Jan Egberts van Berkum X Geertje Jans, Zwolle 1709

DoorJacquelineop29/07/2011 - 18:35

Uit een vandaag door mij ontvangen parenteel van Egbert Petrus van Berkum het volgende:


Quote:
I. Egbert Petrus van Berkum. Egbert is overleden. Egbert trouwde in 1666 met Maria Jans. Maria is overleden.
Kind van Egbert en Maria:
1. Hendrik Petrus Jan Egberts, geboren omstreeks 1697 in Zwolle. Volgt II.
II. Hendrik Petrus Jan Egberts. is geboren omstreeks 1697 in Zwolle, zoon van Egbert Petrus van Berkum (zie I) en Maria Jans. Hendrik is overleden. Hendrik begon een relatie met Geertje Jans. Geertje is overleden.
Kind van Hendrik en Geertje:
1. Petrus Jansz. van Berkum, gedoopt op 06-11-1709 in Zwolle volgt III.

Deze Petrus Jansz. van Berkum trouwt 07-04-1737 in Hoorn met Dirkje Jacobus Dekker. Zijn doopdatum komt uit het archief van Hoorn.

Het nageslacht in Hoorn is in ieder geval RK, en de enige doop in Zwolle op de aangegeven datum is dat idd ook:

Quote:
06-11-1709 wordt te RK Hoornsteeg gedoopt Petrus Aloysius van Berckem, zoon van Joan Egberts van Berckem en Geertje en dan volgt er iets wat ik niet kan lezen - zou iemand mij kunnen vertellen wat er staat?

Afgaande op deze doop, lijkt in het parenteel e.e.a. door elkaar gehusseld? Ook zonder de doop is al duidelijk, dat iemand die ca. 1697 is geboren, in 1709 geen kind kan dopen.

Ik probeer het huwelijk van Jan Egberts en Geertje te vinden, dat is nog niet gelukt.

Een Jan Berents trouwt te Zwolle NG in 1701 met een Grietje Berents. Ik dacht even dat zij het misschien waren, maar toen vond ik een doop van hen vrijwel gelijk met een doop van het andere echtpaar. Deze:

Quote:
Zwolle NG 22-11-1712 Hendrik Jan Egberts Geertje Janssen

Weet iemand iets meer over deze familie?

groeten van Jacqueline

Reacties

afbeelding van toontjelager

Bedankt voor de info.

Me vriendelijke groet.

afbeelding van toontjelager

Bedankt voor de info,ga ermee aan de slag.

Met vriendelijke groet.

afbeelding van Mark

Beste Anton,

De gegevens zijn inmiddels ook online te vinden op www.koeckoek.nl waar zeer veel informatie over deze familie is te vinden. Ik stam driemaal van de Koekkoeken af en heb veel aan het verrichte onderzoek gehad.

Veel succes en groet,

Mark

 

afbeelding van ria van bessen

Egbert Peters die huwt als wedr. w. te Haarst heeft geen kinderen wanneer hij hertrouwd.

In Zwolle én in Zwollerkerspel zit geen erfuiting rond die tijd. Wél laat een Egbert Peters op Suithem op 1 juli 1683 een dochter Lowijsjen te Windesheim dopen. Hij zou dezelfde kunnen zijn die op 12 jan 1685 een dochter Maria RK laat dopen in de Koestraat als Egberti van Berchom en Margaretae.

Egbert Peters huwt te Windesheim op attest van Swolle en Heino als wedr. van Haerst met Grietien Berents jd te Heino en wonende op Suithem op 17 april 1681 - Bron: NH trouw Windesheim RBSO 819 f302.

Hij kan ook dezelfde zijn als die Egbert Pieterse van Berckum jm van swolle w. op den Ordel en gehuwd met Maria Jans uit Wijhe NG Zwolle 12 mei 1666. Maar dan heeft hij geen kinderen uit dat huwelijk gekregen. En valt deze dus af als kandidaat voor.

afbeelding van toontjelager

Geachte Mark,

Wellicht een beetje als de bekende mostert na de maaltijd maar ik wil u toch wat vragen over uw Sophia van Berkum.

Ik kwam er recentelijk achter dat ook dit voorouders van mij zijn en wel via de Berent Lamberts Koukouck.

