Hulp gevraagd bij ontcijferen (doopboek Beulake) - Sander Jacobs Sock

DoorA.J. Holsappelop13/01/2018 - 19:48

Wie kan mij helpen bij het oncijferen wat er hier staat (https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9CH-33HH?i=22&cc=2037905).

Het gaat mij om de aantekening in het doopregister van de NH Gemeente te Beulake rechtsonder (m.b.t. Sander Jacobs Sock en zijn vrouw Mensyn Symons) bij de datum 8 oktober 1682. Op diverse plekken op het internet wordt het verschillend geïnterpreteerd. Concreet is mijn vraag: staat hier nu dat zowel de ouders (Sander Jacobs en Mensyn Symons) als het kind worden gedoopt? Of gaat het alleen over de doop van hun dochtertje...?

Ik beheers de kunst van het ontcijferen van oud schrift onvoldoende om mezelf in mijn interpretatie te vertrouwen.

En er hangt voor het vervolg van de stamboom ook nog wel wat van af wat er precies staat...

Kortom: ik hoor graag of er iemand is die zekerheid kan verschaffen...

Reacties

afbeelding van stefanvrancken

Ik stam af van Franke Leenderts, zoon van Leendert Sijmons Groenewegen. Franke Leenderts werd gedoopt te Beulake op 13 december 1711. Hij en zijn echtgenote Aafjen Jans Bakker werden de ouders van Klaasje Franken die in het huwelijk trad met Klaas Hilberts te Wit.

afbeelding van ria van bessen

Er is nog een Roelof Groenewegen wiens dochter Aagte huwt Beulake op 18-12-1696 als jd uit Runneboom. Misschien helpt dit bij de zoektocht.

afbeelding van A.J. Holsappel

@Ria: Dank voor het meedenken.

Ik ga verder mijn huiswerk doen als het gaat om de achtergrond van Mensje...

afbeelding van A.J. Holsappel

@Helen: Dank, dat klinkt aannemelijk.

afbeelding van helen

n.a.v. Ria's 2e bericht.

In het veenmuseum wordt verteld dat veenarbeiders hun (plaggen)hutje gewoon verhuisden binnen het gebied waar ze werkten.

Lijkt mij een mogelijkheid.

afbeelding van A.J. Holsappel

Dag Helen,

verderop in het Aktenboek van de kerkenraad wordt duidelijk dat er een aantal keren per jaar avondmaal wordt gevierd, met name op Pasen en Kerst. Dat zijn ook de momenten waarop nieuwe lidmaten zich konden melden, die vervolgens ook worden genoteerd in het Aktenboek. In later jaren staat erbij of het gaat om het doen van belijdenis of dat het gaat om mensen die met een attest van elders komen.

Dus het is niet zo vreemd, lijkt me, dat nieuwe lidmaten in aanloop naar Kerst worden bijgeschreven. Maar dat het niet op een zondag is, maakt het aannemelijk dat het niet gaat om het doen van belijdenis.

afbeelding van ria van bessen

opnieuw bericht 2

Het valt me wel op dat bij de doop van dochter Geertjen ged 28-10-1692 bij haar ouders staat Wanneperveen. Ook bij doop dochter Griettien 1695.  Daarvoor was het Beulake.

afbeelding van ria van bessen

Volgens mij kunnen ze alleen ingeschreven worden als lid, wanneer ze al lid zijn en van elders komen of belijdenis doen. Ik heb niet de indruk dat deze aantekeningen een soort telling van lidmaten is in een bepaald jaar.

De doopboeken van toen hadden een andere functie als de doopboeken van nu. Iedereen moest gedoopt worden, als een soort registratie, niet laten dopen betekende een fikse boete. In die contreinen woonden wel veel de zgn wederdopers, die hun kind wel lieten registreren maar niet lieten dopen. 

Is de afkomst van Mensje te bewijzen door andere gegevens? Of alleen vanwege; het past qua namen.

 

afbeelding van helen

(gewijzigd)

Attestatie werd wel steeds vermeld, zo te zien.

In 1692 was 25 dec. een zondag.

Belijdenis op vrijdag en zaterdag voor Kerst? 

 

Op 22 maart 1694 Ariaantien en Aaltien Sijmons Groenewegen en in 1695 Sijmontien Sijmons Groenewegen.

Hier wordt wel steeds de achternaam genoemd.

Bij de doop waar we het over hadden, staat die niet. 

 

 

afbeelding van A.J. Holsappel

Dag Ria,

Dank voor het meedenken! Wat je schrijft klopt volgens mij helemaal! (ik ben predikant en dus aardig ingevoerd in de kerkelijke gang van zaken ;-) ).

Dus ik zit ook even te puzzelen, hoe ik die aantekening in het Aktenboek van de kerkenraad van Beulake moet duiden. Er staat het volgende: https://www.historischcentrumoverijssel.nl/sites/all/modules/custom/mais_mdws/inc/maisi_ajax_proxy.php?mivast=141&mizig=210&miadt=141&miaet=185&micode=1285&minr=17176761&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=viewer2

Er wordt niets gezegd over belijdenis doen (of over een attest van elders), alleen twee namen... En een dag ervoor (22 december) een andere naam en een dag erna (24 december) dus de eerder genoemde Leendert Sijmons Groenewegen...

Gaat het hier wel om het doen van belijdenis? Maar het is wel vreemd dat ze opnieuw als lidmaat worden ingeschreven, als ze 10 jaar daarvoor zijn gedoopt. Tenzij ze intussen elders hebben gewoond... Maar voor dat laatste heb ik nog geen aanwijzingen kunnen vinden.

Pagina's