willems én een Egbertje Berents x Arent Jansen en Derk Berents [kinderen van Berent Willems ?] verkopen aan Wijte Willems en zijn vrouw 3 stukken land gelegen in Pleegst in den Enck. Raalte dl 3 f496 dd 28-4-1706

AANVULLING

Janna Gosens enz. klopt wel - zij is de dochter van Gosen Arents op Voomberg

 

afbeelding van Joop Jansen

De naam Voomberg(h) komt in deze discussie nadrukkelijk aan bod. Op de volgende site zijn een aantal Voomberg(h) uit deze discussie aan elkaar te koppelen. 

https://www.nikhef.nl/~louk/VOOMB/generation1.html

1a. Jan (ten) Voembargh, geb. ca. 1605, ovl. na 20-10-1691, wordt in 1654 genoemd als bezitter van het goed de Voombergh in de buurtschap Linderte bij Raalte, is in 1655 keurnoot (gerechtsassessor), en treedt op 27-1-1657 op als gedaagde in een proces over bieraccijns te Raalte, terwijl de rentmeester van het kapittel van Deventer op 27-4-1686 panding op al zijn goed voor achterstallige betaling van zaad en groenpacht sedert 1661, procedeert in 1690 over chirurgijnsloon inzake zijn overleden zoon Hendrik, wordt op 20-10-1691 voor het laatst genoemd,[6] tr.NN.

Uit dit huwelijk:[7]

  • 1. Willem Jans Voombergh, geb. vóór ca. 1640, oudste zoon, erft de Voombergh waar hij en zijn nageslacht op blijven wonen tot in elk geval rond 1750. tr. vóór ca. 1690 NNHieruit verder nageslacht bekend, waaronder:[8]
  • a. Jenneke Willemsdr Voombergh, geb. vóór ca. 1690, tr. vóór ca. 1710 Goossen Arens. Hieruit:
  • aa. Janna Goossens, geb. vóór ca. 1710, tr. vóór 1732 Willem Jansz Voombergh, op de Voombergh. Hieruit:
  • aaa. Hermiena Voomberg, geb. 1731/32, ovl. Zwolle 23-7-1819 (oud 87 jaar), tr. Berend van Hof, geb. 1731/32, ovl. Zwolle 9-1-1820 (oud 88 jaar).

   

  Mijn vraag: zou dit kunnen kloppen?

  Joop groet

   

  Pagina's