Hendrik Bouwmeester x Hendrikje Jans de Jonge

DoorMarc Alferinkop21/09/2007 - 15:35

Wie kan mij helpen aan gegevens over Hendrik Bouwmeester x Hendrikje Jans de Jonge. Van allebei heb ik alleen zekerheid over het overlijden (in Genemuiden). Gegevens over huwelijk, doop, voorouders zijn onbekend of onzeker. Een probleem is het ontbreken van de DTB-boeken van Genemuiden. Wat ik wel weet:

- Hendrik overleed op 8-9-1820 in Genemuiden, 85 jaar oud (dus geboren can 1735). Hij is weduwnaar van Hendrikje Jans de Jonge.
- Bij de volkstelling van 1795 woont Hendrik Bouwmeester in Genemuiden. De opgave werd gedaan door Hendrikje Jans (de Jonge). Het huisgezin bestond uit 5 personen.
- Drie kinderen van Hendrik Bouwmeester en Hendrikje Jans de Jonge zullen trouwen: Helprig Bouwmeester x Maria Meiboom (13-5-1810 te Meppel), Roelof Hendriks Bouwmeester x Hendrika Jans Bleeker (20-8-1820 te Sneek) en Jentjen Bouwmeester x Jan Berends Brug (20-10-1813 te Meppel).
- Uit de huwelijksakten/bijlagen/trouwboek blijkt dat alle kinderen geboren zijn te Genemuiden: Helprig, ca 1783; Roelof H. op 1-3-1786 en Jentjen op 26-10-1788.
- Kreeg Hendrik Bouwmeester zijn eerste kind pas in 1783 (hij was toen ca. 48 jaar)? Of is hij mogelijk eerder getrouwd geweest?
- Uit de huwelijksbijlagen van de kinderen blijkt dat Hendrikje Jans de Jonge begraven is op 30-11-1811 in Genemuiden (een overlijdensakte is er niet!?).
- Over het patroniem van Hendrik Bouwmeester heb ik geen zekerheid. Bij zijn overlijden wordt hij Hendrik Hendriks Bouwmeester genoemd. Bij het huwelijk van dochter Jentjen heet hij Hendrik Helprigs Bouwmeester. Dit laatste lijkt het meest waarschijnlijk: Hendrik was zelf bij dat huwelijk aanwezig én hij heeft zijn oudste zoon Helprig genoemd.
- Op 4-9-1735 wordt in Vollenhove gedoopt: Hendrik, zoon van Helprig Jans Boumeester en Jantje Hendrix Schuurman in Quadoelen. Is dit dezelfde Hendrik die in 1820 te Genemuiden overlijdt? Het geboortejaar zou kloppen.
- Hendrik Bouwmeester heb ik niet terug gevonden in het trouwboek en lidmatenregister van Vollenhove.

Wie helpt mij aan een nieuw aanknopingspunt?

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Gut ja, ik zag het nu, dat is ook al weer even geleden. Albert is er niet meer, helaas.

Via de lijn Schuurman kom je ook niet verder?

 

afbeelding van Marc Alferink

Klopt, die informatie kreeg ik destijds ook van Albert de Leeuw. Zijn reactie van toen staat ergens helemaal onderaan (blz 6) van dit bericht.

Marc

afbeelding van ria van bessen

Hendrik Bouwmeester is volgens het RC 1811 Genemuiden

geboren 1 juni 1734 en heeft als beroep mattenmaker

afbeelding van Marc Alferink

Beste Egbert,

Deze gegevens uit de Volkstelling van Vollenhove ken ik. Ik ga er vanuit dat dit dezelfde Hendrik Bouwmeester is. Omdat Hendrik bij zijn overlijden Hendrik Hendriks Bouwmeester werd genoemd, had ik destijds twijfels. Bij het huwelijk van zijn dochter Jentje wordt hij echter Hendrik Helperigs Bouwmeester genoemd. Omdat Hendrik een zoon Helperig krijgt en zijn zoon Roelof een Elbrig, ga ik er vanuit dat het patroniem Helperigs juist is en dat hij onderdeel uitmaakte van het door jouw genoemde gezin.

