Hendrik Westerop en Klasina van Kempen

Doorligthartop08/05/2009 - 15:05

Wie kan mij verder helpen?
Ik zoek het huwelijk van Hendrik Westerop en Hermina van Benthem. Hun oudste zoon Jan Westerop is NG gedoopt op 02-12-1798 te Zwolle.
Ook alle andere kinderen zijn geboren te Zwolle.

In de trouwboeken vanf 1793 ben ik hun huwelijk niet tegengekomen. Al hun zonen zijn schipper, mogelijk is Hendrik ook schipper en kwam hij van elders.

In genlias kom ik nog een Hendrik Westerop tegen die gehuwd is met Klasina van Kempen. Uit dit huwelijk kom ik twee zonen tegen Antonij geb.10-08-1787 en Engelbartus geb. 31-05-1789, ook beide schipper. Als beroep van hun vader staat ook schipper vermeld. Ook dit huwelijk kom ik niet tegen in de trouwboeken van Zwolle
Mogelijk is dat Hendrik twee keer getrouwd is geweest.

Mijn vraag is dus:
Gaat het in beide huwelijken om dezelfde Hendrik?
Waar en wanneer is hij getrouwd?
Waar is Hendrik geboren/waar komt hij vandaan?

Met vriendelijke groet,
Paula

Reacties

afbeelding van ria van bessen

In het begraafboek Buitengasthuis Zwolle wordt op 9 febr. 1789 een kind genaamd Janna Westerop voor de Kamperpoorte begraven.

In de erfuitingen van Zwolle zit in RA001-155 f124 dd 26-06-1798 een voogdijakte betr. Hendrik Westerop en wijlen zijn vrouw Clasina Van Kempen.

Kinderen zijn Antoni Westerop 11 jr. oud, Engelbertus 9 jr oud, en Janna 9 jr oud.

Voogden zijn Jan Hendrik van Kuik en Jaques van den Berg.

Er is f 61-2- meer aan schuld dan aan bezit.

 

afbeelding van Albert Veldhuis Hzn

Hallo  Paula ,   mijn  vermoedens heb ik helaas nog niet kunnen bewijzen.  Ben nu aan het zoeken in de  regio  Zeddam / Etten - Terborg - Silvolde - Gendringen  en ook  Zevenaar,  maar  helaas  zijn  Hendrik en Antonie  / hoewel ze volgens de Utrechtse  bronnen  afkomstig zijn  uit  Etten , nog niet te  traceren. Zodra  ik meer  weet  geef ik dat door.

Vriendelijke groet / Albert Veldhuis

afbeelding van ligthart

Hallo Albert Veldhuis Hzn,

Ik heb je bericht gelezen en ben heel benieuwd waar je bevindingen op gebaseerd zijn. Inderdaad de (voornamen) komen ook in Noord Holland voor. Alleen de missing link die moet bevestigen dat het om dezelfde of familieleden van onze Hendrik Westerop gaat heb ik nog niet gevonden. Wel heb ik meer dopen en trouwen gevonden in Wijk bij Duurstede en omgeving. 

Ook ik heb een paar jaar geleden zo veel mogelijk alle trouwboeken, dopen en overlijdens doorgespit in Etten en omliggende dorpen, maar tot op heden helaas nog niets kunnen vinden waar ik daadwerkelijk iets mee kon. Dus ik hoor graag van jou waar de missende schakel gevonden kan worden. 

Vriendelijke groet,

Paula Scholtz-Ligthart (kleindochter van Herm Westerop)

 

 

afbeelding van Albert Veldhuis Hzn

Hallo  Fien ,  ik denk dat jouw  Hendrik van  Westerop  in Noord-Holland    identiek  is  met  de  Hendrik / Henderik  die  in Wijk bij Duurstede  tr  met Maria Spaan  en daarna met  Neeltje  Uijtman.

Heb in Etten , Gelderland  de  dopen  nog niet gevonden , maar in die  regio  woonden  meer  personen  o.a.  Derk  en  Alef.

vr. groet -  Albert

 

afbeelding van Albert Veldhuis Hzn

Hallo  Piet, Paula, Jasper , enz.

Heb mij  deze week  ook verdiept in deze schippersfamilie  Westerop , die inderdaad heel veel schippers telt , maar daarnaast ook nog wel andere beroepen. Op dit forum van HCO Zwolle  en ook van Genealogie-Online is veel informatie te vinden.  Helaas heb ik ook gezien , dat soms niet de juiste familierelaties zijn aangegeven, hoewel dat allemaal goed te kontroleren is op  www.wiewaswie.nl   ;  wie  mijn  Westerop  gegevens  hebben will  , moet zich maar melden via mijn contact op  www.veluwsegeslachten.nl    hartelijke groet, Albert Veldhuis

afbeelding van JWesterop

Hallo iedereen.
Hier een echte Westerop. Ook op zoek naar z'n wortels.
Paula, ik zou ook graag een kopietje van dat papiertje uit A'dam hebben, als dat kan?
Het was mij bekend dat het huwelijk daar is gesloten.
Maar verder terug dan de laatste schrijver ben ik ook nog niet gekomen.Wel heeft een neefje ooit gesteld dat de voorouders ws. uit Camerik kwamen.
Ik volg dit draadje dan ook met belangstelling.

Aan Fien zou ik willen zeggen dat ze waarschijnlijk beter kan zoeken in N.Holland. Daar zit de kern van de VAN Westerop. Een heel andere tak waarvan ik de splitsing nog niet heb gevonden. Zie ook http://www.hogenda.nl/Docs/DocumentIndex.aspx?type=6&Index=A.

