IJmenschot onder Tongeren

DoorMarkop05/03/2014 - 12:39

Beste forumleden,

Onderstaande opstelling heb ik samengesteld van de bewoners van 't IJmenschot. Is er meer informatie over hun voorgeslacht? Genealogische gegevens tot eind 19e eeuw heb ik overigens voor geinteresseerden.

Met dank en groet

Mark

 

Generatie I

I. Antony Neulen op 't IJmeschot, bouwman op 't IJmenschot, tr. met

   Gerarda (Gergjen) Hendrix.

                 Uit dit huwelijk een zoon:

1.              Wilhelmus (Willem) Teunissen IJmenschot, ged. te Wijhe op 29 sep 1724, ovl. (hoogstens 86 jaar oud) voor 1811, volgt II.

 

Generatie II

II. Wilhelmus (Willem) Teunissen IJmenschot (volgens de volkstelling van 1748 is Willem enig kind), zn. van Antony Neulen op 't IJmeschot (I) [blz. ] (bouwman op 't IJmenschot) en Gerarda (Gergjen) Hendrix, ged. te Wijhe op 29 sep 1724 (getuige: Maria Jans), bouwman op 't IJmenschot of Groot Iemschot onder Tongeren, ovl. (hoogstens 86 jaar oud) voor 1811, kerk.huw. (ongeveer 25 jaar oud) te Wijhe op 5 apr 1750 (getuigen: Helena Mechtildis Schaapman en Joanna Gerris in Hulst) met

Henrica (Henderine) Wilhelmi Kiekenbos.

 Uit dit huwelijk 4 kinderen:

1.   Joannes Willemsz (Groot) Iemschot, ged. RK te Wijhe  op 21 aug 1750 (getuige: Matrina Everardina Roelofs in Logt).

2.              Gerardus Joannes (Jan) Willems aan 't IJmenschot, ged. te Raalte op 7 nov 1756.

3.              Antonia an 't Immenschot, ged. te Raalte op 2 mei 1760 (getuige: johanna uxore an Bosmanshuis - Tongeren).

4.              Wilhelmus Joannes, ged. te Raalte op 27 sep 1763 (getuige: Antonia sorore matris).

 

 

Reacties

afbeelding van gerard klem

Begreep het al niet echt dat via internet Epe en Wijhe gezamelijk werd vernoemd. Maar heb geloof ik al weer een link gevonden. 

In ieder geval weer bedankt voor de info

afbeelding van gerard klem

Nee geef zeker niet op hoor Mark. Hahaha

Zal toch eens bij Wijhe verder zoeken. Kwam bij Tongeren Epe uit. Via internet, en daar werd ook Wijhe bij betrokken. Maar blijkt dus andere lokatie te zijn. Maar met nieuwe aanwijzing ga ik zeker verder zoeken. Hahaha

afbeelding van Mark

Beste Gerard,

Ria heeft gelijk. Ik geloof niet dat de verwantschap heel aannemelijk is; zoals je in het onderstaande kunt zien, zijn de IJmenschotten uit mijn voorgeslacht goeddeels in beeld, hoewel de naam Teunis wel voorkomt. Er werd sporadisch wel eens in een ander geloof getrouwd, ik ken dat wel in het Brabantse deel van mijn kwartierstaat, maar dat gaf veel gedoe en je kunt dan doorgaans iets vinden over 'matrionio heretico' (ketters huwelijk) etc in een katholiek trouwboek, of een even aardige verwijzing in het protestantse. Maar dat zijn echt uitzonderingen; meestal bleef men gewoon in de eigen kring. Blijf zoeken; ik vind na 25 jaar genealogie nog steeds nieuwe aanwijzingen, dus geef niet op!

Groet,

Mark

afbeelding van ria van bessen

Gerard,

 

Tongeren in Wijhe is niet Tongeren bij Epe.

Epe is Gelderland, Wijhe is Overijssel.

Daar is verschil in.

