Hesselink te Beerze

DoorTKruiperop22/06/2017 - 13:52

Hallo allemaal,

Ik probeer te kijken of er een link is tussen de 'gezworene' Gerrit Hesselink in de marke Beerze vanaf 1762 en mijn voorouder Gerrit Willems Schothans. Het zit namelijk als volgt:

Gerrit Willems Schothans is geboren op 14-12-1732 te Meer (Den Ham) en later gehuwd (datum is mij niet bekend) met Jennigje Jansen Welink. Gerrit stierf ongeveer rond 1790. Nou kwam ik dit stuk tegen: http://www.hko-ommen.nl/userfiles/De%20Marke%20Beerze.pdf

Hierin wordt gesproken over een Gerrit Hesselink, die vanaf 1762 een gezworene is in de buurschap Beerze, waarschijnlijk tot aan zijn dood. Nu vroeg ik mij af of dit misschien bovenstaande Gerrit zou kunnen zijn. De reden dat ik dit denk is omdat Gerrit en Jennigje op 10-04-1768 een dochter, Aaltje, laten dopen waarbij staat vermeldt dat zij geboren is te Beerze op 't Hesselink. Ook de rest van de kinderen dragen de achternaam Hesselink. Daarnaast vond ik in de lidmaten van Ommen: 1765 met attestatie van Heemse: Gerit Wilmz, Jennichjen Jansz, Fennichjen Jansz, alle drie op Hesselink. De attestatie wijst naar Jennigje Jansen Welink aangezien zij geboren is in Heemse. 

Als we kijken naar de jaartallen dan zou het dus om dezelfde Gerrit gaan lijkt mij. Weet iemand hoe ik dit verder zou kunnen bevestigen?

Reacties

afbeelding van helen

Zit in vt Ommen 2.

Erve Hesselink:

Gerrit Hesselink, weduwnaar; 1 kind Albert, boven de 10 jaren.

Bij in woonen

Gerrit Janssen en desselfs vrouw Aaltje Gerrits, met 3 kinderen, Eeffie, Jan en Jannigje, onder de 10 jaren;

2 meijden Hendrikje Alberts en Derkje Alberts; 1 schepertje Jan Gerrits.

 

Geen andere Hesselink in Beerse.

afbeelding van ria van bessen

Er is een Gerrit Hesselink die onderschultus is in Wierden. Ik weet niet of deze iets te maken heeft met het erve Hesselink, zijn zus is in ieder geval gehuwd met een Brouwer.

En inderdaad die Aaltje is niet 'jouw' Aaltje, zij is dan al gehuwd. Ik kan dit echtpaar verder niet volgen, maar je zou kunnen kijken in de VOT 1748 van Ommen wie er dan op het erve Hesselink zit, en of er wellicht meerdere erve zijn die daarbij horen. De volkstelling is op VpNd Overijssel te bekijken, direct bovenaan bij de diverse volkstellingen.

afbeelding van TKruiper

Bedankt Ria, voor de uitgebreide reactie! Ik ga zeker even contact opnemen met de Historische Kring Ommen, aangezien een van hen het stuk heeft geschreven. 

De combinatie Aaltjen Gerrits X Gerrit Jansen de Scheer was mij niet bekend. Het kan in ieder geval niet de Aaltje Gerrits Hesselink zijn die ik als dochter van Gerrit Willems Schothans en Jennigje Jansen Welink genoteerd heb staan, aangezien zij pas 10-04-1768 is geboren. Tevens is zij op 09-05-1793 gehuwd met Jan Alberts Hansman. Wellicht is dat dus een ander familielid.

Interessant dat zoveel Hesselinks terugkomen als keurnoot trouwens. De 8/9 kinderen van Gerrit Willems op Hesselink die jij aangaf zal ik nog even gaan bekijken.

afbeelding van ria van bessen

Nou, mooi toch!

Vermoedelijk is Gerrit als meijer op het erve Hesselink gekomen. Er zit in ieder geval geen akte van koop in het oud rechterlijk archief van Ommen. In tegenstelling dus wat er beweerd wordt in dat artikel, waar trouwens ook geen bron wordt vermeld voor deze bewering. En anders zou ik eens contact opnemen met die persoon.

Wat heb ik voor je.

In 1746 is er wel een Gerrit Hesselink van Beerse, die al volwassen kinderen heeft. Onder andere een dochter Aaltjen Gerrits die gehuwd is met Gerrit Jansen de Scheer en zij wonen ook op het Hesselink in Beerse. En nog een thuiswonende zoon Albert. Daarnaast 2 getrouwde dochters.

In 1754 wordt een aantal keren als keurnoot vermeld Gerrit Hesselink van Beerse.  En ook nog 1x als koper van een stuk grond samen met Herman Wunnink, wat gesproten is uit het erve klein Marsink te Beerse.

In 1756 wordt een een tiende, grof en smal, verkocht uit het erve Hesselink te Beerse door de predikant J J ter Poorten en vrouw Geertruid Smook w. te Hardenberg als erfgenamen van hun oom Assuerus van den Marrienberg aan Berend Nagel onderschultus.

In 1757 wordt vermeld een Gerrit Leferts w. op het erve Wesselink, die land verkoopt gelegen te Beerse.

In 1758 een Albert Jans Hesselink als keurnoot. Deze komt met attest in 1761 uit Heemse volgens lidmaatboek. Zijn vrouw heet Jennigjen - op Hesselink te Beerse

Uit het huwelijk van Gerrit Willems op Hesselink vond ik 8 [wellicht 9] kinderen in de periode 1744-1786. Het laatste kind heet Levert z.v. Gerrit Hesselink en Ebbe Hesselink, daar dus twijfel over. Ik heb de foto's niet bekeken, maar de transcriptie gebruikt.

1 april 1780 aangenomen Gerrit Leverts op Hesselink.

Ik heb dus geen kritiek op het door jou aangehaald stuk, maar er is dus geen koopakte.

 

afbeelding van TKruiper

Dat kan inderdaad kloppen. Dank Ria!

afbeelding van ria van bessen

Het is mogelijk dat dit het huwelijk is ?

01-03-1760 Heemse NG

Gerrit Willems jm van Meerle onder den Ham woonagtig op den Marrienberg en Jennegje Janssen jd te Diffelen.

Hier getrout.