Jan Harms van Ootmarsum c.s

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op16/08/2005 - 16:41

In mijn bericht van 5 juli jl.vermeldde ik dat Jan Harms van Ootmarsum huwde met Hendrikje Thems te Steenwijk op 6 mei 1770 te Steenwijk. Jan zijn vader heette dus Harm. Zoeken in Steenwijker boeken leverde niets op. Een tip van de heer Achterberg uit Hengelo wees in de richting van de directe omgeving van Steenwijk. Zo in de geest van in Meppel of zo woonden of wonen personen die van Ootmarsum heetten resp. heten. In Meppel ben ik niemand met die naam tegengekomen dus keek ik uit ballorigheid maar eens in Giethoorn en zie daar: ik kom tegen Harm Geerts van Ootmarsum gehuwd met Lammigje Harmens Broek op 10.10.1744. Deze uitkomst kan precies passen in het plaatje. Zowel wat de datum betreft als de naam van de vader. Beiden, Harm en Lammigje, moeten geboren zijn ca. 1718. Helaas in ieder geval is Harm niet in Giethoorn geboren. Ook van Lammigje vind ik in Giethoorn verder niets. Evenmin kan ik de kinderen traceren en dat is nu eigenlijk voor een sluitend bewijs wel noodzakelijk.
Zou het nu zo kunnen zijn dat hier de weg naar Ootmarsum begint als de bakermat?
Misschien kan mevr. Ria Besseling een handje helpen? Ik hoop het van harte!!

Reacties

afbeelding van Wiecher Ponne

Jan,

Met de families Tinge(n)/Tenge(n) en Jurriaans kan ik je helaas niet helpen. Hier heb ik geen gegevens van.

Wiecher Ponne

afbeelding van Jan Krist

Beste Wiecher,
O.K Wiecher dus toch de genealogie! Ik heb een vraagje aan je. Marrichje Rykus/Rikus/Riekus Tingen moet geboren zijn in Giethoorn ca. 1744. Zij was gehuwd met Hendrik Jurriaans op 12.06.1774 te Steenwijk. Uit dit huwelijk de volgende kinderen:
Tiementien,geb. 20.04.1777
Hendrikje, geb. 26.09.1779
Geesje, geb. 27.01.1782
Willemina, geb. 21.03.1784
Geertje, geb. 10.11.1788
Getuige Aeltjen Rijkens
Margien w.s uit Rijkent Wijchers Tenge/Tinge en
Tiementie Hendriks, beiden geboren ca. 1717 en gehuwd in Giethoorn op 16.01.1742.
In Giethoorn is op 03.02.1811 overleden ene Wicher Riekent Tengen mogelijk komt hij uit deze familie op de een of andere manier?
Ik ben zeer geïnteresseerd in de genealogie van deze turfgravers familie. Trouwens met Hendrik Jurriaans kan ik ook geen kant uit. Ik heb hem voorlopig gehouden afkomstig te zijn uit Wanneperveen wat immers dicht tegen Giethoorn aanligt en in de vervening een belangrijke rol speelde! Wellicht vind je deze kwestie interessant genoeg om te bezien of er van jouw kant een oplossing kan komen. Van Hendrik Jurriaans weet ik nog te melden dat hij overleden is te Steenwijk op 09.03.1793. Marrichje is hertrouwd met Daniel Nijenhuis. Ze is overleden op 84 jarige leeftijd maar heeft geen geurvlag achter gelaten!

afbeelding van Wiecher Ponne

Mijn interesse gaat momenteel vooral uit naar de genealogie van enkele Gieterse families (en hun onderlinge verwantschap),die met de vervening mee in Friesland en later ook bij Dedemsvaart zijn terecht gekomen.

Wiecher Ponne

afbeelding van Jan Krist

Beste Wiecher Ponne
Laten we het nog eens een keer hebben over de familie Ootmarsum te Giethoorn! Ik heb de discussie gevolgd die je met Egbert heb gevoerd. Je zei toen ook dat deze zaak jouw interesseerde omdat je er mee bezig was. Ik zal graag vernemen in welk opzicht je er mee bezig bent, is het de geschiedenis of is het de genealogie?
Graag een reactie!
H.J.K

afbeelding van Wiecher Ponne

Beste Egbert,

Heel erg bedankt voor de link naar je overzicht van de belastingregisters van Giethoorn. Helaas bieden die voor 'ons probleem' van de vader van Twentse Geert net als voor jou ook voor mij geen oplossing.