Zij kregen 8 kinderen waarvan hun dochter Hendrika geb in 1779 en R.K gedoopt op 30-01-1779 te Vaasen.Deze dochter had een verhouding met Hedricus Jans Hagen. Hieruit is een zoon geboren te weten Lammert (Lambertus) welke is gedoopt te Duistervoorde op 17-04-1802 .Op zijn doopinschrijving staat ook vermeld:Lambertus: filius spurius Henricus Hagen en Henrica Koekoeks.
Het filius Spurius betekent : onwettig kind.
Dit betekent dat Henricus Hagen en Hendrica Koekoek(S) NIET GETROUWD WAREN.

Mijn vraag is:Mag ik de gegevens welke u hier heeft staan overnemen t.b.v. mijn stamboom?En waar kan ik dan de DTBs vinden van deze van Berkums zodat ik die ook kan opnemen in mijn stamboom? Ik neem n.l NOOIT wat over van anderen zonder dat ik daar toestemming voor vraag.

Met vriendelijke groet,

Anton Hagen.

Den Helder.

afbeelding van P.P.

Beste Mark,

Aloijsia is gedoopt op 07-07-1682 in de Koestraat.

ouders:Joannes en Gertrudis, gezien de verklaring voor het gerecht van Peter van Berkum en Jan Sle op  26 mei 1742 moet dit Egbert zijn. Deze fout in het doopboek is waarschijnlijk de reden dat zij een verklaring afleggen.

Peter is een neef en Jan Sle is een aangetrouwdew neef

Bron:Retroacta  Voornaam:Egbert  Achternaam:Peters  Aangenomen:Nee Datum: 1681-03-05

Tekst: 
weduwnaar, wonende te Haerst, gaat in ondertrouw met Griettien Berents (de procl. gaan te Heino)

Toegangsnummer: 
0709 Doop-, trouw- en begraafboeken (dtb, retroacta van de burgerlijke stand) in Zwolle en Zwollerkerspel Inventarisnummer:725

NL-ZlHCO_0709_725_0151.jpg  ; trouwt 17-04-1682 te Windesheim

groet

Paul

afbeelding van Mark

Beste Jacqueline,
Inderdaad, dank je wel! Zie ook mijn separate hypothese over de ouders van Egbert Pieters van Berckum.
Dat een oude man hertrouwt is niet onlogisch; er was hoe dan ook een vrouw nodig om het huishouden te doen en de trouwerij zal weinig te maken hebben met een "late liefde". Dat beide halfbroers in 1742 niet meer leven is ook een aanwijzing dat Alowijsea uit een jonger huwelijk is dan zij. Ik zal hierop de doopboeken nog eens nalopen.
Voor het huwelijk op dezelfde dag heb ik een nogal onromantische maar niet onwaarschijnlijke verklaring. Er moesten kosten voor het onvermijdelijke huwelijksfeest worden gemaakt, en die konden zo worden gedeeld.
Groet,
Mark

afbeelding van Jacqueline

Hallo Mark,

Het enige wat ik nog wil toevoegen is dat Janny op 31 juli nog een huwende weduwnaar Egbert van Berckum noemt; ik geloof niet dat ik nog heb nagekeken of of dit de juiste is


Quote:
Ik had een huwelijk gevonden van een Egbert van Berckum, weduwnaar en Catrina Starckebom J.D.
Haar getuigen de vrouw van Jan van Berckum en Hend: van Berckum. Ze zijn 27 april 1697 ( 727/138) op het Stadthuis getrouwd. Hij heeft een erfuiting gedaan, die ik in Zwollerkerspel niet kon vinden, dus hij zal dat mogelijk in Zwolle hebben laten registreren. Vanwege dat stadhuis dacht ik aan een katholiek huwelijk, wat dan meen ik toch ook nog in de NG trouwboeken moest worden genoteerd. De attestatie werd meegegeven voor het stadhuis.

