Jan Kortenhorst

Doordriesenop05/12/2009 - 16:24

Op zoek naar de vrouw van Jan Kortenhorst .Jan Teunissen Kortenhorst geboren te Vorchten 08-02-1702.Als zoon van Theunis Lucassen kortenhorst en Hadewich Jans van Essen. Broer van Maria Teunissen Kortenhorst *03-01-1706. Jan kreeg zijn kinderen te Raalte, waaronder Willem; Joannes; Maria; Berendina en Hendrina(1730-1738)

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Gerrit Kortenhorst erft 3 morgen land van zijn oom Jan Wesselink volgens de 50e penning Heino op 4-12-1771. Ik neem aan dat hij dan die Gerrit is die met H.A. Kloosterman trouwde.

Aanvulling - hij staat vermeld in de VOT 1748 Heino op f 3 Dorper Rott als de zoon van Aaltjen Wesseling wed. Cortenhorst en zijn vrouw heet Hendrina Alberts.

Geen twijfel mogelijk dus. 

Ik heb deze Gerrit in mijn post dus verward met zijn neef Gerrit Kortenhorst alias Blankvoort.

Goed dat je aangaf dat het niet klopte. Bedankt!

afbeelding van ria van bessen

Ik denk dat je gelijk hebt. Maar ik kom er morgen even op terug, want het is me wat te laat. Er zijn een aantal zaken onduidelijk.

 

 

 

afbeelding van Mieke Fokkert

Ria,

Jeschrijft in je bericht van 29-06-2018 dat Gerrit Kortenhorst, gedoopt op 02-12-1708 een zoon is van Hermen Blankvoort. In mijn gegevens staat echter dat deze Gerrit, gedoopt (NG) te Heino op die datum een zoon is van Hendrick Cortenhorst. Deze vader Hendrick Cortenhorst was gehuwd met Aaltje Wesselink. Gerrit Kortenhorst is begraven op 16 April 1779 te Heino en was inderdaad getrouwd met Hendrina Alberts Kloosterman.

Dank voor alle 'goede' info die je geeft op dit Forum,   Mieke

afbeelding van Joop Jansen

Bedankt Ria,

De info van Gerrit had ik van de kortenhorst.info site, maar ik begrijp uit voorgaande reacties, dat die site niet helemaal betrouwbaar is wat genealogische gegevens betreft.

Joop groet

 

 

afbeelding van ria van bessen

Volgens mij zijn de aktes niet online in te zien, maar je zou eens bij de Hist. Ver. Raalte kunnen informeren.

Gerrit Kortenhorst de zoon van Derk huwt te Amsterdam 6 nov 1761  met Aaltje Teunisz, jd van Doesburg. 

Gerrit Kortenhorst x Hendrina Alberts Kloosterman hebben geen kinderen. Ik weet niet hoe je aan die informatie komt. Maar dit echtpaar maakt een testament te Heino op 25 mrt 1779 en legateren al hun bezittingen aan diverse nichten en neven. Hendrina is de zus van Jan Alberts Kloosterman en hij huwde met Asselina van der Vegt. Kloosterman komt uit Dalfsen. En deze Kortenhorst ook. Hij is trouwens de zoon van Hermen Blankvoort alias Kortenhorst en gedoopt 2-12-1708 en overleden voor 12 mei 1779

Een heel andere tak.

afbeelding van Joop Jansen

Ria geweldig bedankt voor deze info.

Moet je voor die ORA's naar Zwolle om die in te zien of zijn ze ergens online in te zien ?

PS ik vond nog dit:

Gerrit Kortenhorst is geboren in 1727, aan Derk Kortenhorst en Geertruida Kortenhorst (geboren Wijten).

Gerrit trouwde met Hendrina Kortenhorst (geboren Kloostermans).

Zij hadden een zoon: Hendrik Kortenhorst.

Gerrit is overleden in 1789, op 62 jarige leeftijd.