Groet,
Wiecher

afbeelding van Egbert Lantinga

Beste Wiecher,
Ik heb alles nog weer eens een keer op een rijtje gezet, maar ik kom er niet uit m.b.v. de kerkboeken en de namen van de hoofdbewoners in de diverse belastingregisters. Zie: http://members.lycos.co.uk/lantinga/newpage.html

Groet,
Egbert

afbeelding van Wiecher Ponne

Forumgenoten,

Ik ben nieuw in deze groep en bij het doorneuzen van eerdere bijdragen stuitte ik op de discussie rond de familie Van Ootmarsum. Dat interesseerde mij omdat ik me ook al eens met deze familie heb bezig gehouden.
Wat me opviel was dat Egbert Lantinga eerst een Harmen Twent (1682 Vuurstedenregister) noemt als mogelijke vader van Twentse Geert (van Ootmarsum) en later Lambert Geerts (Wever) (Zoutgeld 1693-1701). Of zie ik dit verkeerd? Aldert Aalderson noemt Harmen als vader van Geert Herms Twent (Twentse Geert)(* ca 1665).
Ik neig er ook toe dat Harmen Twent de vader is.

Dan de kinderen van Twentse Geert en Coopje Jacobs. Van de door Egbert Lantinga genoemde kinderen die in Giethoorn zijn gedoopt heeft de eerste (Jan) als vader Gerrit Lamberts en en hebben de nummers 7 en 8 (Sara en Isaac) als vader Geert Lamberts, terwijl de overige zes kinderen als vader Twentse Geert hebben. Het is volgens mij nog maar de vraag of die drie kinderen van Gerrit (Geert) Lamberts in dit rijtje kinderen van Twentse Geert van Ootmarsum thuis horen. Het is wat eigenaardig dat zij een vader met een wat andere naam hebben en het is immers mogelijk dat de vader niet Geert Lamberts maar Geert Harm(en)s is. (Sommige genealogieën noemen trouwens als vader van Geert : Derk van Ootmarsum)
Dan is er waarschijnlijk nog een kind van Twentse Geert, want op 1 december 1737 huwt Jan Jansen Schut als weduwnaar van Geesje Geerts van Ootmarsen met Annigje Berends Kolk. Doop en huwelijk van Geesje heb ik helaas niet kunnen vinden.

Wiecher Ponne

afbeelding van Jan Krist

Albert!
Zeer hartelijk dank voor jouw reactie!
Ik ben je zeer erkentelijk. Zo lijkt het er op dat ik stap voor stap bij de oorsprong ben gekomen! Mocht je nog iets te binnen schieten dan zal ik dat graag vernemen. Trouwens, Aberson is toch een Schots geslacht, het zal best lastig zijn om familieonderzoek te doen?
H.J.K

afbeelding van Albert Aalderson

Hallo Jan,

Ten aanzien van de genealogie van Ootmarsum kwam ik nog de volgende reeks tegen:

Harmen geboren ca.1638 te Ootmarsum ?
vader van:

Geert Herms Twent (Twentse Geert) geb.ca. 1665
gehuwd met Coopje Jacobs
ouders van 9 kinderen waaronder

Harmen Geerts van Ootmarsum (Twent) geb.ca. 1696 te Giethoorn. Gehuwd 20-10-1744 te Giethoorn met
Lammigje Harmens Broek
ouders van:

Jan Harms van Ootmarsum geb. 1745
huwde te Steenwijk 27-5-1770 met
Hendrikje Thems geb. 1747 en overl.1821 te Steenwijk.
Ze hadden 1 kind een zoon:

Hendrik Jan Broekhuis geb. 16 januari 1780.

Hartelijke groet Albert

afbeelding van Jan Krist

Geachte heer Egbert Lantinga.
Zeer hartelijk dank voor uw reaktie dd. 18 sept. jl. Alhoewel de kwestie Twentse Geert en Harmen Geerts van Ootmarsum ( zie Uw voorgaande bijdragen)niet tot uw genealogie behoren hoop ik intussen toch dat U deze kwestie niet zult laten rusten. Alle aanwijzingen zijn zeer welkom.
Vriend. groet Jan Krist

Pagina's