En de Ijmschot die Mark in zijn reeks heeft, deze familie is RK

De jouwe is NG.

Ook een groot verschil.

Zeker in die tijd.

afbeelding van gerard klem

Ha Mark,

 

ik zie dat je ook met je stamboom bezig bent en heel toevallig heette een voorouder van mij ook Ijmenschot, ofwel eigenlijk Willemina Teunis, en blijkt mogelijk een dochter te zijn geweest van Teunis Peters op Ketteler.

mijn voorvader blijkt eigenlijk Hendricus Hendriks te zijn en kocht het Klemme, of het Klem.

hij woondde schijnbaar ook op 't ijmenschot

hij heeft later de naam (de) Klemme aangenomen.

de boerderij zou, het/de Klemme, mogelijk rond 1738 zijn verkocht

deze info heb ik ook laatst van Ria ontvangen

 

ik heb contact opgenomen met landgoed Tongeren (wijhe)  bij epe, en kreeg bijna gelijk antwoord, alleen helaas was er nog geen verdere info voor mij te vinden.

afbeelding van ria van bessen

Mark,

 

Volgens mij is er nog een dochter Maria geboren uit het huwelijk van Willem T. Ijmeschot en zijn vrouw nl. deze.

Raalte VOT 1811

Ramele 666 Lekkerkerk Jan bouwman 54 M 3 febr 1757 H Beumer Johanna beiden Pleegste bouwman

Ramele 666 Willemsen Maria 59 V juni 1752 W Ymenschot Gerritsen H beiden Ramele bouwman

 

Maria is geboren in 1752 [doop RK Raalte is niet bewaard gebleven]

haar vader is W. Ymenschot en moeder heeft wel als patroniem Gerrits, maar zoals toen gebruikelijk is dit het patroniem van de opa. Oftewel haar vader was de zoon van een Gerrit...

 

afbeelding van Mark

Ha Marie,

We zijn inderdaad verre neef en nicht! In deze generatie is de splitsing opgetreden en is mijn voormoeder als IJmenschot verder gegaan, en jouw voorvader als Iemenschot. Eigenlijk zou dat na 1811 niet meer moeten mogen voorkomen. Ik neem aan dat de uitpsraak van de familie zelf Iemenschot was.

groet,

Mark

afbeelding van Mark

Beste Marie,

Ook ik blijf graag op de hoogte. Aanvankelijk heb ik alleen de kwartierstaat uitgezocht, en ben nu ook doende om die aan te vullen met broers en zussen. Onderstaand de voorouders van Gerritdina voor zover ik ze gevonden heb, en dus ook van Hermannus (als de check klopt), allemaal voorouders dus ook van jou. Zwolle klopt in elk geval: Antonie IJmenschot woonde later in de buurtschap Assendorp. Ik heb een aantal advertenties waar de verkoop van zijn huis en grond in vermeld zijn.

Groet

Mark

Kwartierstaat van Gerritdina IJmenschot

 

           

Generatie I

           

1.              Gerritdina IJmenschot, geb. te Zwolle op 11 jul 1823, ovl. op 1 mei 1891, tr. te Raalte op 10 mei 1855 met Johannes Wilhelmus (Willem) Reusken, zn. van Hermannus Reusken ook Klein Reusken (landbouwer) en Wilhelmina (Miene) Gerrits Ruiters (landbouwster), geb. te Raalte op 5 apr 1829, landbouwer, ovl. te Raalte op 5 sep 1888. Uit dit huwelijk een dochter.

           

Generatie II

           

2.              Antonie IJmenschot, geb. buurtschap Ramele, ged. Rooms Katholiek te Raalte op 25 feb 1793 levante Cornelia Antonius aan IJmenschot, ovl. te Raalte op 15 mei 1857, tr. (2) te Zwolle op 24 apr 1834 met Janna Wellenberg dr van Hermen Derks Wellenberg en Jennegien Jans, geb. te Zwolle op 20 dec 1798. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1) te Zwolle op 20 mrt 1823 met

3.              Johanna Meijerink, ged. Rooms Katholiek te Vilsteren op 20 aug 1798 (getuige: Teune Jacobsen uxore fratris patris), ovl. (Zwolle, 19-4-1833?).