Joop groet

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Ik denk dat Jan Jansen Kortenhorst ook nog een zoon Willem heeft, die als Willem Kortenhorst door het leven gaat. Gezien het patroniem van Jan J. Kortenhorst zijn vrouw zou dat goed mogelijk zijn. 

Jan Jansen Kortenhorst is voogd over de kinderen van Jenneke Willems op Voomberg - zij hertr. met Goosen Arents. Zij heeft 4 kinderen nl Jan, Egbert, Hendrik en Anna. Hun grootvader is Jan Voomberg. Dit volgens f32 dd 13-09-1695 ORA Raalte.

De andere voogd heet Nellis Avercamp, hij is gehuwd met Maria Willems [is zij de zus van Jenneke?]. Dan zou Jan Jansen Kortenhorst de zwager zijn van Jenneke Willems oftewel de broer van haar man. Maar zijn vrouw heeft ook het patroniem Willems, dus ligt het wat ingewikkeld.

afbeelding van ria van bessen

Derk Kortenhorst x Geertrui Wijten. Hun zoon Jan is bewezen zoon van dit echtpaar volgens f449 dd 16-3-1747. In deze akte neemt Jan [in huwelijk nemende Janna Wilems Herbrink] aan om zijn moeder Geertruit Wijten weduwe van Derk Kortenhorst te verzorgen tot haar dood toe en daarna ordentelijk te laten begraven. Het aanstaande echtpaar krijgt de halfscheid van haar bezittingen en na haar dood de andere helft en ze nemen haar schulden over die bestaan uit 200 gls aan de Hr Brouwer en 50 gls aan de wed Avermars. Over de 2 onmondige kinderen Gerrit en Hendrina worden voogden gesteld. Dat zijn Hendrik Roelofs en Jan Voomberg. Gerrit krijgt 50 gulden en Hendrina 50 gls met een bed en toebehoren. 

Gerrit Kortenhorst huwt als zijnde Gereformeerd [!] te Amsterdam 6-11-1761 en 34 jaar oud en zijn moeder is Geertruid Weijten wont te Raalte [onder]trouw Amsterdam dtb nr 605 f395

Hendrina huwt RK 1-12-1755 Hoornsteeg Thomas Jacson en laat ook RK kinderen dopen Hoornsteeg Zwolle.

Er is geen akte te vinden van Jan Jans Kortenhorst x Harmpje Jans waarin hun kinderen worden genoemd. Maar op basis van het NG doopboek Raalte is er dus wel een zoon Derk. 

En ja, inderdaad niet dezelfde voorouders.  Jan Lucas en daarna Jan Jans hebben alleen dezelfde vrouw gehuwd nl Derkje Herms.

Het is daarom ook goed mogelijk dat Derkje op het erve Kortenhorst boerde of haar vader. 

 

 

afbeelding van Joop Jansen

Ria, hartelijk dank voor de snelle reactie

Vraagje: Jan Jansen neemt de naam Kortenhorst over?

Betekent dit dat Jan Jansen Kortenhorst geen "echte" Kortenhorst was ? En dat Jan Lucas Kortenhorst en Jan Jansen Kortenhorst dus geen gezamenlijke voorouder hebben ?

Joop groet

 

afbeelding van ria van bessen

Ik heb geen overzicht voor je, wel eventueel aktes ter aanvulling. Maar als ik me goed herinner heeft Ton de gegevens op internet gezet. 

Derkje Herms was eerder gehuwd met Jan Lucas Kortenhorst - uit dit huwelijk 4 kinderen. Maria, Teuntje, Lucas en Jan - volgens de voogdijakte ORA Raalte invnr. 2 f143 dd 29-4-1680

Derkje Herms hertr. met Jan Jansen - geen kinderen gevonden.

Jan Jansen neemt de naam Kortenhorst over?. Hij hertr. met Harmpje Jansen.

Uit dit huwelijk Derk gedoopt NG 5-8-1688, Hendrikje op 9-3-1690, Henderina op 16-10-1698

Pagina's