Vr.gr. Jasper Westerop.

afbeelding van ligthart

Inmiddels heb ik het eerste huwelijk van Hendrik Westerop met Klasina van Kempen na lang zoeken naar alle waarschijnlijkheid gevonden in Amsterdam. Binnenkort hoop ik de kopie van de akte in mijn bezit te hebben. Zodra ik meer weet laat ik van mij horen.
Ook het tweede huwelijk kon ik maar niet vinden. Ik ben dus heel blij met de informatie van Jan Rientjes. Hopelijk krijg ik nu meer duidelijkheid omtrent zijn geboorte/doop datum en plaats en over zijn ouders.
Mochten jullie geïnteresseerd zijn in de akte dan wil ik jullie wel een scan toesturen.

Met vriendelijke groet,
Paula Scholtz - Ligthart

afbeelding van g.rientjes

De oudste Westerop in Zwolle komt volgens zijn opgave in het register van huizen van 1812 in de wijk Kamperpoort uit Buessekommer veer [= ws. Beusichem veer, over/aan de Lek tussen Beusichem en Wijk bij Duurstede]. Hij was schipper en zijn ouders waren Toon Westerop, daghueren van beroep, en Marija, beiden dood in 1812.
Hendrik is volgens de generale index in het hco geboren 10 okt 1768 [met geknoei in de 6], maar ws. moet dit zijn 1748, wat meer in overeenstemming is met de datum 2 oktober 1749 in het registre civique van 1811 en zijn overlijdensleeftijd van 66 jaar eind 1813 (akte 31 december).
Hendrik was eerst getrouwd met Klasina van Kempen (huwelijk niet gevonden te Zwolle). Het echtpaar kreeg vanaf 1784 kinderen te Zwolle, die daar nederd. geref. gedoopt werden.
Hendrik ondertr./tr. 6/22 juli 1798 voor het gericht te Zwolle weer met Hermina van Bentem.
Hendrik was rooms katholiek, zijn beide vrouwen nederd. gereformeerd.
Meer gegevens over hun en hun kinderen en deze hun nageslacht (Westerop) in Zwolle kunnen worden gevonden in het hco te Zwolle.
vr.gr. Jan Rientjes

afbeelding van fien v w

Beste Paula,

Ook ik heb een probleem met een Hendrik van Westerop en kom geen stap verder terug, misschien kunnen wij elkaar helpen.
Ik zit alleen niet in Oost-Nederland maar in Bergen NH.
Hier komt alles wat ik zelf en op internet gevonden heb.

Hendrik Westerop overl. 29.6.1782 Bergen NH, huw. niet gevonden maar met Guertje Pietersdr. heeft hij twee kinderen:
-Antonie (Teunis) van Westerop ~18.11.1764 Bergen NH RK, overl. 22.7.1818 Bergen NH.
-Jan Westerop ~15.12.1766 Bergen NH RK, overl. 5.1.1767 Bergen NH.

Op internet gevonden tr. Schepenen Dwarsdijk:
Hendrik Wettrop jm, geb. Etten Geld., won. onder Dwarsdijk, geass. met zijn broer Anthony Westerop, otr. 23.4.1753 Dwarsdijk, tr. 15.5.1753 Werkhoven met Anna Maria Spaen jd, won. onder Dwarsdijk, geass. met haar vader Jan Spaen.

Anthony van Westerop mj jm, won. onder Werkhoven, geass. met zijn broer Hendrik van Westerop, tr. 10.11.1744 Dwarsdijk met Maria Visser jd won. onder Nijendijk, geass. mat haar moeder wed. van Jan Pieterse Visser.

Verder op internet gevonden:
Hendrik van Westerop wdr. van Maria Spaen, geb. Etten Geld., won. alhier, otr. 10.12.1755, tr. 30.12.1755 met Neeltje Uijtman, wed. van Willem Schouten, geb. de Noort, won. alhier Wijk bij Duurstede.

Anthony van Westerop, wdr. van Maria Visser, geb. Etten Geld., won. Wijk bij Duurstede, otr. 19.1.1757 tr. 8.2.1757 met Mechtelt Willemse jd geb. Leur won. Werkhoven.

Anna Maria Spaen ~9.2.1726 Werkhoven Geld. Haar ouders: Johannes Christianus Spaan en Henrickje Landsell.

Dit is al wat ik verzameld heb, zou de Hendrik waar ik gestand ben in Bergen dezelfde zijn die twee maal trouwt en later in Bergen toch ook nog twee kinderen heeft?
Een beroep is niet gevonden, verm. boer, althans zijn zoon was dat.
Opvallend dat zijn zoon ook Teunis heet!
Een patroniem is niet bekend, heeft steeds een achternaam.
Wie weet raad?
Fien van Westerop.

afbeelding van Buurtmuseum Kamperpoort

Hallo, Ik wou even laten weten dat vele familie leden begraven zijn op het kerkhof van het oude Buitengasthuis, er zijn daar drie graven van Westerop, en wel een Lambertus Westerop, en Maria Lubartha Westerop en een Graf waar ook twee broers zijn begraven een H, en een E.J Westerop. Ik denk als u op het HCO vraagt naar de begraafboeken van het Buitengasthuis u misschien verder komt met Hendrik Westerop.

Mvrg Buurtmuseum Kamperpoort,
J.D.

Pagina's