Bij huisgezin 818 staat dat Henrik dient. Ik vermoed dat hij diende in huisgezin 862 (jonge Henrik Helprichs), het kan ook huisgezin 852 zijn geweest.

Marc

afbeelding van Egbert_

De laatste bijdragen gaan over Hendrikje Jans, betekent dit dat de afkomst van Hendrik Bouwmeester bekend is? Ik ben hem tegengekomen in de transcriptie van de volkstelling van 1748 in Vollenhove:

Register der ingezetene des schoutampts van Vollenhoo,
beginnende met Barsbeek

818
Huisgezin: Jantje Henrix, wed. van Helprich Jans Boumeester.
Kinderen boven 10 jaar: Jan, dient, Lammetje, Henrik, dient.
Kinderen beneden 10 jaar: Magtelt, Henrikje, Tymen. Knechten en
meiden: ---. Inwonenden en kostgangers: ---.

afbeelding van ria van bessen

Nou, je hoeft geen excuus te maken hoor, ik maakte zelf in het begin ook die fout.

Maar opgeven? Jan Luiten heeft een broer Hendrik en die zou toch ergens gehuwd [kunne] zijn, etc ...

Hendrik Luiten [de Jonge].

En nog even dit, dat er een groot leeftijdsverschil zou zijn tussen de beide broers is geen bezwaar. Dat kwam vaker voor.

Ook dat kinderen van ouders al kinderen kregen, terwijl de moeder van de kinderen ook nog een kind kreeg ... hopelijk kun je dit volgen.

 

afbeelding van eppe

Ja Ria, Fribbelts door elkaar gehaald, excuus. ik geef het op. 

afbeelding van ria van bessen

Eppe,

Fribbelt GERRITS is gehuwd met Elisabeth Aarts.

Fribbelt ROELOFS huwt als jm.

Jan Luiten is overleden in 1769 - zie voogdij akte hieronder

Fribbelt Gerrits leeft nog in 1789 en woont dan te Genemuiden. Fribbelt Roelofs hertrouwt nog na het overlijden van Idigje 1804 Ijsselmuiden. EN ... geen van beiden zijn voogd over de kinderen van Hendrik Luiten Bakker overleden 1776.

Jij stipt juist mijn grootste bezwaar aan. Waarom zijn deze mannen geen voogd als Hendrik L. Bakker en Jan Luiten broers zijn?

Omdat ze geen broers zijn. Dat lijkt mij de enige verklaring.

Voogden zijn nl. Gerrit Aarts als oom van MZ en de buurman Peter Reinders [= de Leeuw]

 

afbeelding van eppe

Toch denk ik dat Hendrik Luiten Bakker de broer is van Jan Luiten, en wel hierom: Jan Luiten vertrekt 1773 naar Mastenbroek (waar HLB woont) en de tweede dochter van Hendrik gedoopt in Mastenbroek heet keurig Hendrikje.

En IJdigje Gerrits Slot hertrouwt Fribbelt Roelofs, die eerder met Liesbeth Aarts was getrouwd (zwager van HLB). Bij tweede huwelijken is mij vaak opgevallen dat de partner bijna altijd uit hetzelfde kringetje komt. Maar als ik in hehaling val, moet je het zeggen.

PS Marrigje Aarts (weduwe HLB) hertrouwt 1779 Peter Gerrits. dan zou er toch een voogdijakte moeten zijn opgesteld. Wie zijn de voogd(en) van vaderszijde? Jan is overleden,...

afbeelding van Marc Alferink

Met Hendrik Luiten kan het inderdaad linksom of rechtsom. Bij de ene Hendrik Luiten zit je met het "gat" in tijd, zoals eppe het noemt. Bij de andere Hendrik Luiten zit je met de naam Bakker.

Uit de bronnen die online beschikbaar zijn, kan ik op dit moment geen oplossing destilleren. De vele Luites maken het daarbij inderdaad niet makkelijker. En een bezoek aan het HCO om de ORA Wanneperveen door te nemen zal er voorlopig ook niet in zitten. Vanuit Brabant blijft dat een heel eind.

Ik laat het maar even rusten. Als ik weer nieuwe aanwijzingen heb, meld ik me wel weer.

Pagina's