                 Uit dit huwelijk een dochter:

1.              Gerritdina IJmenschot, geb. te Zwolle op 11 jul 1823, ovl. op 1 mei 1891, zie 1 [blz. ].

           

Generatie III

           

4.              Gerardus Joannes (Jan) Willems aan 't IJmenschot, ged. te Raalte op 7 nov 1756 doopgetuige: Antonia an de Kiekebos, bouwman woont in 1811 in Raalte, buurtschap Ramele, huis nr 564, tr. (1) te Raalte op 4 mei 1783 (getuigen: uxore Waanders en W. Tuters - op de Belt) met Theodora (Dina) Jansen. Uit dit huwelijk 2 kinderen, tr. (2) te Raalte conjuncti sunt Joannes Wilhelmi viduus op 't IJmenschot et Maria Antonii op 9 sep 1787, kerk.huw. (Rooms Katholiek) met

5.              Maria Antonissen Eekmaat, geb. te Raalte op 24 jan 1758 doopgetuige Wilmina Wilmsen, Rooms Katholiek.

                 Uit dit huwelijk 2 zonen:

2a.            Theodorus aan 't IJmenschot, ged. te Raalte op 24 sep 1790 (getuige: Antonia Wilhelmus - Ramele).

2b.            Antonie IJmenschot, ged. Rooms Katholiek te Raalte op 25 feb 1793, ovl. te Raalte op 15 mei 1857, zie 2 [blz. ].

                 Gerardus Joannes (Jan) Willems aan 't IJmenschot, tr. (1) met Theodora (Dina) Jansen.

                 Uit dit huwelijk 2 kinderen:

2c.            Wilhelmina aan 't IJmenschot, ged. te Raalte op 4 feb 1785 Maria Wilhelmus - Ramele.

2d.            Gerardus aan 't Olde IJmenschot, ged. te Raalte op 2 okt 1786 (getuige: Antonia Wilhelmus op den Beld - Ramele).

           

6.              Joannes Egbers aan Meijerink, geb. te Vilsteren circa 1755, landbouwer op Meijerink op het Agterveld te Vilsteren, ovl. te Vilsteren op 2 mei 1828, tr. (2) te Ommen op 20 mei 1814 met Leida Lucassen (dochter van Hendrik Lucas en Dine Berends, landbouwersche), geb. te Ommen circa 1786, landbouwersche. Uit dit huwelijk 2 kinderen, otr. (1) te Ommen op 10 apr 1797, kerk.huw. (Rooms Katholiek) te Vilsteren op 7 mei 1797 met

7.              Gaija Of Gerrigen Harmsen, geb. circa 1761, geboren op Kooijkers en bij haar huwelijk wonende op Mollemans te Lenthe onder Dalfsen, landbouwersche, ovl. te Vilsteren op 26 apr 1813.

                 Uit dit huwelijk 7 kinderen:

3a.            Johanna Meijerink, ged. Rooms Katholiek te Vilsteren op 20 aug 1798, zie 3 [blz. ].

3b.            Aleyde Meijerink, ged. te Vilsteren op 19 okt 1799 (getuige: Henrico Egbers fratre patris).

3c.            Hermina Meijerink, ged. te Vilsteren op 8 jan 1801 (getuige: Gerridina sorore matris).

3d.            Egberdina Meijerink, ged. te Vilsteren op 22 aug 1802 (getuige: Maria Egbers sorore patris).

3e.            Joannes Meijerink, ged. Rooms Katholiek te Vilsteren op 6 feb 1804 (getuige: Gerardo fratre matris), ovl. te Vilsteren voor 11 apr 1806.