Zo ja, dan heb je de naam van de moeder van Alowijsea?
Ik vond het destijds wel heel toevallig dat het dezelfde trouwdatum is als die van Jan Egberts van Berckum.
Ik heb me er verder niet meer in verdiept, het was voor mij een zijweggetje op de eigenlijke Van Berkum-speurtocht. (Die overigens ook nog steeds niet verder is gevorderd. Teveel hooi op de genealogische vork, te ver van Zwolle, fulltime baan...)

groeten van Jacqueline

afbeelding van Mark

Allen,
Ik heb met veel plezier de wisseling over de Van Berckums gelezen. Veel nieuwe informatie voor mij. Combinatie van de gegevens met "mijn" Sophie Egbers van Berkum (1743-1805) leidt tot de volgende opstelling. Graag oor ik of hier nog aanvullingen/correcties op zijn.
Met vriendelijke groet
Mark Slinkman

I. Egbert Pieterse van Berckum, geb. te Zwolle, tr. (1) te Zwolle op 12 mei 1666 met Maria Jans, geb. te Wijhe.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
1. Jan Egberts van Berckum, geb. te Zwolle circa 1667, ovl. na 26 mei 1742, volgt IIa [blz. ].
2. Theodorus (Derk) Egberts van Berckum, ovl. voor 26 mei 1742, volgt IIb [blz. ].

Egbert Pieterse van Berckum, tr. (2) met N N.
Uit dit huwelijk een dochter:
1. Alowijsea van Berckum, ovl. te ter Gouw in 1742.

Generatie II

IIa. Jan Egberts van Berckum , zn. van Egbert Pieterse van Berckum (I) [blz. ] en Maria Jans, geb. te Zwolle circa 1667, ovl. na 26 mei 1742, otr. te Zwolle op 27 mrt 1697, tr. te Zwolle op 27 apr 1697 (getuigen: de wed: van Adolph Caneel en huijsvrouw van Jeremias Grontman), kerk.huw. te Zwolle in mei 1697 (getuigen: Maria van Blockhoven en Hadwina Jans) met Geertje Jans, begr. te Zwolle op 17 feb 1741.
Uit dit huwelijk 5 kinderen:
1. Petrus Jans van Berckum, ged. te Zwolle op 25 sep 1698, ovl. te Zwolle voor 6 nov 1709.
2. Hendrick Jans van Berckum.
3. Petrus Jans van Berckum, ged. te Zwolle op 6 nov 1709, tr. te Hoorn op 7 apr 1737 met Dirkje Jacobus Dekker.
4. Maria (Marigien) Jans van Berckum.
5. Jan Jansen van Berckum.

IIb. Theodorus (Derk) Egberts van Berckum , zn. van Egbert Pieterse van Berckum (I) [blz. ] en Maria Jans, ovl. voor 26 mei 1742, tr. met Janna Teunis.
Uit dit huwelijk 6 kinderen:
1. Peter van Berckum.
2. Gerrit van Berckum.
3. Berent van Berckum.
4. Egbertus van Berkum, volgt III
5. Maria van Berckum, ovl. na 12 feb 1745.
6. Grietien van Berckum.

Generatie III

III. Egbertus van Berkum , zn. van Theodorus (Derk) Egberts van Berckum (IIb) [blz. ] en Janna Teunis, landbouwer op Zwanenberg onder Wijhe, gehuwd met Anna Jansen.
Uit dit huwelijk (in ieder geval) 2 kinderen:
1. Sophia Maria (Sophie) Egbers van Berkum, ged. RK te Wijhe op 12 sep 1743 (getuige: Sophia Elizabetha van den Zwanenberg cujus loco levabat Anna Maria Wolters), ovl. te Epe op 4 dec 1805, begr. te Epe op 10 dec 1805, tr. te Epe op 3 mei 1767, kerk.huw. (RK) te Vaassen op 30 apr 1767 met Berent Lamberts Koukouck , zn. van Lambert Aalberts Koukouck en Hermina Berents, RK. Uit dit huwelijk een zoon.
2. Theodorus van Berkum, ged. te Wijhe op 12 feb 1745 (getuige: Maria van Berkum cujus loco suscepit Hermina Roelofsen van 't Veer).

afbeelding van Janny Lalkens

Hallo Jacqueline

Vermoedelijk is de Petrus uit 1698 dus overleden voor nov. 1709 en dan is de Peter uit de akte van 1742 de Peter Aloysius uit 1709.

En bij Jan Egberts en Geertie dus ook al zo'n dubbel kerkelijk huwelijk: Ng "voor de wet" en dan RK, wat hun eigenlijke keuze was.

Dat er veel Van Berkums waren, wist ik. Maar zo veel..... Nee. Overigens had ik ook een overgrootmoeder Van Berkum. Nazaat van Remmelt Jans van Berkum. Uit de Velthoek. Hij ook al.

Hartelijke groeten, Janny

[ 01. Augustus 2011, 01:28: Bericht gewijzigd door: Janny Lalkens ]

Pagina's