3f.            Joannes Meijerink, ged. te Vilsteren op 11 apr 1806 (getuige: gerardo fratre matris).

3g.            Henricus Meijerink, ged. te Vilsteren op 11 mrt 1809 (getuige: Theodoro fratre patris).

           

Generatie IV

           

8.              Wilhelmus (Willem) Teunissen IJmenschot volgens de volkstelling van 1748 is Willem enig kind, ged. te Wijhe op 29 sep 1724 (getuige: Maria Jans), bouwman op 't IJmenschot of Groot Iemschot onder Tongeren, ovl. voor 1811, kerk.huw. te Wijhe op 5 apr 1750 (getuigen: Helena Mechtildis Schaapman en Joanna Gerris in Hulst) met

9.              Henrica (Henderine) Wilhelmi Kiekenbos.

                 Uit dit huwelijk 4 kinderen:

4a.            Joannes Willemsz (Groot) Iemschot, ged. Rooms Katholiek te Wijhe in Groot Iemschot in Tongeren op 21 aug 1750 (getuige: Matrina Everardina Roelofs in Logt).

4b.            Gerardus Joannes (Jan) Willems aan 't IJmenschot, ged. te Raalte op 7 nov 1756, zie 4 [blz. ].

4c.            Antonia An 't Immenschot, ged. te Raalte op 2 mei 1760 (getuige: johanna uxore an Bosmanshuis - Tongeren).

4d.            Wilhelmus Joannes IJmenschot, ged. te Raalte op 27 sep 1763 (getuige: Antonia sorore matris).

           

10.            Antonius Jansen Eekmaat, bouwman te Haarle, ovl. voor 1811, tr. met

11.            Antonia (Teune) Garritsen.

                 Uit dit huwelijk een dochter:

5.              Maria Antonissen Eekmaat, geb. te Raalte op 24 jan 1758, zie 5 [blz. ].

           

12.            Egbert Jansen, tr. met

13.            Lutgerda Teunis.

                 Uit dit huwelijk 2 zonen:

6a.            Joannes Egbers aan Meijerink, geb. te Vilsteren circa 1755, ovl. te Vilsteren op 2 mei 1828, zie 6 [blz. ].

6b.            Hendrik Lucasman, geb. circa 1755, landbouwer, ovl. te Vilsteren op 17 jun 1815.

           

14.            Hermannus Moleman, tr. met

15.            Johanna Jans.

                 Uit dit huwelijk een dochter:

7.              Gaija Of Gerrigen Harmsen, geb. circa 1761, ovl. te Vilsteren op 26 apr 1813, zie 7 [blz. ].

 

                

 

afbeelding van MJ.Iemenschot

Hallo Mark,

Hartelijk dank voor uw informatie,

Ik ben hier een heel stuk verder mee gekomen.

Als mijn gegevens kloppen had uw voormoeder Gerritdina (Reusken) IJmenschot geb 1823 te Zwolle een zus: Maria IJmenschot geb. te Zwolle 1825 en een broer: Hermannus IJmenschot geb. te Zwolle 1827.

Deze broer Hermanus is mijn bet overgrootvader. Ik ga dit nog extra controleren maar vooralsnog ziet het er naar uit dat we onderzoek doen naar dezelfde familietak.

Ik wil dit verder uitzoeken en ik wil er ook achter proberen te komen hoe de naam Ymschot is ontstaan.

Ik hou u hiervan op de hoogte.

Groet, Marie

afbeelding van ria van bessen

Dag Marie,

Dat geeft niets, dat je nog niet veel weet, zo zijn we allemaal ooit eens begonnen. Zoals Mark hieronder ook aangeeft, kun je eerst zoeken tot rond 1811 en daarna je gevonden voorouders hier op dit forum vermelden.

Dan kan er gerichter gezocht worden. Of misschien kom je er achter dat je dezelfde roots hebt als Mark ...

groet, Ria van Bessen

 

Pagina's